Playmaker abicim yazdığını okudumda hammer-on ve pull-off un ne olduğunu bilmesem tam olarak anlıyamazdım. Affınıza sığınarak birde ben anlatmaya çalışim
Hammer-on da, pull-off da pena ile tele vurmadan ses çıkartmayı amaçlar. Hammer-on da genellikle daha önceden vurduğun telin üstündeki 2. bir nota sol eldeki parmaklar yardımı ile pick edilmeden çıkarılır. Genel olmayan durum ise, bizim gibi insanların pek başarılı olmadığı ama Ritchie Kotzen gibi canavarların bir yandan sağ elleri ile annelerine el sallıyaraktan yaptıkları gibi daha önceden pick etmediğin bir telde yine parmağını vurarak ses çıkarmaktır.
Pull-Off ise parmağını tele hafif bir hareket verecek biçimde aşağıya dopru çekip çektiğin pozisyonun gerisinde kalan notaya ses verme çabasıdır.
Bu ikisi birleşince legatoyu oluşturlar. Playmaker abimizin dediği gibi gainli ortamın yarattığı compressyon sayesinde ses çıkartmak kolaylaşır. Legatonun espirisi pick ederek çalmaya göre geçişlerin daha yumuşak olmasıdır. Ayriyetten hız yapmak içinde keyifle kullanılır 🙂
Bide kendi yazdığımı okudum, ne olduğunu bilmeseydim kendi yazdığımdanda anlayamıyacağım sonucuna vardım, inşallah sen anlarsın soloist