Gitarda Tel Yüksekliği

Gitarların tel yüksekliği nasıl olmalı ? Benim mevcut gitarım bu durumda şuan. Çok mu yüksek bilmiyorum pek bir bilgim yok ayarlamalı mıyım yoksa normal mi ?

20220220_102533.webp 20220220_102455.webp

Gitarların tel yüksekliği nasıl olmalı ? Benim mevcut gitarım bu durumda şuan. Çok mu yüksek bilmiyorum pek bir bilgim yok ayarlamalı mıyım yoksa normal mi ?

Sana yüksek geliyorsa yüksektir herkesin action ayarı kendine. Alttaki ayar için referans olabilir fakat saddlelar üzerinden ayar yapacaksan ve daha önce bulaşmadıysan bulaşmamanı tavsiye ederim entonasyon ayarlaması sıkıntı oluyor sonra. alttaki resim tarzı bir köprü var ve yüksekliği oradan ayarlayabiliyorsan en sağlıklısı bence o. Entonasyon ayarı falan da gerekmiyor.

+ not: tel yüksekliğini indirirken telleri biraz gevşet yoksa kopabilir tel masrafı çıkmasın.
  • Gitarınızı akort edin. Ayarı tabii ki akortlu tellerin sapa bindirdiği yüke göre yapacaksınız.
  • Elektro gitarda en üst tele, ilk perdede ve tuşenin gövdeyle birleştiği perdede basın. İkinci bir kişiye ihtiyaç duymamak için ilk perdeye kapo da takabilirsiniz. Daha sonra, 8. perde demirinin tepe noktası ile telin alt kısmı arasındaki mesafeyi ölçün. Bu mesafe ortalama 0.3 mm, yani milimetrenin onda üçü kadar olmalıdır (3 kat A4 kağıdı kalınlığı)

Ekran Alıntısı.webp

0.3mm? İlk perdede olabilir belki çok düşükse ama 8. perdede pek mümkün olacağını sanmıyorum. 12. perdede E2'de 2mm'nin biraz üstünde, E4'de 2mm'nin biraz altında kullanıyorum ben. 1.9mm ve 2.2 mm gibi. Orta yükseklikte sayılıyor ayrıca bu. 1.5mm civarı düşük, 3mm civarı yüksek, 3.5mm civarı çok yüksek sayılır.

Nasıl ölçeceğim diyorsan, mesela pena kalınlığı ile ölçebilirsin kolayca.

Geri