Gitara yeni başlayan orta yaşlı insan.

Merhabalar, 32 yaşındayım. Ortaokuldan beri gitara ilgi duyuyorum ancak bir türlü düzenli şekilde devam edemedim.

2013 yılında Takamine GD51 model elektro-akustik gitar almıştım. Amfiyle kendi kendime bir şeyler öğrenmeye çalıştım fakat bir süre sonra sıkılıp bıraktım. Akorları, temel gam dizilimlerini ve perdelerin yerlerini biliyorum ama hiçbir zaman düzenli ve sistemli bir eğitim sürecim olmadı.

Şu anda bir devlet kurumunda çalışıyorum ve işimden arta kalan oldukça fazla boş zamanım oluyor. Bu zamanı değerlendirmek için gitara tekrar, bu kez daha düzenli ve ciddi bir şekilde başlamaya karar verdim.

Yeni olarak Donner DST-700 HH elektro gitar ve EVO 4 ses kartı aldım. Eğitim olarak da Deniz Sayman'ın Udemy elektro gitar kursuna başladım. Şimdilik tamamen sıfırdan başlayan biri gibi ilerlemeye çalışıyorum.

Ses tarafında ise Reaper üzerinden AmpliTube ve TONEX kullanıyorum.

Özellikle başlangıç seviyesinde çalışabileceğim Guitar Pro dosyaları, PDF'ler, egzersizler veya takip edebileceğim sistemli çalışma kaynakları önerebilir misiniz?

Bunun dışında "şunu mutlaka öğren", "şu hatayı yapma", "başlangıçta şu şekilde çalış" gibi her türlü tavsiye ve öneriye açığım.

Şurada troy stetina paylaşılmış.

Metronom ile çalış ve pena tekniklerine dikkat et sonra düzeltmesi çok zaman alıyor. Onun dışında metronomla çalışırken sabırlı bir şekilde yavaş yavaş ilerle ve clean kanalda çalış o.d. ya da dist. kanallarında tuşe hatalarını tam göremezsin ama clean kanalda ilerletirsen yanlışlarını düzelterek emin ol güzel sonuçlar alacaksın.

Şurada troy stetina paylaşılmış.
Teşekkür ederim eve geçince bakacağım.

Metronom ile çalış ve pena tekniklerine dikkat et sonra düzeltmesi çok zaman alıyor. Onun dışında metronomla çalışırken sabırlı bir şekilde yavaş yavaş ilerle ve clean kanalda çalış o.d. ya da dist. kanallarında tuşe hatalarını tam göremezsin ama clean kanalda ilerletirsen yanlışlarını düzelterek emin ol güzel sonuçlar alacaksın.
Metronom açıyorum ama bazen istemeden rotadan çıkıyorum. Ara sıra efektleri açıyorum sade tonu oldukça sıkıcı geliyor diye

Şurada troy stetina paylaşılmış
1 ayda gitarı bıraktırır, tövbe ettirir, yeni başlayana sert bir kaynak olabilir bu.

Bence varsa mutlaka yüzyüze ders alın. Hiç yoksa 1 ay canlı online ders alın derim ben, birebir. İlk etapta doğru teknik çok önemli oluyor. Sonradan düzeltmesi çok zor. Plugin değil de ucuz küçük bir amfi alın, katana mini gibi ikinci el, tuşe hassasiyetinize iyi gelir.

Metronom açıyorum ama bazen istemeden rotadan çıkıyorum. Ara sıra efektleri açıyorum sade tonu oldukça sıkıcı geliyor diye
Onlar elbette olacak bu sorun değil ama bunun üzerine gitmeyip önemsemezsen işte o zaman sorun. Sabret yavaş yavaş bol tekrar yap zamanla oturtacaksın. Clean tonun sıkıcı gelmesi konusunda emin ol ben de senin gibiyim drive açıp çalıyorum bazen ama tadını alıp hemen clean tona dönmen lazım çünkü o esnada hatanı tekrarlıyor ve bunu farketmiyor olabilirsin. Ben bu hatalardan dolayı çok zaman kaybettim ve eminim benden başkaları da vardır ama sen bu hatayı yapma. Aldığın Deniz Sayman ya da x hocasının derslerinde de verdiği ödevleri es geçme, o an için farkında olmasan da emin ol bir yerde bir açığını kapatıyor.

Bunun dışında "şunu mutlaka öğren", "şu hatayı yapma", "başlangıçta şu şekilde çalış" gibi her türlü tavsiye ve öneriye açığım.
bunlar güzel de.... müzik yapmayı da unutma... yapabileceğin en büyük hata keyif almayı unutup yapılacak egzersizler vb listesinden bir şeylere tik atıp sıradaki çalışmaya geçmek
olabilecek en kıt bilginle bile öylesine çalmaya, emprovize tıngırdatmaya, sevdiğin birkaç parçayı nota nota olmasa da andıracak şekilde çalmaya filan gayret et... amaç müzikten keyif almak bu 1 numara, ha teori ve teknik de iyi olursa tadından yenmez
AMA... ÖNCE... ÇAL ve keyif al

Aslında bu tarz konu açanların bir zaman sonra gitar ya da müzikte hangi noktaya geldiğine dair bir forum anket/gözlemi yapılmalı, iyi niyetle ya da gayretle bunlar soruluyor biliyorum ama sanırım bunları soruyorsanız bu iş olmayacak, ağır karamsarlık vermek istemem ama içimde öyle bir his var. Daha önceki bu tarz konuları danışıp sonra ben uçtum kaçtım diyen birini hatırlamıyorum.

Özünde bir tutku ve inanç işi, muhtemelen siz yeterince inanamıyorsunuz ya da yeterince tutkuyla bu işe odaklanmamışsınız. Tüm sorun bu. Bunu teknik ayrıntılarda aramak bana abes geliyor, en kötü enstrümanlarla ya da hiçbir şey bilmeden müziği yaşayan çok insan var.

Tekrar edeyim, böyle diyorum diye karamsar hissedip her şeyi bırakmayın, sadece içimde bir kıpırtı neden yok? Ne eksik ya da neyi arıyorum diye yola çıkın, cevaplar o şekilde gelecektir.

Yoksa cidden eğitim falan bir yere kadar ya da tüm bu dediğim temel üzerine gelmeli.

İşin endüstri kısmı zaten müziği mahvetti, şimdi suno'ya kızıyoruz ama endüstrinin doğrularını yapıyor, belirlenen eğitimlerdeki algoritmaları uyguluyor. Müziğin içinde bundan öte bir ruh var (hadi o kadar kesin konuşmayayım, olmalı diyeyim).

Özetle en temellere inip kendinizin cevabını bulacağı bir soru sormuşsunuz, sadece bu en temellere inilmeli vurgusu yapabilirim.

Tabii üç-beş şarkı çalayım kafam dağılsın şeklinde bir amaç varsa bu dediklerimin bir önemi yok, o şekilde çalanlarda zaten tutku da yok.

Aslında bu tarz konu açanların bir zaman sonra gitar ya da müzikte hangi noktaya geldiğine dair bir forum anket/gözlemi yapılmalı, iyi niyetle ya da gayretle bunlar soruluyor biliyorum ama sanırım bunları soruyorsanız bu iş olmayacak, ağır karamsarlık vermek istemem ama içimde öyle bir his var. Daha önceki bu tarz konuları danışıp sonra ben uçtum kaçtım diyen birini hatırlamıyorum.

Özünde bir tutku ve inanç işi, muhtemelen siz yeterince inanamıyorsunuz ya da yeterince tutkuyla bu işe odaklanmamışsınız. Tüm sorun bu. Bunu teknik ayrıntılarda aramak bana abes geliyor, en kötü enstrümanlarla ya da hiçbir şey bilmeden müziği yaşayan çok insan var.

Tekrar edeyim, böyle diyorum diye karamsar hissedip her şeyi bırakmayın, sadece içimde bir kıpırtı neden yok? Ne eksik ya da neyi arıyorum diye yola çıkın, cevaplar o şekilde gelecektir.

Yoksa cidden eğitim falan bir yere kadar ya da tüm bu dediğim temel üzerine gelmeli.

İşin endüstri kısmı zaten müziği mahvetti, şimdi suno'ya kızıyoruz ama endüstrinin doğrularını yapıyor, belirlenen eğitimlerdeki algoritmaları uyguluyor. Müziğin içinde bundan öte bir ruh var (hadi o kadar kesin konuşmayayım, olmalı diyeyim).

Özetle en temellere inip kendinizin cevabını bulacağı bir soru sormuşsunuz, sadece bu en temellere inilmeli vurgusu yapabilirim.

Tabii üç-beş şarkı çalayım kafam dağılsın şeklinde bir amaç varsa bu dediklerimin bir önemi yok, o şekilde çalanlarda zaten tutku da yok.
Yeni başlayanlarda nasıl bir tutku hissetmesini bekliyor olabilirsiniz? Bilmediği yabancı bir insanın dilini öğrenmeye çalışıp, konuşurken hangi sesleri çıkardığını öğrenmeye çalışıyoruz yeni başlayanlar olarak. Sizin zihninizde "Deep Turkish Web'in Gitarist Rodriguez" videosundaki gibi birşey mi canlanıyor?

Yeni başlayanlarda nasıl bir tutku hissetmesini bekliyor olabilirsiniz? Bilmediği yabancı bir insanın dilini öğrenmeye çalışıp, konuşurken hangi sesleri çıkardığını öğrenmeye çalışıyoruz yeni başlayanlar olarak. Sizin zihninizde "Deep Turkish Web'in Gitarist Rodriguez" videosundaki gibi birşey mi canlanıyor?

En yoğun zaten yeni başlama anında o tutkuyu hissediyorsunuz. Belki elektro gitar bunu biraz engelliyor olabilir, yani engellemez ama sesleri tam duyamıyor olabilirsiniz.

Kişiden kişiye de değişebilir şimdi genelgeçer bir tarzı muhtemelen yoktur ama akustik enstrüman seslerini duyduğunuzda içiniz kıpır kıpır olur, mevzu buralardan başlıyor. Nasıl tarif edeyim bilmiyorum.

Şimdi açtım kısaca baktım "Deep Turkish Web'in Gitarist Rodriguez" diye. Sizin aklınıza bu geldiyse zaten hiç zahmet etmeyin, olmaz bu iş, komik bile değil izleyemedim midem bulandı.

Ben de videoyu görmeden önce mevzuyu açıklamaya başlamıştım da neyse vazgeçtim. Kolay gelsin size.

Ben de 4 sene önce 30 yaşımdayken başlamıştım gitara. Her dakikasından keyif aldım ve hala almaktayım. Çeşitli hocalardan ders de aldım udemy youtube ve ücretli yerli yabancı ne varsa kullandım. Bazen çok çalıştım bazen işlerim ağır bastı biraz boşladım, parmaklarım acıdı, bend yapmaya çalışırken tırnağım ayrıldı vs. vs. bir ara ekipmanla kafayı bozdum. İlk günden bugüne kadar hep kendimi eksik gördüm, bu da beni gelişmeye itti, başkalarıyla kıyaslamak yerine kendi geçmişinle kıyaslamak en temizi, günden güne gelişiliyor çünkü, kısa sürede fark edilmese bile uzun zaman geçtiğinde geliştiğini anlıyorsun. Benim ilk günkü komik hayallerimi defalarca gerçekleştirdim (şu şarkıyı çalsam yeter şeklinde) şimdi komik geliyor.

İşin sonunda Mertcan - "Shredologist" ile tanıştım, bu forumda güzel bilgiler veriyordu ayrıca instagramdan takip ediyordum, benim çalmak istediğim inanılmaz zor şarkıları coverlıyordu. Ondan ders aldıktan sonra aslında bir çok anlamda 3 senemin boşa geçtiğini fark ettim. Çünkü kimse beni ilk dersten bu kadar etkileyememişti. Sonra haftalar geçti ve ben şu anda hangi şarkıyı nasıl çalarım çok iyi biliyorum, sadece daha çok çalışmam lazım bunu biliyorum, bu benim hayal edemeyeceğim de bir noktaydı. Şimdi çok daha keyifli geçiyor.

Yine bir diğer detay, reklam olacak birazcık. Mertcan'dan ders almaya başladıktan bir süre sonra ona her dersimizde "senin bu anlattıkların çok değerli, bundan herkes faydalanmalı, sana bi eğitim seti yapalım" tarzında şeyler söylüyordum. Sonra bir gün olgunlaştırdık bu fikri, üzerine çok çalıştık ve guitarbear.com'u kurduk, gelip incelemeni tavsiye ediyorum. Satın almana gerek yok, ücretsiz de epey faydalı araçlarımız ve şarkı rehberimiz var. Forumda konumuz da var onu da bırakayım; Guitarbear.com / İnteraktif Gitar Öğrenme Platformu

Onun dışında öneri alırken öneriyi veren kişinin nasıl gitar çaldığına bakmanızı öneririm, ders alacağınız kişinin hem kendisinin hem de öğrencilerinin nasıl gitar çaldığına bakarsanız çok güzel referans olur. Ben de bu önerimi aynı yollardan yakın sayılabilecek zamanda geçmiş biri olarak veriyorum.

30 sonrası başladım. Teorik bilgim sıfıra yakın, teknik vs de vasat.. yatak odası zın zın gitaristi dediklerinden olabilirim en fazla. Yüzlerce alet aldım sattım, sırf o bile bir keşif ve deneyim heyecanı.. boş vakitlerde koşarak gitara gidiyorum…
Tutku budur yani.. illa barok shredder olma çabası değil sadece.

Geri