Buradaki eğer buradaki tek bir kişi bile aşağıda yazacağım maddeleri düşünüp, bu konuda gösterdiği hassasiyeti gösteriyor olsaydı o zaman adil bir fikirden bahsedebilirdim ve bunları yazmazdım.
Ben konser vermiyorum. Sahne performansı iddiam yok. Benim yaptığım sözlerini yazdığım şiire gitar ile yaptığım besteyi, şarkının görmeyi istediğim potansiyelini görebilmek için istediğim enstürman ve vocal, back vocal ve diğer aranje işlemlerini yapmak. Bu konu şarkıyı yazarken gerçek ama bunu yapabilmek için gitariste bateriste vokale ihtiyaç duymadan yapabiliyor olmam yalan oluyorsa,
-Diyetisyene para vermemek için ai beslenme listesi çıkaranlar
-Klip çekimine para vermemek için ai klip çekenler
-Tatile gideceği zaman tur şirketine danışmayıp rehberlik hizmeti almayan
-Hukuki işlerinde avukat danışma hizmeti almamak için ai kullananlar,
-Müzik sektöründe alt yapıda kullanılan bir çok sesi ve bas öğelerini modern prodüksiyon adı altında normalleştirenler
-Özel öğretmen tutmayıp, dersaneye gitmeyip bir çok konuyu özet çıkarıp anlatması için kullananlar,
-Yazılım sektöründe ai sayesinde bir çok projede bilgisayar mühendisini part time çalışma teklif edecek kadar küçülenler,
-Grafikerlere para vermek yerine fotoğrafları üzerinde istediği oynamayı yapanlar,
-Çevirmene para vermeyip metin çevirme için ai yi tercüman gibi kullananlar
-Finansal danışmana para vermemek için her tür finansal probleminde kullananlar
-psikologlara para vermemek için yaşam koçu v.b sayısız konuda danışanlar.
Listeyi sonsuza kadar uzatabiliriz. Ama listeyi uzatıyor olmak şunu değiştirmiyor.
Hayatınızdaki her alanda bir çok kişiyi farketmeden zaten sistemin dışına itiyorsunuz. Aynı farkındalığı bunları yaparken gösterirseniz tutarlı olduğunuzu düşünüp kelimelerimi seçerken cümle kurarken çok zorlanırdım.
Bu bir sanat olduğu için benim saydıklarımdan farklı olduğunu iddia edebilirsiniz. Ama zaten asıl olay sanatın sadece sahnede yapılabiliyor olması diye bir doğru yoktur. Resim çizenler de, şiir yazanlar da, el işlemesi bir sandık imal eden kişi de bir sanat yapıyor.
Eğer ben hobi olarak yaptığım şarkıları kaydedebilmek ve ürünün son ve en iyi halini görebilmek için bir elektro, bir bas gitar, bateri, keman, çello ve bunları kaydedecek stüdyoya ve en önemlisi egolarından bir milimetre dahi yanına gitmeye ve iletişim kurmaya korktuğumuz vokale ihtiyaç duymadan yapabiliyorsam teoride ben sizden farklı bir şey yapmıyorum. Benim yaptığım sanat, programa yaptığım şeyi soktuğumda sanat kimliğini yitiriyorsa ve bunu böyle görüyorsanız bu konuda söyleyecek bir şeyim yok.
Bazen bir duygu hangi araçla çıkarsa çıksın aynı yere dokunur. O yüzden burada belki de sözlerde yazdığım şeyleri yaşıyor olabilirim. Ve aynı sözler sizin açınızdan bana ve benim açımdan size de söyleniyor olabilir.
Kalbinle dokun dünyaya bir kere
Korkma kirlenmez ellerin
Nefes bile alamayan hayallerin
Katili olma istersen
Kalbinle dokun dünyaya bir kere
Sarsılsın beton kalelerin
Defalarca yazdım. Bu yaptığım “size ihtiyaç duymadan bakın neler yaptım” gibi çirkin bir şekilde algılanıyor olabilir ve öyle hissediliyorsa istemeden de bu duyguyu size yaşattığım için özür dilerim. Ama benim açımdan öyle olmadığını da bilmenizi isterim.