Ben müzikleri yaparken yapay zekaya bu kadar ön yargı olduğunu bilmiyordum. Öncelikle dinlediğiniz müziklerden 1000 kat daha berbat şarkıları dinlemek zorunda bıraktığım için üzgünüm.
Ben şarkıların çoğunu 20 sene önce yaptım zaten. Bu şarkıları stüdyo kaydı yapma şansım yok malesef. Programı enstürmanlar ve vokal için kullanarak kendime bir hobi edindim. Beni mutlu ediyor.
Bunlar dışında sahne performansı yapmak ve müzisyenlik ayrı bir şey. O kişilerle kendimi aynı kefeye koymak gibi bir düşüncede de değilim. Burda yaptığım şarkıyı paylaşmamın yapay zeka önyargısı ve sevimsizliği haricinde bir mahsuru var ise paylaşmam problem yok.
Adım gölgelem değil tabiki bu arada.
Ama emin olun her ayın 11. günü çıkarttığım şarkılar bir noktada size “aslında iyiymiş” demek zorunda bırakacak. Ya da ben ona inanıyorum. Bunları yaşayarak tecrübe edeceğiz. Çünkü şarkılar kendini test etmeden ne konuşursak boş.
Hala bir pazarlama gibi, metinleri de mi yapay zeka yazıyor bilemiyorum. Her ayın 11. günü (ki bu da muhtemelen algoritma ile ilgili bir şeydir) şarkılarınızı bekliyoruz falan mı dememiz gerekiyor?
Bu forumdaki linç kültürüne yıllardır karşıyım. Kullandığım bu üyelikten çok önce de çeşitli projeler olarak üye oldum. Bazen forum sakinleri "reklam" içeren mevzularda gereksiz tepkiler de gösteriyorlar. Herkes elbette yaptığı işin tanıtım derdinde falan yani bunlar hep olasılıklar...
Ama diğer açtığınız konudaki uzun uzun anlattığım yapay zeka reddiyesinden sonra, o metni okuyup (okuduğunuzdan da şüpheliyim) hala yapay zekadan medet umup gelip parmaklarınızı yiyeceksiniz gibi şeyler yazmanız gerçekten hem komik hem üzücü.
Eğer yazdıklarınızda samimiyseniz, bir midi klavye edinip yapay zekanın yaptığı her şeyi midi klavye ve programlarla kendiniz bilgisayar üzerinden tek tek yapabilirsiniz. Vokal şart değil. Onu da yapmak isterseniz ufak çaplı bir eğitimden sonra yapılmayacak bir şey değil, genelde o tarz müziklerde zaten düz vokal var. Tonu tutturabildikten sonra söylenmeyecek şeyler değil.
Önyargı ve "sevimsizlik" olarak nitelendirmişsiniz. Sadece sizi araştırmaya davet ediyorum. Yapay zeka bu müzikleri nasıl yapıyor? Yapay zeka nasıl çalışıyor, biraz araştırın lütfen.
Teknolojik gelişmeyi savunan insanların hiç araştırmadığına da şahit oluyorum. Madem gelişim sizin için önemli bunu da lütfedin araştırın, ondan sonra gelip diğer insanlara "önyargılısınız" yaftasını yapıştırın.
Araştırmama ihtimalinize karşılık kısa özetini vereyim. Yapay zeka bir tahmin robotu gibi, istatiksel oranlarla çalışıyor. Dil işleme modeli ile ortaya çıktı, öncesindeki çalışmalar da bu yöndeydi. Birbirine bağlı katmanlar arasındaki bağlantılara belli ağırlıklar atanıyor ve bu birimlerin analizi ile bir çıktı veriyor. Tabii arada bir sürü formülü falan filan var o kadar teknik detayını bilemiyorum ama makine öğrenmesi dedikleri, yapay zeka eğitimi dedikleri olay, istenilen çıktıya göre bu ara katmanların tekrar kalibre edilmesi gibi bir şey. Yani büyük veri havuzu içinde, yapılmış müziklerin parçalara ayrılıp analizleri, neyin neyi ne kadar temsil ettiğinin "neural network" dedikleri katmanlar içindeki atanmış katsayıları ile size sonuç veriyor.
İstatiksel ihtimaller ve bu işin inanılmaz detaylı yapılıyor olması sonuç üzerindeki detayları belirliyor. Bu işlemlerin anlamlı sonuç üretebilmesi bile inanılmaz, çok yararlı bir teknoloji ama eksik olan bir şey var! O da yaratıcılık!
Yapay zeka işlediği verilerin istatiksel analizi ile size çıktı veriyor, beynimiz de böyle çalışıyor meselesini yapıyorlar ki o konu çok uzun apayrı bir mevzu ama kesinlikle böyle çalışmıyor ama hadi böyle olsa bile insan kendi tecrübelerinin ve buna etki eden diğer unsurların oluşturduğu ürünleri veriyor. Ruhu oluşturan parçanın içinde her insana has bir "katman" var. Yapay zekada bu yok. Ortak bir havuzdan çıkan sonuçlar 0 ile 1 arasında bir değer alıp ona göre hesap ediliyor. Anlamı ve ruhu bu istatistiksel ihtimallerde aramak en başta müziğin kendisine büyük bir hakaret.
Günün birinde şu söylediklerimin hatalı olduğu ispat edilirse müzikle falan uğraşmayı bırakırım yani o kadar temel bir mevzu.
Yapay zekaya bir kişilik atfedip, onu insan gibi görmediğinizi umuyorum. Adında zeka geçiyor ama bu tam olarak zeka değil, bu sadece yukarda anlattığım gibi istatiksel bir analiz. Zekayı ve ötesinde eğer inanıyorsanız, ruhu bunlara indirgiyorsanız zaten müziğin ne anlamı var? Yani bırakın her ayın 11'de gelip paylaşmayı, ne diye yapıyorsunuz tam olarak? Anlamıyorum.
Biraz düşünmeye davet ediyorum.