Uzun zamandır izlemek istiyordum, ancak DVD'ler arasında ucuz seriden alınca bu fırsatı yakaladım. Gösterimde olduğu sürede hakkında uzun uzadıya konuşulduğu kadar varmış, mükemmel bir film olduğunu söyleyebilirim.
1980'lerin sonunda büyük bunalım yaşayan SSCB'nin ve sosyalizmin Almanya cephesinde, bir aile çevresinde gelişiyor olaylar. Stalin, Kruscev ve Brejnev döneminin sosyalizmini daha derinden, daha kanlı canlı yaşayan insanların, ömürlerinin son bölümlerinde kapitalizme nasıl ayak uydurmaya çalıştıklarını; kendisini bu uğurda adamış bir eğitimcinin gerçeği kabullenemeyeceğini düşünen Alex'in gayretlerini; duvarın yıkılma sürecinde insanların beynine zorla sokulmak istenen düşünceler ve daha nicesi çok ince işlenmiş.
Filmin en can alıcı noktası ise kesinlikle Lenin heykelinin helikopter ile götürülmesi... Berlin'de kapitalizmin yıktığı Lenin heykeli ile Bağdat'ta emperyalizmin yıktığı Saddam heykellerini kıyasladım izlerken.
Cedrix'in de dediği gibi daha derinlemesine işlenebilirmiş konu ama seviyenin, dönem insanının politikayla olan zorunlu ilgisi ile aynı noktada tutulması daha iyi olmuş. Hem uzun süreli olan film, bu sayede kendisini daha iyi izlettirebiliyor. Çekimler, eski görüntülerin eklenmesi ise oldukça başarılı.
Şiddetle tavsiye edilesi, izlenesi ve hafızalara alınası bir film.