Gitar yapimi hakkinda

Gitar yapimi hakkinda bir ara birkac konu gormustum ama bulamadim o konulari o yuzden yeni konu actim.Baska bir nedense o konularda sadece konu tartisiliyordu ben arac gerec hakkinda birseyler ogrenmek istiyorum.
Arkadaslar gitar yapimi hakkinda bikac kaynaktan edindigim bilgiye gore ahsap islemede gereken temel araclar
matkap
zimpara
celik kalem
birde buldugum kaynaklar ingilizceydi turkcesini bulamadigim ir aracin ingilizcesi router bu alet matkap gibi birsey ucunda destek ve yukseklik ayari icin ayaklari var ucu ise buldugum kucuk fotografinda pek goremesemde kaynakta anlatilan kullanimina gore matkap ucu gibi fakat delmek yerine zimparalayarak ahsabi oyuyor.Bu aleti nerede bulabilirim istanbuldayada bir marangozdan oduncmu alsam(istanbul)
Gitarin mekanik aksamlari (akord mandallari kopru vs.)tunelde bulunurmu bulunursa tunelde yada kadikoy tarafinda nerde bulunur?
Manyetik sarimi ile ilgili detayli bilgi bulabilen varmi(internet makbuldur).
simdilik aklima bu kadari geliyor bu klonuda gereken daha fazla arac gerec hakkinda bilginiz varsa eklerseniz iyi olur.
 
Dostum www.projectguitar.com adresine bi göz at, baya sağlam bi site.

Bu konuda benimde baya bi merakım var, bende her an girişebilirim olaya.
Alet olarak: Dekopaj ( böylemi yazılıyo bilmiyorum ), El Frezesi ( router denen alet budur, acaip işe yarıyor. ), matkap, zımpara ve diğer ufak tefek el aletleri işini görür.

Gitarın aksamlarını da tünelden almaya kalkarsan baya pahalıya patlar, bütün parçaları yurtdışından getirtmek daha mantıklı.

Manyetik sarmak ise bana gereksiz geliyo, alır adam gibi birer manyet takarsın..

Gitar yapmakla ciddi şekilde ilgilenen başka arkadaşlarda varsa, birlikte bişeyler yapmaya açığım..
 
O zaman güçlerimizi birleştireliiiiiim 😆

Şimdi Omerusun dediği gibi router diye geçen alet frezedir. Daha geçen hafta kendime aldım ordan biliyorum. en dandikleri 20den başlar(tavsiye etmem) öyle uzayıp gider 500 milyona kadar.Pazarlıkla 70-80 milyona gayet güzel bi freze alabilirsin perşembe pazarından.

Freze kullanmak için önce işleyeceğin bölge neyse(manyetik yuvasımı,sap cebimi,elektronik aksamın takılacağı yermi) oranın kalıbını çıkaracaksın.
Nasılmı?
Aynen şu örnekte olduğu gibi 😉
http://www.guitaristworks.com/custom/router_temp.html

Yalnız bu elemanın makinaları kafanı karıştırmasın,sana 2 kulplu bi freze yeter dediğim gibi,önemli olan düzgün kalıp çıkarabilmek.Frezelerin değişik şekillerde bıçakları var, o konuda ayrıntıya girmeyim şimdi. O bıçaklar senin çıkardığın kalıbın içine girdiğinde muntazam bi şekilde o bölgeyi oyar.

Bunu dışında dekopaj testere de mesela gitar gövdesi için yapıştırdığın ağaçları keser, kabaca gövde çıkar ardından da ince şekillendirilmesi yapılır.
Nasılmı?
İşte böyle 😀
http://www.guitaristworks.com/custom/

zaten bu linkin devamında nasıl yaptığını bol bol resimlerle anlatıyo eleman ancak o da bizim gibi amatör her halinden belli. :roll:

Bu işe hevesli arkadaşlarla bi araya gelebilirsek paylaşım içine girerim seve seve.

Elimde 1-2 kitap da var bu işle ilgili hatta ısmarladım bi tanesi daha geliyo yolda.

Gelelim parça işine;
Senkopta dr.parts diye bi markanın köprüleri, burguları falan var bikaç çeşit ancak söyliyim 8 dolarlık köprüden,20 dolarlık burgu takımından kalite bekleme pek. Yan bütçeye bakar, wilkinson da getirtebilirsin stewmac'ten sonuçta.Aslında alternatif çok yazarım buraya istersen parça bulabileceğin bütün dükkanları. :idea:

Bir de manyetik olayı vardı; omerusun dediği gibi bence o olaya pek kasma derim.Ama illa da inat edersen internetten "make your electric guitar pickups" diye bi kitap vardı onu getirtebilirsin bi şekilde.

Kabaca gerekenleri yazayım ben aklıma geldiği kadarıyla.
-Farklı kumlarda bissürüüüü zımpara
-Dekopaj testere
-Freze
-değişik boyutlarda işkenceler
-rende
-kıl testere
-matkap
-değişik boyutlarda törpüler ve iskarpinler
aslına bakarsan liste uzayıp gidiyo. :roll:

Yanlız;
Ağaç olayını halletinmi peki?

Sapı nasıl yapacağını biliyormusun? :?:
Bazı matematiksel hesaplar var(fretboard theory,scale)bunları biliyormusun? :?:

Hevesini kaçırmak istemem ama ben işe girmeden önce gitar yapmanın çok zor olduğunu söylediler ben ya allah dedim giriştim, parçaların çoğunu bu forumdan ucuz-çıkma parçalar halinde buldum.İyi ki de öyle ettim, o kadar çok hata yapılıyo ki yeni ve pahalı şeyler almış olsaydım bazılarına yazık olacaktı. 😢

Sonuç olarak önce bi gövde yap, sapı başka yerden temin et, manyetikleri de elden düşme al bi dene bakalım nasıl oluyo.Çünkü bildiğin gibi değil çok zevkli bişey gitar yapmak ancak istemeedn de olsa çok hata yapılıyo, parana yazık olmasın. 8O

Benden şimdilik bu kadar, merak ettiğin bişey olursa çekinmeden sor.
Tolgacan 😉
 
Ben sadece gövdesini kendim yapmayı düşünüyorum. Sap falan istesemde yapamam şu an.. Gövdeyi yaptıktan sonra manyetik dölüğü falan nerede açılır. Sapla birleştiği kısım nasıl yapılır. Gibi sorularımı verdiğin linkteki gibi bol resimli açıklayan bi site var mı?
 
evet biliyorum sap yapmak zordur govde birazdaha kolay ama ilk kez yapacak biri olarak mukemmel birsey yapmayi beklemiyorum.
manyetik sariminin gereksiz bir ugras oldugundada haklisiniz ama benim amacim komle herseyini kendim yaptigim bir gitar yapmak yavas yavas olacak isler bunlar biliyorum.Peki bu onerdiginiz kitapta bobin sarim sayisinin etkisi , miknatislarin gucu gibi seyler hakkinda bilgiler varmi?ve miknatis ve bobinleri koyacagim kutucuklar bulma imkani varmidir yada bu da plastik kalip ile mi hallolacak?
projectguitara baktim resimlerle anlatiyor basitce. ama bana daha ayrintili birseyler lazim bu gitar yapimi hakkindaki kitaplari anca internettenmi getirtebilirim yoksa turkiyeden bulunurmu?
freze icin tesekkurler ufak bir fotografi vardi pek anlayamadim ne oldugunu
projectguitarda sap icin 3 farkli agac kullanmis bunun etkisi nedir bosa bir ugras midir?(sadece goruntuyu mu etkiler?)
 
eyvallah herşeyiyle bana ait olsun diyosan sen bilirsin.
www.stewmac.com 'da manyetik yapımında işine yarıyacak şeyler var.
Dediğim kitabı görme şansım olmadı sadece netten kapağını gördüm ama büyük ihtimalle senin ihtiyacın olandan fazla bilgi vardır çünkü kalınca bişeydi.
gitar yapım kitabını ya getirticen ya da Bilgi ünv. kürüphanesinde vardı bi tane ordan bi arkadaşın vasıtasıyla ödünç alıp fotokopi çektirebilirsin..
 
Bence çıraklık yaparak başlasan daha iyi olur.Hiç marangozluk deneyimin varmı sonuçta ağaçları tanıman ve alet kullanımıyla ilgili bilgin olması lazım.
 
Bence siz sıfırdan gitar yapmaya kalkışacağınıza,teker teker parçaları temin edip onları birleştirip bir gitar oluşturun.

Hem sizin gelişiminiz açısından hemde gitarın kalitesi açısından daha iyi olacaktır.
 
Açıkçası zevkli bir uğraşı gitar yapımı ben başlama noktası olarak 4 telli bir washburn ü kopyalamakla başladım. kopyalarken gövde sap iki bölüm değil yekpare olarak yapıyorum. bir çok sitede yekparelerin daha iyi ses verdiğini okudum. ses renk gibi tartışılacak bir konu olmasada. herkez için güzel renk ve ses vardır. gövdeyi ladinden, kanatlarıda ladinden yapıyorum. buyüzden ağır olucak (bu arada gül ağacını sadece 3metrelik satan satıcıları kınıyorum) yekparelerin genelinde truss rod kullanılmadığını öğrendim. truss rod olayı gerçektende sinir bozucu. ağaçla çeliğin titreşme oranları farklı truss rod un sesi bozduğunu düşünüyorum. klavye bükülürse gitarı atarsın çöpe oda ayrı. manyetiği kendim yapmayı bende deniyorum. manyetik olayı temelde mıknatıs ve bobin den ibaret 3voltluk bir motorun sargı kısmından bile ses elde ediliyorda sesden sese fark var benim istediğim sınırları zorlamak ki sınırlar beni zorluyor. gövde yapımı gerçektende ahşapla daha önce uğraştıysan ve ölçüler varsa sorun değil. ama manyetik iyi bir manyetik bu zor işte bana göre gitarda kaliteyi belirleyen %60 ı manyetik. mermerden bile gitar yapan var. olay titreyen telin elektro manyetikdalgalar oluşturması ve bunun seni tekrardan elektrik dalgalarına dönüştürüp anfiye vermek. ben hala manyetikleri araştırıyorum. işin gerçeği şu sarım şu demir çapı olması lazım gibi kesin bir bilgi yok. bir yerde sarımın 4000 le 12000 arası olduğunu söylüyordu.
ortadaki metalin çapı hakkında bilgi yok bu değişirse nolur gibi bilgileri anlamak için manyetizma hakkında bulabildiğim herşeyi okuyorum. olay temelde basit uygulamada zor istediğin tınıyı yakalamak en zoru.
Manyetikler hakkında teknik bilgiye ihtiyacım var. yardımcı olursanız sevinirim.
 
bence manyetik yapımı hassas bir konu defalarca deneme yanılma tecrübesine dayanıyor

komple bir gitar yapma aşamsında gitarın diğer tüm aksamını yaptıktan sonra kendi yaptığınız manyetikler dandik olursa tüm hevesiniz kaçabilir

o yüzden bence gitarın ağaç kısmını yapıp metal aksamını kaliteli malzeme üreten firamaların ürünlerini kullanarak yaparsanız çok daha iyi sonuç alırısınız diye düşünüyorum

örnek ibanez gitar - dimarzio pickup - gotoh hardware
 
Selamlar herkese.
Luthier' im ve bir çok kişiye gitar yaptım ve halen de yapıyorum. Firma ismini veremeyeceğim (sözleşme gereği isim belirtemiyorum) Yurt dışında bulunan bir firmanın gitarlarını (sadece ahşap kısımlarını) yapmaktayım .Türkiyede bir çok müzisyen ile çalışmaktayım ayrıca şahsımda Bass gitar çalmaktayım.
Bu konuda (Gitar yapımı, Ahşap) isteyen tüm kardeşlerime yardımcı olabilirim

...Daima sağlıklı ve mutlu kalın.

[email protected]
 
tarab_engiz demiş ki:
Selamlar herkese.
Luthier' im ve bir çok kişiye gitar yaptım ve halen de yapıyorum. Firma ismini veremeyeceğim (sözleşme gereği isim belirtemiyorum) Yurt dışında bulunan bir firmanın gitarlarını (sadece ahşap kısımlarını) yapmaktayım .Türkiyede bir çok müzisyen ile çalışmaktayım ayrıca şahsımda Bass gitar çalmaktayım.
Bu konuda (Gitar yapımı, Ahşap) isteyen tüm kardeşlerime yardımcı olabilirim

...Daima sağlıklı ve mutlu kalın.

[email protected]

ekledim bnm msn'e görüşmek üzere...
 
arkadaslar ciddi ciddigitar yapmak istiyorsabız yada her hangi bir enstruman, mantık temelde şudur:
1-tel boyu
2-tel aralıkları
3-tel aralıklarına gore tuş ve sap genişliği
4-form (gövde) üzerinde eşiğin yer alacagı nokta
5-govde formu
6-kafa formu

bunları hesapladıktan sonra 70x100 cm bir kagıt karton ve 70 cm lik çelik cetvel alınır yukarıdaki maddeler teker teker uygulanırkarton maliyeti 1,5 ytl cetvel 7,5 ytl daha hassas ölçumler içinde 1 adet kumpas temin edilir 12 ytl (örnek: bunlarla kabaca kendi gitarınızın 1,2,3 maddedeki ölçüleri kagıda aktarabilirsiniz) çiziminizin onden ve yandan gorunumunu kartona aktardıktan sonra cizimden şablon çıkarılır ve şablonlar ağaca aktarılır (not: agacın kesim yönü cok önemlidir) ve kaba kesimleri şerit testere ile kesilir ve istenilen son şekle keman törpüpsü ile getirilip sistrelenir ve zımparalanır. sap için önce tuş(fingerboard) hazırlanır ve sap yapacagınız agacın üzerine geçiçi yapıstırılır tuşdan artakalan yerler işaretlenip el rendesi , törpü ile formu ve kalınlıgı verilir bu arada 20-30 cmlik cetvellerle yüzey düz günlükleri kontrol edilir.enson kafa kesimi belirlenir çünkü kafa modeli bir anlamda yapımcının yada markanın imzası gibidir.ve enson aksam yerleri freze veya el ile açılır ve akramlar fretler dehil çakılıp gitar bütünlenir gitarın aksiyonunda problem yoksa aksamlar sokulur tüş bantlanır ve cila işlemine başlanır eger sorun varsa giderilir toplama işlemi tekrar yapılır sorun yoksa aksam sokulup tuş bantlanır ve cilaya başlanabilir. ben bu işlemlerin tamamını bir keman bir bas vede 2 gitar olmak üzere canlı canlı gordum kemanın çizimi vardı onu kafana gore cizemiyormuşsun ama digerleri basından sonuna kadar cok sade ve heycanlı sekilde tanık oldum. sizde umarım sahit olursunuz
kaynak fatih abi gitar ve keman atolyesi
yapımcı ile konusmak isteyen varsa msn adresi [email protected]
 
gitar yapımı

arkadaşların yazdıklarını zevkle okudum.bu konuda bu kadar ilgi ve girişimin olması gerçekten de çok güzel.düşünsenize sahnelerde bir sürü kendi yapımı ya da özel yaptırdığı gitarlarla çalan müzisyenler.
belki o zaman bir çok insan, özellikle de CNC ürünü uzakdoğu kökenli gitarların aslında ne olduklarını da anlarlar.
bunların hepsine ek olarak da gitar yapımı işi için ek; "su gibi para" ve bol bol "ter".para kısmı pek öyle hoş gelmiyor belki kulağa ama bitince ( çalınabilecek bir ürün olunca demek istiyorum) çoookkk fazlasıyla değiyor doğrusu.ter konusuna gelince de; cereyanda kalmadığınız sürece "terlemek sağlıktır".
358672879_9a725bb26c_m.jpg
 
Merhaba,
uzun zamandan beri bende gitar yapımı ile ilgileniyorum, pelxiglass gövdeli bi gitar yapmaya çalıştım.
bkz

http://ertuylmz.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c01_blogpart=myspace&_c02_owner=1&_c=blogpart

fakat kullanım rahatlıgı ile ilgili , yani tel yüksekliği ve bazı perdelerdeki koma problemi yüzünden tam anlamıyla verim alamadım.
, aslında karşılaştıgım en buyuk zorluk sap içine yerleştirilecek trussrod oldu. trussrodun anatomisini bilmedigim için sap içine titanyum rod yerleştirdik. fenada olmadı ama tabiki standartlarada uygun deildi. bu trussrod u yurtdışından getirtmeyide düşündüm ama e-bay vs'de bulamadım. acaba trussrodu nerden tedarik edebilirim, yada trussrodu nasıl yapabilirim?
 
ertu demiş ki:
Merhaba,
uzun zamandan beri bende gitar yapımı ile ilgileniyorum, pelxiglass gövdeli bi gitar yapmaya çalıştım.
bkz

http://ertuylmz.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c01_blogpart=myspace&_c02_owner=1&_c=blogpart

fakat kullanım rahatlıgı ile ilgili , yani tel yüksekliği ve bazı perdelerdeki koma problemi yüzünden tam anlamıyla verim alamadım.
, aslında karşılaştıgım en buyuk zorluk sap içine yerleştirilecek trussrod oldu. trussrodun anatomisini bilmedigim için sap içine titanyum rod yerleştirdik. fenada olmadı ama tabiki standartlarada uygun deildi. bu trussrod u yurtdışından getirtmeyide düşündüm ama e-bay vs'de bulamadım. acaba trussrodu nerden tedarik edebilirim, yada trussrodu nasıl yapabilirim?

msn adresiniz varsa pm ile bana ulaştırabilirseniz çok sevinirim cnc ile öğrenmek istediğim bazı şeyler varda 😀
 

Geri
Üst