🙂 daha bikaç saat önce arkadaşlarla program yapıyoduk. Bi arkadaşımız godin klasik gitar almış getirdi çaldık falan. dedim bunun teller çok yüksek sap ayarından indirelim çünkü köprü ayarı yok, sabit piezzo. Dediki ben dore müzikten aldım, orda yaptılar ayarını. Dedimki; arkadaş, 3binlik godin gitar diyosun ve en son perdede neredeyse parmağım girecek tel-klavye arasına.. Neyse biraz indirdim, bazı bölgelerde teller inanılmaz sürttü, mecbur geri yükselttim. Yani arkadaşımın aldığı gitarın perdelerinin tesviyeye ihtiyacı var ama dore müzik bu gitarı tesviye ettirmeden sap ayarından telleri yükselterek çözmeye çalışmış. Buda dore müzikle ilgili 2. olay olmuş olsun..
aslında bu olayın fiyatla alakası yok. arkadaşımda usa fender var ve telleri ne yaptıysa istediği kadar alçaltamadı. yine bir arkadaşıma usa'den dean getirttik (janjanlı razorback modeli) gitar gelince hüsran olduk. keza 15 sene evvel sıfır aldığım japon bir ibanezim vardı. ne yaptıysam istediğim gibi olmadı. malezya kore ibanezleri elime alıyordum daha güzel geliyordu çalımı. erkan sızarlar dahil birkaç ustaya götürdüm sapın hatalı olduğunu ya da iyi kurumadığı için onarılmaz duruma gelmiş olabileceğini söylediler. yani eğer teller ne yaparsanız yapın istediğiniz yada standartlarda olmuyorsa en büyük neden olarak ya sapın ağaç işçiliğinde hata vardır ya perde işçiliği düzgün değildir ya da truss rod düzgün çalışmıyordur. ağaç işçiliğinden anlayan bir ustaya göstermenizde fayda var.