Ali Express üzerinden geçen ay Türkiye' de bulamadığım parçaları getirttim. Bunu Türkiye' de bulmak imkansız. Ne Distribütör malı getiriyor ne de talep topluyor dolayısı ile verdiğiniz örneğin hiç bir geçerli sebebi yok. Bulamadığım ürünleri 27 Euro' nun altında rahatça bulabiliyordum şu an bulamıyorum benim gibi bir tüketiciyi korumadı...
Öncelikle eğer TR 'deki distribütör ucuz kalemleri sırf ucuz olduğu için ülkeye getirmiyorsa ( veya uğraşmak istemiyorsa ) o distribütörün ticari ve etik anlayışını sorgulamamız ve mümkünse de o tip yerli satıcılardan uzak durmamız gerekir. Hatta ben olsam bu tip satıcıları yurt dışındaki ana üreticiye şikayet ederek satıcının disipline edilmesine vesile olurum. Çünkü yurt dışı üretici eğer ciddi bir firma ise ; müşterilerden gelen bu tip geri dönüşleri çok önemsiyor ve hatta bir düzelme olmazsa iş distribütörlük iptaline kadar bile gidebiliyor. Bunları hep duyuyor ve okuyorum.
Tabii bu durum bir süreç meselesi. Sizin haklı olduğunuz nokta ise şu veya bu nedenden dolayı ürünü tedarik edemediğiniz için ihtiyacınızın görülememesi.
Bu noktada şu eklemeyi de yapmak istiyorum. Yukarıdaki mesajımın son paragrafını şu şekilde yazmıştım :
"
Bu tür düzenlemeler iyi yapılmadığı takdirde iki yüzü keskin bıçak gibidir. Bir şeyi düzeltirken başka şeyleri bozma olasılığınız hep vardır...... "
Şu ana kadar yazılanlardan gördüğüm kadarıyla bu ifademi daha anlaşılabilir olması adına yeterince etraflı bir şekilde yazmadığım için algılanmamda bir takım sıkıntılar ortaya çıkmış. Kendimi daha net ifade edersem :
1-)
" Bu kararın ; bazı ürün gruplarında , ülkemizdeki tüketiciyi korumak açısından isabetli olduğunu düşünüyorum. "
Burada bazı ürün grupları derken özellikle marka adı da vererek pahallı ürünleri kast ettim. Bahse konu markaların cihazlarının yurt dışı fiyatları internetten gördüğüm kadarıyla genellikle 200-300 usd'dan başlıyor 2000 usd civarlarına kadar gidiyor . Yani gitar teli vs. gibi ucuz ürünler değil. Şimdi şöyle düşünelim ; yurt dışından örneğin 1000 usd'lık bir ürün temin ettiniz ama cihaz bir şekilde arıza yaptı. Markanın TR distribütörü de olmadığı için servis ve yedek parça desteği verilmiyor. Buna ilaveten yurt dışı üretici de bir nedenden size yeterli desteği vermiyor / veremiyor. Bu durumda ne olacak ? Ne mi olacak ? O 1000 usd çöpe gidecek. Türkiye'de şu anda maalesef bunu yaşayan insanlar var. Yazık değil mi bu insanların parasına , bu ülkenin yüksek maliyetlere katlanarak zorlukla biriktirdiği dövizine ?
2-) Yukarıda diyorum ki ; bu tür düzenlemeler doğru yapılmadığı takdirde iki yüzü keskin bıçak gibidir. Bir şeyi düzeltirken doğru olan başka bir şeyi bozabilirsiniz. Şu anda ülkemizde aynen bu yapılmıştır. Görece pahallı ürünlerin satışında yukarıda bahsettiğim mahzurları önlemek adına TR temsilcisi şartı getirilirken , gitar teli vs. gibi ucuz sarf malzemeleri de aynı torbanın içine atılmıştır. Yani ucuz ürünlerde yurt dışı bağlantılı olarak iyi kötü çalışan bir sistem adeta yerle bir edilmiştir. Yapılan bu düzenlemenin servis desteği gerektirmeyen ucuz ürünler kategorisinde yakın bir gelecekte tüketicinin aleyhine sonuçlar vereceği aşikardır. Belli ki devlet katında bu düzenlemeyi yapanlar işin bu boyutunu hiç düşünememişler. Yani iş yine dönmüş dolaşmış ve liyakat meselesine dayanmış. ( Tabii bu arada kasıtlı olarak böyle yapıldığı olasılığını da göz ardı edemiyorum. )
3-) Son 15-20 senedir Türkiye'deki müzik enstrümanı ve kayıt ekipmanı sektörünü elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum. Buna bağlı olarak tanıdığım distribütörler de tanımadığım distribütörler de var. Ben açıkçası distribütörlük sisteminin artılarının ( özellikle kayıt ekipmanı tarafında ) eksilerinden daha fazla olduğunu düşünüyorum. Zira kayıt ( stüdyo ) ekipmanı almak mağazadan bir gitar veya tel alıp çıkmak gibi değil. Kullandığınız ekipman konusunda ( hele ki ekipman komplike ise ) örneğin bilgi desteği almak durumunda bile kalabiliyorsunuz. Bunu en iyi şekilde bu konularda donanımlı distribütörler yapabiliyor bence. Tabii diğer sektörlerde olduğu gibi bu sektörde de iyi distribütörlerin yanı sıra kötü distribütörler de var. Distribütör olmasının arkasına saklanıp müşteriyi fiyat açısından istismar eden distribütör de var etmeyip makul / kabul edilebilir karlarla fiyatlama yapan distribütörler de var. Yani distribütörlük sistemini peşinen karalamamak ve doğru distribütörlerle çalışmak gerekli.
Bu yazdıklarım ; şu ana kadar yazdıklarıma eleştirel yaklaşan arkadaşlar için ümit ederim yeterince açıklayıcı olmuştur.