Hocam dediğinizi tam anlayamadım 😏Muhtemelen saddle'da bir sorun var. Ama fotodaki diger tellerin gorunen durumu da icler acisi. Flash TV, Yalcin Abi programinda olan biteni anlatmak icin can atiyorlar.
Öteki tellerde baya paslı zaten çok eski teller 🙂Hocam dediğinizi tam anlayamadım 😏
diyoki saddlelar mağdurHocam dediğinizi tam anlayamadım 😏
Hocam normalde çok çalmıyorum arada derslerden kafayı kaldırdığımdan o yüzden yani kopmadığı sürece değiştirmiyorum genelde üst tel kopunca yenisini alınca eskileri kalıyor 🙂Öteki tellerde baya paslı zaten çok eski teller 🙂
Hocam biraz daha detaylandırır mısınz?Saddle eğelenebilir, değiştirmeye gerek olmayabilir. Bir luthier/teknisyene'e götür derim.
Sabah uyaninca nasil gozunuzde capak varsa ve yuzunu yikiyorsaniz, saddle'daki capagi da bi islemle ustesinden gelmek gerek. Tellerin durumu icler acisi.Hocam biraz daha detaylandırır mısınz?
telin üstünde durduğu parçaHocam saddle nedir fotoğraf ile anlatır mısınz?
Peki bunun bu şekilde aşınmasının nedeni nedir?Telin üstünde durduğu her tel için ayrı olan köprüde bulunan ufak parça saddle dır. Köprü tiplerine göre şekli değişebilir. Her telin yüksekliğini tek tek ayarlayabilmeye ya da ileri geri giderek entonasyon yapmayı sağlar. Fotoğrafta işaretlediğim yer telin saddle dediğimiz parçanın boşluğuna oturacağı kısımdır. Bu kısımlar normalde pürüzsüz eğimli, oval olur. Burada fotoğraftaki gibi tırtık, sivrilik, aşınma vs olursa teli sürekli zedeler en son da teli koparır. Çözümler şunlar: 1. Kendiniz o sivrilmiş kısmı zımparalayarak yuvarlatabilir tırtığı yok eder telin zedelenmesini önleyebilirsiniz. Ama fazla ya da yanlış zımpara/eğe yaparsanız telin oturacağı boşluk geniş olursa tel tam oturmayabilir. 2. Saddle değiştirebilirsiniz ama boşa para vermeyin bence zımparayla halledilecek bir iş.
Uretilen malzemenin kalitesizligi, kalite kontrol bolumunun dikkatsizligi sonucu gozden kacirmasi, metalin asinabilirligi, bir suru faktor olabilir.Peki bunun bu şekilde aşınmasının nedeni nedir?