gitar temizliğinde en güzel metod nedir dersen biraz hohlama eşliğinde çizmeyen pamuklu bir bezle (tercihen çoook çok yıkanmış eski bir tişört mesela) ovalamaktır 🙂 ben buna organik temizlik diyorum.
kimyasal temizliğe gelirsek, gitar cilalarıyla falan pek haşır neşir olmadım, planet waves'in serisinden bir naneyi denedim geçenlerde ince çizikleri falan hakikaten iyi kapattı ama o da silikonlu, çizikleri aslında silikonla doldurarak kapatıyor.
zararı ne dersen de, gitarı oraya buraya vurduğun zaman benim gibi rötuş yapmak istediğinde binbir emekle rotuşladığın yer silikona tutunamadığı için tam "hah oldu" dediğin anda kalıp gibi eline gelebilir. özellikle selülozik boyalı aletlerden uzak tutmak lazım gitar cilası mobilya cilası falan denen zımbırtıları.
tiner, aseton, alkol vs hep cilayı matlaştırıcı naneler, yine uzak durun. hele selülozik boyalı bir gitara bir damla aseton veya selülozik tiner damlatın, 30 saniye içinde tahtaya kadar ulaşır.
abartmadan ince bir pasta cila en güzeli, hem zamanla boyayı inceltip aletin sesini açar hem de rotuşa engel değil.
ya da nihayetinde tahta parçası bu gitar denen alet, bırakın çizilsin lekelensin karakter sahibi olsun 🙂