Gitarın ilk perdelerinde perde cızlamasına çözüm önerisi

Gitarımda en üst mi telinde sol telinde ve re telinde ciddi cızlama (buzzing) problemi vardı. sap ayarı ve tel yüksekliği ne olursa olsun cızlama düzelmiyordu. Böyle bir durumda bakacağınız yer üst eşik olmalı. Üst eşikte tellerin oturduğu oluklar çok derindi bu yüzden tel uç kısımda alçak da kalıyor ve perdelere çarptığı için cızlıyor. En sağlıklı çözüm olarak üst eşiği değiştirmeniz ve ya luthiyeye götürmeniz gerekir. Ben bu sorunu olukların içini silikon tabanca ile silikon doldurup daha sonra tekrar dan yükseklik ayarı yaparak çözdüm.
 
Ben silikon yerine ince tahta parçası veya benzer sert madde tercih ederdim. Çünkü tel üç yolla titresim iletiyor ağaca, alt ve üst esik, bir de cok zayif olarak havadan iletim yoluyla. Silikonun titreşimi absorbe edecek bir madde olduğunu düşünüyorum ama siz kullanıyor ve tonda sıkıntı bulmuyorsanız sorun yok tabii 🙂
 
Silikon zamanla asinabilir. Bu durumda ust esik tel oyuklarini karbonat tozu ile bir miktar doldurup uzerine bir iki damla Japon yapistirici damlattiktan sonra kuruyunca oyuklari tekrar istediginiz derinlikte acabilirsiniz. Bu sekilde daha saglam olacaktir.
 
Sizin dedikleriniz daha sağlıklı çözümler gerçekten. Ben bu sorunu kendi başıma evdeki malzemelerle çözmeye çalıştım. Karbonat ve yapıştırıcı olayını bilmiyordum deneyebilirim.
 

Geri
Üst