Hakan Baysal - Ayrılık Türküsü 💔 (Ilık Rock tarzında son parçam)

Ne yazsam iki ucu pis değnek, yanlış anlaşılabilir..
IMG-20250530-WA0025.webp

IMG-20250530-WA0023.webp

Yanlış anlaşılma olmaz tek yanlış benim kaydı erken ve düzensiz koymam hocam 😊 geri bildirimleriniz için çok teşekkür ederim 🤘

Herkesin sağlığına içiyorum 🥂

Son düzenleme:
Vokalin arkasına eklenen efekt tınladığı için şarkının ruhuna alakasız kalmış. en bariz 57-59., 1:31, 4:22 vs. saniyelerde duyuluyor), gitar solonun 3:52 sn de bir tuhaflık var ( nota değerleri ritimden ayrı kalmış) solo kısmını daha improvise edebilirsin ( kulaklarım F, Bb ve D#/D aradı 🙂)) ) melodi çok müsait, temayı ikiye bölüp her seferinde bir parçasında 1-2 nota fark yaratsan daha zengin bir armoni ortaya çıkacaktır. 4:46 da bir karambol olmuş, 7:00 soloda yine nota değerleri... gözden geçirilebilir. Suslar da müziğin bir parçasıdır, gerektiğinde kullanmaktan çekinmeyin.
Öncelikle tüm herkese yapıcı geri bildirimleri/eleştirileri için tekrar çok teşekkür ederim 🙏 Gerçekten bu forumdaki kaliteli dinleyiciler olarak kendimi geliştirme fırsatını bana her zaman veriyorsunuz 😊

Cuma akşamı bi üstteki mesajımda görüldüğü üzere alkollüydüm. Detaylı inceleyememiştim dediğiniz gözle parçayı. Kusuruma bakmayın lütfen 🍻

Parçayı yayından kaldırıp tekrar tüm vokalleri silbaştan okudum ve tekrar yayınladım. İlk mesajda parçanın YT linkini güncelledim. Tekrar dinleyebilirsiniz. Auto Tune'suz versiyonu üzerinden de geri bildirim alabilirim 😊

@ilker hocam sizde ne kulak varmış öyle 😊 Solo kısmı için 7:00'da gerçekten sorun varmış. Soloya yarım ölçü erken girdiğim için olmalı o da. Ama genelde hiç sırıtmıyordu 😁 Ama müdahale edip düzelttim orayı da.

Ben de soloda özellikle dediğiniz improvise işini D üzerinden birşey düşündüm ama B üzerinden yine akıcı şekilde ilerlediğini düşününce çok değiştirmeye cesaret edemedim. Fakat çıkış tarafında 6:26'da solodaki hissiyat olarak hüznü arttıran değişimle yine aynı döngü ile çözüp parçayı fade out ile sonlandırmak yine alternatif bir çözüm oldu. Ancak dediğinize katılıyorum. Nereye çeksen gelirdi, hatta F# bile giderdi.

Ne yazsam iki ucu pis değnek, yanlış anlaşılabilir.. Paylaştıklarınız ve daha önce de yazdıklarınıza bakınca yapmak istediğiniz şeyin de farkındayım.. Yazmak yerine en azından bir stüdyo ortamında sizinle bu şarkıyı, en azından bir kısmını kaydetsem daha iyi anlatabilirdim.. Kesinlikle haddim olmayarak süper iyi niyetle yazıyorum, şarkınızı dinlerken bir yandan da sanki stereo'da enstrumanların farklı tonlarda çalındığı, kendi düzenlemem var gibi düşündüm.. (Zaten biraz da budur alameti farika hikayesi müzik adamının).. Şarkının varacağı başka bir tonal düzenleme duymaya çalıştım, hayal ettim yani, gayet hoş geldi.. Yani düzenlemenizden, notasyondan keyif aldım. Az daha sakin, yumuşak tuşeli/penalamalı enstruman icrası ile, tonlarla, mix'te frekans değerleri ile oynanırsa, hele ki zaten farkında olduğunuz (olunmayacak gibi değil) bir iki şeyi de düzeltirseniz çok daha iyi sonuç çıkacaktır.. Ve bence dinlerken oldukça zorlansam da uğraşmaya değer bir çalışmanız var, gerçekten beğendim..

Gitarda çaldığınız melodiler mesela bana hoş geldi, terimleri ne diyorduk buna diye düşündüğüm için doğrusunu tarif etmek için kelime arıyorum, tone olarak biraz daha smooth olmalı dersem umarım anlatabilirim, daha az gain, neck'te tone biraz kapalı ve daha önce de yukarıda yazılmış nota değerleri daha etkili veya doğru icra edilmiş, belki kalabalık olan yerlerde daha az nota ve kıvamında bend/vibration kullanarak (bundan emin değilim, melodinizi bozmaması önemli, denemek lazım).. Gitar tonunda smooth diyince kastettiğim Santana'nın Love Of My Life'daki gibi bir ton, girişte bambaşka güzel, sona doğru hızlanan solo kısmında daha parlak.. Şarkının sözlerle beraber Santana'nın melodi çaldığı yerlerde verdiği vibration'ları, sesleri uzatmasını dikkatli dinleyince algılarsınız. Bunu kıvamında yapmak için ne kadar zaman, nasıl kastığını bildiğim ismi bilinen, iyi gitaristler var..
Fiziksel olarak stüdyoda olmayabiliriz belki ama Bandlab'in en sevdiğim tarafı sanal olarak stüdyoyu paylaşabilmek 😊 Sonraki parçalar için üyeliğiniz(ücretsizdir) varsa şarkı paylaşımı açabilirim fikir alabilmek için 🤘 Yumuşak tuşe konusu telleri tek tek bastığım yerlerde(clean ve solo) sert penalama olarak mı anlamalıyım? Eğer öyleyse eşimin tasarladığı penaların bir etkisi olabilir. Mixte Bandlab'teki hazır mixi kullanıyorum. Ama Headrush'ta gitar bloğumun sonunda paramatik EQ ile 80 Hz altını ve 8K üzerindeki sinyalleri kesiyorum. Keza bu kesmeyi kullandığım IR'larda da fix yapıyorum. Bir de şu güne kadarki tüm kayıtlarımın cep telefonuna kaydedildiğini de belirtmeden geçmeyeyim(Kayıtta PC kullanmıyorum). Büyük oğlana bi PC aldım olmadı parçayı indirdikten sonra Mix&Mastering olayına bakmam da fayda olabilir. Ama bu konularda futbol cahili kadınların ofsayta hakim olması kadar hakimim 🤣 Elbette öğrenilir onlarda zamanla. Santana örneği çok şık olmuş. Dikkate kesinlikle alıyorum 🤘 Aslında @Semperfi bahsetti bend konusundan. Örneğin 3:19'da 1-2 saniye uzayan tam seslik bi bend olabilirmiş şimdi tekrar dinlerken farkettim. Biraz cıvkını çıkarırım diye elim mi çok gitmedi... Yani sizlerden geri bildirimler çerçevesinde tekrar dinleyince daha da şekilleniyor hadise 😊

Son halini yine buraya da ekledim parçanın. Tekrar teşekkür ederim herkese 🙏🤘

Eline sağlık abi, güzel parça olmuş.

Bence hiç bir zaman "Auto Tune" kullanmamalısın, sesinin doğal tınısı kayboluyor. Böylesi çok daha güzel, o kadar bir detone/sürtone durumu yok asla.

Aslında ilk dinlediğimdeki tespitlerimi diğer arkadaşlar daha önce yazmış idi, ama bu yeni versiyon sebebiyle ben de ufak bir iki tekrar yapayım:

1-) Şarkının arpej yürüyüşündeki tempo gayet tutarlı gidiyor, bence uzun süre çalması daha zor olan bu kısım aslında. Yalnız clean/distortion sololardaki notalarda erken giriş ve hafif hızlı çalma durumu var ("rushing" diyor ya ecnebiler). Şarkı yavaş tempolu olduğu için dikkat çekiyor.

2-) Bence uzun notalarda yer yer vibrato ve bazen tam ses bend eklemek lazım. Sololar seviye atlar. Kararında bırakmak tabii ki senin bileceğin bir iş, ama yavaş soloları etkileyici yapan bunlar bence.

3-) Distortion sololardaki tekrar eden yürüyüşlerde sert tuşe hissediliyor, dediğin gibi penadan da olabilir, ama tercih meselesi bu. Ben olsam araya bir iki legato eklerdim.

Emeğine sağlık🤘

Son düzenleme:
Öncelikle tüm herkese yapıcı geri bildirimleri/eleştirileri için tekrar çok teşekkür ederim 🙏 Gerçekten bu forumdaki kaliteli dinleyiciler olarak kendimi geliştirme fırsatını bana her zaman veriyorsunuz 😊

Cuma akşamı bi üstteki mesajımda görüldüğü üzere alkollüydüm. Detaylı inceleyememiştim dediğiniz gözle parçayı. Kusuruma bakmayın lütfen 🍻

Parçayı yayından kaldırıp tekrar tüm vokalleri silbaştan okudum ve tekrar yayınladım. İlk mesajda parçanın YT linkini güncelledim. Tekrar dinleyebilirsiniz. Auto Tune'suz versiyonu üzerinden de geri bildirim alabilirim 😊

@ilker hocam sizde ne kulak varmış öyle 😊 Solo kısmı için 7:00'da gerçekten sorun varmış. Soloya yarım ölçü erken girdiğim için olmalı o da. Ama genelde hiç sırıtmıyordu 😁 Ama müdahale edip düzelttim orayı da.

Ben de soloda özellikle dediğiniz improvise işini D üzerinden birşey düşündüm ama B üzerinden yine akıcı şekilde ilerlediğini düşününce çok değiştirmeye cesaret edemedim. Fakat çıkış tarafında 6:26'da solodaki hissiyat olarak hüznü arttıran değişimle yine aynı döngü ile çözüp parçayı fade out ile sonlandırmak yine alternatif bir çözüm oldu. Ancak dediğinize katılıyorum. Nereye çeksen gelirdi, hatta F# bile giderdi.

Fiziksel olarak stüdyoda olmayabiliriz belki ama Bandlab'in en sevdiğim tarafı sanal olarak stüdyoyu paylaşabilmek 😊 Sonraki parçalar için üyeliğiniz(ücretsizdir) varsa şarkı paylaşımı açabilirim fikir alabilmek için 🤘 Yumuşak tuşe konusu telleri tek tek bastığım yerlerde(clean ve solo) sert penalama olarak mı anlamalıyım? Eğer öyleyse eşimin tasarladığı penaların bir etkisi olabilir. Mixte Bandlab'teki hazır mixi kullanıyorum. Ama Headrush'ta gitar bloğumun sonunda paramatik EQ ile 80 Hz altını ve 8K üzerindeki sinyalleri kesiyorum. Keza bu kesmeyi kullandığım IR'larda da fix yapıyorum. Bir de şu güne kadarki tüm kayıtlarımın cep telefonuna kaydedildiğini de belirtmeden geçmeyeyim(Kayıtta PC kullanmıyorum). Büyük oğlana bi PC aldım olmadı parçayı indirdikten sonra Mix&Mastering olayına bakmam da fayda olabilir. Ama bu konularda futbol cahili kadınların ofsayta hakim olması kadar hakimim 🤣 Elbette öğrenilir onlarda zamanla. Santana örneği çok şık olmuş. Dikkate kesinlikle alıyorum 🤘 Aslında @Semperfi bahsetti bend konusundan. Örneğin 3:19'da 1-2 saniye uzayan tam seslik bi bend olabilirmiş şimdi tekrar dinlerken farkettim. Biraz cıvkını çıkarırım diye elim mi çok gitmedi... Yani sizlerden geri bildirimler çerçevesinde tekrar dinleyince daha da şekilleniyor hadise 😊

Son halini yine buraya da ekledim parçanın. Tekrar teşekkür ederim herkese 🙏🤘

Abim bu hali çok çok daha iyi olmuş, eline emeğine sağlık. Oynatma listesine attim yolda dinlerim arada \m/

Yumuşak tuşe konusu telleri tek tek bastığım yerlerde(clean ve solo) sert penalama olarak mı anlamalıyım? Eğer öyleyse eşimin tasarladığı penaların bir etkisi olabilir.
Selamlar.. Yukarıda yine kastettiğim şey anlatılmış da bunun bir terimi vardı, hani tel yüksekliğine action demek gibi.. Neyse, "rushing" de çok uygun, penalama hem sert hem aceleci geliyor, sesi de biraz yüksek sanki, zaten anlatması kolay olsun diye ilk mesajımda Santana örneğini yazmıştım.. Gitar tonu biraz daha yumuşak olsa ses yüksekliği değildir belki rahatsız eden..

Teklifiniz için çok teşekkür ederim.. Ben en son herhalde 15 sene evvel FL Studio, Cakewalk, Cubase vs vs kullandığım için oldukça uzak kaldım kayıt, mix, master işlerine... Hepsini de kendim kurcalayarak öğrenmiştim de artık kalmamış o kadar bilgim.. Yeni versiyonları inceledim biraz youtube'dan yeniden kayıt almaya başlayayım diye, becerecek enerji ve vakti bulur da biraz pasımı atarsam seve seve bir şeyler yapmaya çalışırım da ben kendi ipimle kuyuya inemiyorum uzun zamandır vakitsizlikten..

Bu şarkıyla uğraşmaya biraz daha devam edin bence, trafiği, melodisi filan beğendiğim için ton, pena, tuşe bakmadan bir kere başlayınca dinlemeye devam ediyorum... Ama üst üste kendinizi yormayın, rafta kalsın bir süre, işiniz değil de şarkı olarak dinlemek faydalı olabilir....

Geri