Yapay zekaya hiçbir şey vermeden daha alengirli birçok örneği dinledim. Şarkı için söyleyebileceğim tek olumlu şey, bitiş kısmı olabilir ama onu da hani şarkının genelindeki aynılıktan çok az sıyrılmaya çalışıldığı için diyorum, yoksa orası da aynı...
Normalde kimsenin yaptığı işe gelip böyle çemkirmiyorum ama bu yapay zeka ile şarkı yaptırdım saçmalığı çığ gibi büyüyor o yüzden affınıza sığınarak biraz giydireceğim.
Mesela vokaliniz yok diyelim, eğitimini alıp çat pat söylemek yerine veriyoruz yapay zekaya söyletiyoruz sonra içinde ruh olduğuna inanıyoruz. Bu teknolojiden yararlanmak değil, tamamen kolaycılık. Ayrıca herkesin her şeyi yapmadığı kolektif şekilde grup müziğinin yapıldığı zamanlarda grup üyeleri kendi alanlarında zaten uzmanlaşmış olurdu. Şimdi gerek yok, verelim yapay zekaya söylesin. Nasıl olsa beğenen çıkar.
Nerden baksak hata, böyle anlatınca yok efendim siz de matbaaya karşı çıkan hattatsınız geyiği çeviriyorlar. Ulan alakası yok. Ne matbaası ne hattatı... Üretim araçları ile ilgili bir hadise değil bu, hayal gücünüzü kısıtlıyor. Üretim aracı olarak kullanmıyorsunuz ki... Örneğin amfi yazılımlarında kullanılan yapay zeka yüzünden kimsenin tonuna laf etmiyoruz (hadi tonuna laf ettik diyelim, şarkısına laf etmiyoruz).
Burada önemli olan şu: Vokalin tam olarak böyle olmasını hayal ediyorsanız, zaten türe bağlı bir kısıtlık içindesiniz ve zaten muhtemelen bu türde tüm şarkı bu şekilde vokale sahip olduğu için hepsi birbirinin aynı ama yine de onlar da bile söyleyenin hislerini yansıtması bağlamında bir ufak farklılıklar olabilir, yapay zeka bunu da alıyor. Aynı oğlu aynı yani...
Sesiniz yoksa şarkı yayınlamak zorunda değilsiniz mesela, bunu hiç anlamıyorum. Zaten aynısından milyonlarca olan bir şeyi ya tutarsa kafasıyla yayınlayıp duruyorlar. Hani diyorlar ya teknoloji kullanıyorlar, gelişimden yanalar falan... E madem öyle yapay zeka ile ticari olmayan, deneysel işler yapmaya çalışın. Ne bileyim bari prompt'un sınırlarını zorlayın. Yazılımla ilgilenen ve müzisyen arkadaşların bu tarz çalışmalar yaptığını da gördüm. Temel eleştirim aynı olmakla birlikte en azından farklı bir şeyler deneniyor olmasını bile olumlu hanesine yazabilirdim. Burada o da yok.
Yapay zeka konusundaki tek umudum, aynılıkları gözümüze sokan o süper algoritması ile insanların uyanacak olmasıdır. Umarım yani 🙂
İhtimallerin istatistiği ve ortalamasıyla çalışan bir sistemden "yaratıcılık" beklemek (ve hatta yaratıcı olduğuna inanmak) büyük hata. Umarım bir gün bunu fark edersiniz.