Hangi mikrofon ve ses kartı alınmalı

Baya araştırdım volt serisi Audientden iyi diyorlar siz ne ddiyorsunuz peki
Universal Audio firmasının ses kartı, genelde ses kartlarına efektleri de eklemeriyle bilinir. Zamanında bakarken fiyatından dolayı elemiştim. Biraz fiyat performans odaklı bakıyorum. Örneğin biri diğerinin 2 katı fiyata satılıyorsa ve tonu 2 kat iyi değilse (nasıl olacaksa artık 😅), onu eliyorum. Örneğin efekt var diye pahalı olması mantıksız gelmişti çünkü zaten DAW yazılımları var.

İnternette dinlemek de bazen doğru sonuca ulaştırmıyor, çünkü videolar epey düzenlemeden sonra yükleniyor, ses kartının kalitesini anlamak için ham hallerini iyi bir kulaklık kullanarak karşılaştırmak gerekli.

Yapay zekanın tekini yakalayıp sordum;

Elektro gitar için latency çok önemli, dolayısıyla motu 2 ve arturia minifuse önerdi. Arturia bu konuda fiyat performans olabilir. Audient ve focusrite bunlardan aşağıda. Aslında deneyimlerime uyuyor. Çünkü motu 2 anlık gibiydi, diğerleri kendi aralarında aynıydı.

Podcast için de Audient MK2 ve SSL2 MK2 excellent alırken UA Volt 276 bir tık altta very good almış.

Bu konuyu biraz daha araştırdım ve pluginleri açıp canlı performans şeklinde elektro gitar çalmak için cpu önemli deniyor. Sinyal ses kartından bilgisayara gidiyor, bilgisayarda diyelim 8 plugin’den geçiyor ve ses kartına geri geliyor, sonra da ses kartının çıkışına iletiliyor. Ses kartında frekans (44-192 hz gibi), sample bit rate, buffer size gibi ayarlamalar yapılabiliyor.

Buffer size artınca bilgisayara gelen sinyali işlemesi için daha çok zaman vermişsiniz gibi oluyor. motu2 ile buffer size 64 iken düzgün ses alırken (distorsiyon ve cracking olmadan) başka bir arayüzde (Behringer umc202hd gibi) aynı ses kalitesi için belki 128 veya 256’lık bir buffer gerekebiliyor. Dolayısıyla elektro gitar için aslında motu en iyi seçenek oluyor. Fakat DAW içerisinde kullanılan plug-in sayısı arttıkça bir motu ile behringer arasındaki latency farkı da gittikçe azalıyor, çünkü bottleneck yapan kısım bilgisayarın pluginleri çalıştırması oluyor.

Bu arada arturia o kadar iyi değilmiş bu konuda, yapay zeka yanlış yazmış. Latency performansı focusrite gen 3’e yakın, bir motu değilmiş.

Hangisi yerine hangi tip mikrofon sorusu sorulmalı, tavsiyem iyi bilinen ve kaliteli bir markanın alt orta seviye arası bir modelini almanız. Ben shure kullanıyrum eski olmalarına rağmen hala bir çok yeni modelden kaliteli ve performanslı.

Bu tip durumlarda yapay zeka önerisi katiyetle tavsiye etmiyorum...... Buffer konusu ise ayrı bir dünya, (Buffer arttıkça latency artıyor) avantajları ve dezavantajları var. Eski sistemlerin latency daha düşük olduğunu gözlerimle görmesem inanmazdım. O yüzden kaliteli bilinen markaları tavsiye ederim. Ben hala eski roland kullanıyorum, yıllar geçmesine rağmen hala yeni teknolojilerden daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Son düzenleme:

Geri