Gitarda TıkanmaK

Merhabalar.
Yaklaşık 8-9 aydır gitar çalıyorum. Gitara ilk başladığımda yaklaşık 6 ay kursa gittim ardından devamını kendi başıma getirebileceğimi düşündüğüm için kursu bıraktım fakat şuan tıkanmış hissediyorum. Hotel California, Bohemian Rhapsody birkaç orta seviye soloyu tekrar tekrar çalmaktan başka bir şey yapamıyorum. Pantera, Megadeth, A7X gibi grupların sololarını öğrenmek istesem 15 dakika sonra hevesim kaçıyor çünkü çaldığım şeyler orijinale yakın bile olmuyor o yüzden yeni bir şey öğrenemiyorum. Kendimi geliştirmek için internetten birkaç egzersize bakayım dedim ama o kadar fazla var ki hangisini yapacağımı şaşırdım. Sizin verebileceğiniz bir tavsiye ya önereceğiniz bir egzersiz varsa paylaşabilir misiniz.

Son bir ayda bu tarz konular yoğun şekilde açılıyor, salgın var galiba bilemedim. İlginç bir şekilde müziği ya da bir enstrüman çalmayı sadece mevcut şarkıları çalmaktan ibaret zannediyorlar, bu bir ön kabul, arada nadiren farklı amaçla yaklaşanlar oluyor ama genel kabul önce yapılmışları öğrenin sonra kendiniz bir şeyler yaparsınız, şeklinde...

Ben buna katılmıyorum, içinizden geldiği gibi yapın. Amacınız bu işten para kazanmak değilse sesler bize evrenin en güzel hediyeleri, gönlünüzce tıngırdatın.

Tabii neye ihtiyacınız var? Yani neyin yoksunluğunu çekiyorsanız o şekilde tatmin olacaksınız, yani sevdiğiniz şarkıları çalmak isteyip çalamayınca tıkanıyorsanız, bu işte bir terslik var demektir. Temellere dönüp temel parmak egzersizlerini tekrarlayıp daha disiplinli çalışmak gerekir. Bazısı duyduğunu çalamaz, müziği ezberinde hiç tutamaz ve bundan hiç keyif almaz.

Yani bu kesinlikle aşılması gereken bir aşama değildir.

Temel olan parmaklar ve kas hafızasının yerli yerinde olması, klavyeye gözü kapalı basabilmek ve klavye üzerindeki temel kalıpları anlamış ve kullanıyor olabilmektir. Tabii en başta metronom kaçırmadığınızı ve temel ritim duygunuzun sağlam olduğunu varsayıyorum.

Bunun üzerine ezberlemek istediğiniz müziği zaten tab'lardan yavaş yavaş öğrenip çalmanızın önünde bir engel yok. Orijinal gibi duyulması için tekniğinizin belli seviyeye gelmesi ve kullandığınız ekipmanlarla ürettiğiniz seslerin iyi seviyede olması gerekir. Bunlar tamamsa olmaması için bir sebep yok.

Merhabalar.
Yaklaşık 8-9 aydır gitar çalıyorum. Gitara ilk başladığımda yaklaşık 6 ay kursa gittim ardından devamını kendi başıma getirebileceğimi düşündüğüm için kursu bıraktım fakat şuan tıkanmış hissediyorum. Hotel California, Bohemian Rhapsody birkaç orta seviye soloyu tekrar tekrar çalmaktan başka bir şey yapamıyorum. Pantera, Megadeth, A7X gibi grupların sololarını öğrenmek istesem 15 dakika sonra hevesim kaçıyor çünkü çaldığım şeyler orijinale yakın bile olmuyor o yüzden yeni bir şey öğrenemiyorum. Kendimi geliştirmek için internetten birkaç egzersize bakayım dedim ama o kadar fazla var ki hangisini yapacağımı şaşırdım. Sizin verebileceğiniz bir tavsiye ya önereceğiniz bir egzersiz varsa paylaşabilir misiniz.
sizin düzgün bir çalışma programına ve teknik çalışma materyaline ihtiyacınız var. Bu işler kulaktan duyup şarkı çalmadan ibaret değil. Klasik parçalar basit fügler vs. bulup çalışın aynı zamanda. Gitar çalmak rock pop şarkı çalmak dan ibaret değil. Ufkunuzu genişletin ve kaliteli bir metodla ilerleyin...