Gölgelem

Nihai ürün olarak yapay zeka çıktısı kullanıyorsanız, bence bilgisayar/yazılım tabanlı forumlarda yorum almaya çalışın. Zira ürününüzün iyileşmesine yazdığınız promptlar üzerinde yapacağınız iyileştirmeler daha çok katkı sağlayacaktır.

Burada icra, ton, kayıt teknikleri gibi müziği ve müzisyenleri ilgilendiren konularda fikir alabilirsiniz. Onun da bestekârlığa ve aranjörlüğe niyetlenmiş bir kişinin komutlarıyla şekillendirilen sentetik halüsinasyon kesitleri ile çok bir kesişimi yok.

Ben müzikleri yaparken yapay zekaya bu kadar ön yargı olduğunu bilmiyordum. Öncelikle dinlediğiniz müziklerden 1000 kat daha berbat şarkıları dinlemek zorunda bıraktığım için üzgünüm.

Ben şarkıların çoğunu 20 sene önce yaptım zaten. Bu şarkıları stüdyo kaydı yapma şansım yok malesef. Programı enstürmanlar ve vokal için kullanarak kendime bir hobi edindim. Beni mutlu ediyor.

Bunlar dışında sahne performansı yapmak ve müzisyenlik ayrı bir şey. O kişilerle kendimi aynı kefeye koymak gibi bir düşüncede de değilim. Burda yaptığım şarkıyı paylaşmamın yapay zeka önyargısı ve sevimsizliği haricinde bir mahsuru var ise paylaşmam problem yok.

Adım gölgelem değil tabiki bu arada.

Ama emin olun her ayın 11. günü çıkarttığım şarkılar bir noktada size “aslında iyiymiş” demek zorunda bırakacak. Ya da ben ona inanıyorum. Bunları yaşayarak tecrübe edeceğiz. Çünkü şarkılar kendini test etmeden ne konuşursak boş.

Ben müzikleri yaparken yapay zekaya bu kadar ön yargı olduğunu bilmiyordum. Öncelikle dinlediğiniz müziklerden 1000 kat daha berbat şarkıları dinlemek zorunda bıraktığım için üzgünüm.

Ben şarkıların çoğunu 20 sene önce yaptım zaten. Bu şarkıları stüdyo kaydı yapma şansım yok malesef. Programı enstürmanlar ve vokal için kullanarak kendime bir hobi edindim. Beni mutlu ediyor.

Bunlar dışında sahne performansı yapmak ve müzisyenlik ayrı bir şey. O kişilerle kendimi aynı kefeye koymak gibi bir düşüncede de değilim. Burda yaptığım şarkıyı paylaşmamın yapay zeka önyargısı ve sevimsizliği haricinde bir mahsuru var ise paylaşmam problem yok.

Ama emin olun her ayın 11. günü çıkarttığım şarkılar bir noktada size “aslında iyiymiş” demek zorunda bırakacak. Ya da ben ona inanıyorum. Bunları yaşayarak tecrübe edeceğiz. Çünkü şarkılar kendini test etmeden ne konuşursak boş.

Hala bir pazarlama gibi, metinleri de mi yapay zeka yazıyor bilemiyorum. Her ayın 11. günü (ki bu da muhtemelen algoritma ile ilgili bir şeydir) şarkılarınızı bekliyoruz falan mı dememiz gerekiyor?

Bu forumdaki linç kültürüne yıllardır karşıyım. Kullandığım bu üyelikten çok önce de çeşitli projeler olarak üye oldum. Bazen forum sakinleri "reklam" içeren mevzularda gereksiz tepkiler de gösteriyorlar. Herkes elbette yaptığı işin tanıtım derdinde falan yani bunlar hep olasılıklar...

Ama diğer açtığınız konudaki uzun uzun anlattığım yapay zeka reddiyesinden sonra, o metni okuyup (okuduğunuzdan da şüpheliyim) hala yapay zekadan medet umup gelip parmaklarınızı yiyeceksiniz gibi şeyler yazmanız gerçekten hem komik hem üzücü.

Eğer yazdıklarınızda samimiyseniz, bir midi klavye edinip yapay zekanın yaptığı her şeyi midi klavye ve programlarla kendiniz bilgisayar üzerinden tek tek yapabilirsiniz. Vokal şart değil. Onu da yapmak isterseniz ufak çaplı bir eğitimden sonra yapılmayacak bir şey değil, genelde o tarz müziklerde zaten düz vokal var. Tonu tutturabildikten sonra söylenmeyecek şeyler değil.

Önyargı ve "sevimsizlik" olarak nitelendirmişsiniz. Sadece sizi araştırmaya davet ediyorum. Yapay zeka bu müzikleri nasıl yapıyor? Yapay zeka nasıl çalışıyor, biraz araştırın lütfen.

Teknolojik gelişmeyi savunan insanların hiç araştırmadığına da şahit oluyorum. Madem gelişim sizin için önemli bunu da lütfedin araştırın, ondan sonra gelip diğer insanlara "önyargılısınız" yaftasını yapıştırın.

Araştırmama ihtimalinize karşılık kısa özetini vereyim. Yapay zeka bir tahmin robotu gibi, istatiksel oranlarla çalışıyor. Dil işleme modeli ile ortaya çıktı, öncesindeki çalışmalar da bu yöndeydi. Birbirine bağlı katmanlar arasındaki bağlantılara belli ağırlıklar atanıyor ve bu birimlerin analizi ile bir çıktı veriyor. Tabii arada bir sürü formülü falan filan var o kadar teknik detayını bilemiyorum ama makine öğrenmesi dedikleri, yapay zeka eğitimi dedikleri olay, istenilen çıktıya göre bu ara katmanların tekrar kalibre edilmesi gibi bir şey. Yani büyük veri havuzu içinde, yapılmış müziklerin parçalara ayrılıp analizleri, neyin neyi ne kadar temsil ettiğinin "neural network" dedikleri katmanlar içindeki atanmış katsayıları ile size sonuç veriyor.

İstatiksel ihtimaller ve bu işin inanılmaz detaylı yapılıyor olması sonuç üzerindeki detayları belirliyor. Bu işlemlerin anlamlı sonuç üretebilmesi bile inanılmaz, çok yararlı bir teknoloji ama eksik olan bir şey var! O da yaratıcılık!

Yapay zeka işlediği verilerin istatiksel analizi ile size çıktı veriyor, beynimiz de böyle çalışıyor meselesini yapıyorlar ki o konu çok uzun apayrı bir mevzu ama kesinlikle böyle çalışmıyor ama hadi böyle olsa bile insan kendi tecrübelerinin ve buna etki eden diğer unsurların oluşturduğu ürünleri veriyor. Ruhu oluşturan parçanın içinde her insana has bir "katman" var. Yapay zekada bu yok. Ortak bir havuzdan çıkan sonuçlar 0 ile 1 arasında bir değer alıp ona göre hesap ediliyor. Anlamı ve ruhu bu istatistiksel ihtimallerde aramak en başta müziğin kendisine büyük bir hakaret.

Günün birinde şu söylediklerimin hatalı olduğu ispat edilirse müzikle falan uğraşmayı bırakırım yani o kadar temel bir mevzu.

Yapay zekaya bir kişilik atfedip, onu insan gibi görmediğinizi umuyorum. Adında zeka geçiyor ama bu tam olarak zeka değil, bu sadece yukarda anlattığım gibi istatiksel bir analiz. Zekayı ve ötesinde eğer inanıyorsanız, ruhu bunlara indirgiyorsanız zaten müziğin ne anlamı var? Yani bırakın her ayın 11'de gelip paylaşmayı, ne diye yapıyorsunuz tam olarak? Anlamıyorum.

Biraz düşünmeye davet ediyorum.

Onlar senin şarkıların değil dostum bu illüzyondan kurtar kendini...kimsin neredesin imkanların nedir bilemiyorum ama al bir gitar udemyden youtubedan öğrenmeye başla inan bana daha fazla tatmin yaşarsın emin ol...

sunoya prompt girmeyi bilen herkes senin yaptığını rahatlıkla yapar, şarkıları insanlar sevseler bile övgüyü sana yapmayacak bunu unutma...bekleme yani 🙂

her ayın 11. günü çıkarttığım şarkılar bir noktada size “aslında iyiymiş” demek zorunda bırakacak.
Yapay zekanın yaptığı şarkılar demek istediniz sanırım 😊

Geçenlerde sosyal çevremden bi arkadaşımla konuşuyorum. Bi tanıdığı yapay zeka ile parça yaptı dedi. Sordum 'yapay zeka ile neden parça yapıyor?' diye. Enstrüman çalmayı bilmediğini söyledi. Bi nebze geçerli neden olsa da yine çok aklıma yatmadı. 'Yapay' birşey benim gerçek duygularımı temsil edebilir mi? Senin buna yanıtın evetse devam edebilirsin.

Ben bu şarkıların kaydını 20 yıl önce aldım dostlarım. Gitarla çalıp söylediğim kayıtları var. Bu kaydı alıp programa sokuyorsunuz ve size istediğiniz entstürmanlar ile istediğiniz müzik tarzını yazıyorsunuz ve sözü ve müziği size ait olan şarkıyı seslendiriyor ve tamamlamış oluyorsunuz.

Yani bir arkadaşıma “şu şarkıyı alıp git stüdyoda çaldır söyle kaydet bana gönderiver” demem ile aynı şey teoride. Ama önceden de söyledim işin sahne kısmı değil bu.

Herkes zannediyor ki ben programa “şarkı yaz” diyorum ve ortaya bu şarkılar çıkıyor.

Acımasız eleştirebilirsiniz her şeye okeyim problem yok. Ama yılların yaşanmışlıkları, biriken ve gerçekten hissedilmiş duygularla yazılan şarkılara yapay zeka tü kaka demek bi tuhaf ve bence programları kullanmadığınızdan mı bilmiyorum, kendi zekanıza haksızlık ediyorsunuz gibi geliyor.

Bana deseniz ki, “kardeşim aöyleyen vokal duyguyu tam aktaramamış” ya da “enstürmanı çalarken güzel çalmıyor o yüzden çok yapay duruyor ve benim hoşuma gitmedi” o zaman bu tutarlı, mantıklı bir geri dönüş olur.

Ama insanların körü körüne müzik milliyetçiliği yapar gibi, “yöpöy zökö istemöyörüz” temalı sığ cümlelerle yaptıkları eleştirilere hak veremeyeceğim.

Sevgili forum moduna mesaj attım başlıkları silmesi için ama ne zaman görür veya siler mi bilemem.

Yurt dışında yaşıyorum ve çalışıyorum. Bu şarkılardaki enstürmanları çalacak arkadaşlarım veya stüdyoya girip kaydetmek için ön prova yapabilecek zamanım yok. Ayrıca dijital üretim araçlarındaki vokaller çok iyi söylediği için kendi sesim ile ilgili özgüvenimi de kaybettim zaten 😃

Bir insan bir şey yarattığı zaman reaction bağımlısı olur. Benim de buraya başlık açarken tek beklentim şarkı güzel veya değil şeklinde yorumlardı. Başka bir beklentiyle yazmadım. Ama konu şarkıların kendisinden çok nasıl üretildiği ile ilgili oldu. Yine de önemli değil. Herkesin yazdıklarını yazarken kendi içinde bir bakış açısı taşıdığının farkındayım.

Sürekli şarkım diyorsunuz ama ortada yorum alabileceğiniz bir şarkınız yok.

Belki de insan birşeyi yapacak imkan ve kapasitede değilse basitçe yapmamalıdır. Mesela ben de lüzumsuz, kıymetsiz gördüğüm alanlarda yapay zeka tabanlı görseller üretip kullanıyorum. Çok şükür daha bir grafik tasarımcıya, bir illüstratöre, bir ressama "bu da benim tablom, nasıl olmuş, yorumlarını bekliyorum" gibi bir delüzyonelliğe başvurmadım. Umarım aslında yaptığınız ve yaptığınızı düşündüğünüz şeyler arasındaki uçurum yeterince anlaşılır olmuştur.

Hala şarkıları yapanın yapay zeka olduğunu söylüyorsunuz. Sanırım bilgi eksikliğinden kaynaklı.

Şimdi sen bir söz yazdın ve bu söze bazen günlerce bazen haftalarca uğraşıp beste yaptın ve bir sanatçıya hediye ettin. O söyleyince o senin yaptığın şarkı olmuyor mu güzel kardeşim.

Ben yapay bir sanatçıya söyletince benim yaptığım şarkı olmaktan nasıl çıkıyor.

Bu kadar parlak beyin arasında aydınlandım ben gidiyorum.

Neyse kalın sağlıcakla.

Ben bu şarkıların kaydını 20 yıl önce aldım dostlarım. Gitarla çalıp söylediğim kayıtları var. Bu kaydı alıp programa sokuyorsunuz ve size istediğiniz entstürmanlar ile istediğiniz müzik tarzını yazıyorsunuz ve sözü ve müziği size ait olan şarkıyı seslendiriyor ve tamamlamış oluyorsunuz.

Yani bir arkadaşıma “şu şarkıyı alıp git stüdyoda çaldır söyle kaydet bana gönderiver” demem ile aynı şey teoride. Ama önceden de söyledim işin sahne kısmı değil bu.

Herkes zannediyor ki ben programa “şarkı yaz” diyorum ve ortaya bu şarkılar çıkıyor.

Acımasız eleştirebilirsiniz her şeye okeyim problem yok. Ama yılların yaşanmışlıkları, biriken ve gerçekten hissedilmiş duygularla yazılan şarkılara yapay zeka tü kaka demek bi tuhaf ve bence programları kullanmadığınızdan mı bilmiyorum, kendi zekanıza haksızlık ediyorsunuz gibi geliyor.

Bana deseniz ki, “kardeşim aöyleyen vokal duyguyu tam aktaramamış” ya da “enstürmanı çalarken güzel çalmıyor o yüzden çok yapay duruyor ve benim hoşuma gitmedi” o zaman bu tutarlı, mantıklı bir geri dönüş olur.

Ama insanların körü körüne müzik milliyetçiliği yapar gibi, “yöpöy zökö istemöyörüz” temalı sığ cümlelerle yaptıkları eleştirilere hak veremeyeceğim.

Sevgili forum moduna mesaj attım başlıkları silmesi için ama ne zaman görür veya siler mi bilemem.

İğneli laflar ve terbiyesizlik de var. Hala aynı terane. Peki sevgili arkadaşım yapay zekaya yollanan ses örneklerini buraya da atıver madem, görelim ne kadarı yapay ne kadarı zeka!

Tüm şarkı trafiği her parçası hazır bir şarkıyı arkadaşlara çaldırmaktan yine farkı var çünkü bu teknolojide üretilen seslerin nasıl ortaya çıktığını yukarda yine anlattım. En azından çalan arkadaşların hissiyatlarının müziğe yansıması olacak, en azından bu kadarı yani.

Adamlar teknoloji aşığı güya, karşıdakileri sığlıkla itham ediyor ama yaptıkları şeyin ne olduğunu yüzlerine vurunca gelen tepkiye bak. Yok bilmem ne milletçiliği yok "yöpöy zökö istemöyörüz"!

Yapay zeka enstrüman sesleri dahil her şeyi veri havuzundaki analizlerden derliyor ve istatiksel hesaplama ile ortaya "ürün" çıkartıyor diyorum. Hala anlamaya çalışmak yerine şu yukardaki tepki geliyor.

İnanılmaz bir saçmalık var ortada. Başlık öyle keyfi siliniyor mu bilmiyorum ama silinse ayrı komik silinmese ibret-i alem. Ne diyeyim bilmiyorum. Resmen saçmalık.

Son düzenleme:
@Rock Tribe şimdi ortada bir terbiyesizlik varsa onu sen yapıyorsun çünkü bu konuyu terbiyesizliğe bağlamak için bir gerekçe yok herkes istediğini yapmakta özgürdür.
Ben yapay zekanın mevcut yaratıcılık kalitesinden tiksiniyorum şahsen o ayrı bir konu ama bu iş böyle ilerleyip gelişecek.

Geri