Gitar tel yüksekliğini azaltmalimiyim

Gitarın tellerini 1.5 mm ince tel 2mm kalın teller olarak ayarladım ama 12 perde civarlarında çalarken hala teller yüksek geliyor parmaklar diğer tellere çarpıyor bu telleri daha fazla alcaltmaliyim yoksa böyle devam edip alişmammi lazım.
IMG_20250608_164157.webp
IMG_20250608_164232.webp

Dostum sanırım sap ayarı yapman gerekiyor. Yüksekliği normalden biraz fazla. Saptan anlamadım ama eğer floydrose yoksa muhtemelen sapta sorun var.

E telini 1. ve 17. perdede aynı anda basınca sapın ortasındaki frette çok az bir boşluk olması makuldür köprü saddle yüksekliğini ayarlayabilirsin, eğer boşluk çoksa veya hiç yoksa sap ayarı gerekir. Tabi bu daha önce ayarlanmış düzgün bir gitar için geçerli, maalesef çoğu giriş seviye gitar ne fabrika çıkışı ne satışta ayarlanmıyor, yeni aldıysanız önce ustasına verin ayarlasın.

E telini 1. ve 17. perdede aynı anda basınca sapın ortasındaki frette çok az bir boşluk olması makuldür köprü saddle yüksekliğini ayarlayabilirsin, eğer boşluk çoksa veya hiç yoksa sap ayarı gerekir. Tabi bu daha önce ayarlanmış düzgün bir gitar için geçerli, maalesef çoğu giriş seviye gitar ne fabrika çıkışı ne satışta ayarlanmıyor, yeni aldıysanız önce ustasına verin ayarlasın.
Çok hafif bi boşluk var ama gitar 0 alındı ustaya götürdüm sap ayarı yaptı dedim tel yüksekliği entonasyon gibi seyleride yaparmisiniz kendisi baska bi sorunu olmadığını söyledi...

Her saddle da tellerin sağında ve solunda iki adet alyan vidası var. onları uygun alyan yardımıyla 90 derece saat yönünün tersine çevirerek telleri indirebilirsin. Eğer buzz ya da choke olursa tekrar 90 derece tersine çevirerek yükseltebilirsin. Korkmayın böyle şeylerden.

Saddle'ı (buna türkçe bi isim bulmak lazım) yükseltmeden önce teli 3-4 yarım nota kadar gevşetmeyi unutma. Normal akortundayken yükseltirsen tel muhtemelen kopar.

Saddle'ı (buna türkçe bi isim bulmak lazım) yükseltmeden önce teli 3-4 yarım nota kadar gevşetmeyi unutma. Normal akortundayken yükseltirsen tel muhtemelen kopar.
Teli indirince tel boyu kısalır nota pes kalır. Söylediğiniz şeyle uzaktan yakından alakası yok. Hadi diyelim teli yükseltince olsun. Yarım mm tel yükselince o kadar nota tizleşmez. Demezler mi kardeşim hiç mi bend yapmıyosunuz diye. Ağır abartmışsınız. Onla da kopacak tel normal çalışta elli kere kopar.

Teli indirince tel boyu kısalır nota pes kalır. Söylediğiniz şeyle uzaktan yakından alakası yok.
Ben saddle'ı yükselttiği durum için söylüyorum, sen "indirince nota pesleşir" diyosun. Kardeş, yükseltmekten bahsediyorum, indirmekten değil. Başka bi yerinle okuma yazılanları.

Kesinlikle kopar diyemeyeceğimiz gibi, kesinlikle kopmaz da diyemeyiz. Eli mi yorulur teli biraz gevşetse anlamadım? Ne gerek var risk almaya? "O kadardan bişey olmaz yea" diyip eşiği kilitlenmemiş FR gitarın tel bastırıcısını (ing. string retainer) 1 mm kadar aşağı indirdiğimde tel o noktadan kopmuştu mesela.

Her saddle da tellerin sağında ve solunda iki adet alyan vidası var. onları uygun alyan yardımıyla 90 derece saat yönünün tersine çevirerek telleri indirebilirsin. Eğer buzz ya da choke olursa tekrar 90 derece tersine çevirerek yükseltebilirsin. Korkmayın böyle şeylerden.
Buzz yada choke nedir onlarıda bilmiyorum ama yaparken biseyleri batircagim diye korkup deneyemedim anca bukadar oldu şimdi denicem bakalım önce bu buzz choke nedir ogreneyim sanırım daha cok yolum var😬

Biraz batırdım gibi ama yarin gene telleri en düşük seviyeye alıp seviyeli yükseltmeyi deneyecegim sanırım deneye deneye öğrenmek lazım...

Geri