assault yapabileceklerin şunlar;
-Topraklama hattı olan tesisatta, topraklama hattına bağlı cihazlarla çalıştığını kontrol et.
-Her ihtimale karşı çıplak ayakla gitar çalma :twisted: Ayağında kalın tabanlı ve kuru terlik/ayakkabı olsun.
Her elektronik/elektrikli cihaz çalışırken elektrik akımı çeker (misal amfilerimiz).
Cihazımızın çalışmasını sağlayan bu elektrik akımı geçtiği kablolarda (mıknatıs gibi düşünebilirsiniz) elektro manyetik alan oluşturur.
Bu elektromanyetik alan da etkileyebildiği mesafede bulunan tüm iletken malzemelerde voltaj oluşturur.
Yani pratikte amfimizin elektronik kısmını sarmalayan metal kısım bu nedenle şarş olur ve gerilim biriktirir.
Şayet toprak hattımız varsa ve kullandığımız prizler topraklıysa bu metal kısımlar sürekli olarak dünyaya deşarj olur, üzerindeki yükü atar (dünya/toprak kütlesi nedeni ile görece sonsuz sıfır potansiyelindedir ve bu nedenle deşarj işlemi işe yarar).
Bizim gitarımızda jack üzerinden amfiye bağlıdır ve gitarımızın metal aksamı da amfinin topraklanmış olması gereken metal kasasına bağlıdır.
Yani amfinin metal kasası ile gitarımızın metalden olan körüsü, telleri gibi kısımları aynı potansiyeldedir ve birinde olşan gerilim hepsine etki etmektedir.
Biriken potansiyel enerjiyi (voltajı) söndürecek toprak hattı yoksa biz gitarımızın metal aksamına dokunduğumuzda ve bedenimiz toprağa herhangi bir şekilde temas halinde ise amfimizin kasasında birikmiş olan gerilim bizim üzerimizden kendisini deşarj edecek olan bir akıma neden olur.
Unutmamak gerekir ki her insan elektriğe karşı farklı direnç gösterir. Aynı şahıs bile farklı zamanlarda farklı direnç gösterir. Ve en önemlisi de derimizin farklı noktalarındaki elektrik direnci farklıdır. Bu da "yanyana çalıyorduk ama benim arkadaşım çarpılmadı; ben neden çarpıldım?" sorusunun cevabıdır.
Biraz daha bilgi için
http://www.kontrolkalemi.com/forum/elektrik_genel/220_volt_alternatif_akim-t26301.5.html;wap=
Tesisattaki toprak hattının durumunu kontrol etmek için pratik bir yöntem;
Volt metrenin AC ölçüm kademesinde Nötr-Toprak hattı arasındaki voltaj ölçülür; değer 0,1Volt-1Volt seviyelerinde ise ideal kabul edilir.
Şimdi prize bakıldığında bir faz ve bir de nötr hattı için olmak üzere 2 adet temas noktası ve dışarıda tırnak şeklinde bir toprak hattı temas noktası görülür.
Ölçüm yapılırken Faz-Toprak arası ölçüm yapılırsa 220Volt civarı bir değer okunur.
Şayet toprak hattının olmaması nedeni ile nötürleme (toprak hattının nötr hattı ile kısa devre edilerek yapılan uyduruk topraklama işlemi -hayati tehlike oluşturur!-) yapılmış ise okunacak değerler 0Volt'tur çünkü toprak ve nötr hattı birbirine direkt bağlıdır ve aralarında potansiyel fark yoktur.
Toprak hattının ve nötürlemenin olmaması durumunda ise Faz-Toprak uçları arasında abuk sabuk değerler okunur (220Volt civarı dışında, 15-20Volt gibi değerler).