Harmonica Çalanlar...

mr_mojo demiş ki:
@ Onursal:

Evet bahsettiğiniz sistem daha mantıklıdır. Ben zaman geçtikçe pozisyonların isimlerini unutmuş, önümde asılı duran beşliler tablosunu da es geçmişim.

Yalnız daha önce de belirttiğim gibi isimleri ezberlemek, aman burada dorian burada phrygian çalayım diye kasmak inanın ruhu öldürür. Önemli olan iyi egzersiz yapıp enstrümana hakim olmak. Ondan sonra zaten içinizden geliyor.

Misal (arkadaş C mızıka ile Dmin blues çalmakta) :

http://www.youtube.com/watch?v=f9698wRglzs

Ronnie Shellist'in diğer videolarını tavsiye ederim, muhteşem bir müzisyen.

Bu mesajı görmemişim galiba, diatonik mızıkada ruha göre çalmak hiç kolay değil. Kromatik bir enstruman olmadığı için, farklı tonlarda müzik çalmak için çok üst düzey bir teknik lazım. Diatonik mızıkayı kafasına göre kromatik şekilde çalan da çok insan yok.

C mızıkayla Dmin çalmak da, C mızıkayı 3. poziyonda kullanmak demek oluyor. Yani C'den saat yönüne 5 + 5, yani 10 ses gidince, 3 pozisyonda çalınıyor. Bu poziyonda kök nota 4. deliğin üflemesi. Minör çalım için 3. pozisyon, 2. pozisyona göre daha uygun.

Herşeyin bir mantığı var yani. 🙂 Müziğin ruhla çalınması için diğer ensturmanlarda da olduğu gibi, enstrumana ve tekniğe çok iyi hakim olmak en önemli şey bence.
 
Aslında Harmonika çok çok abartılı zor değil ama insanlar genelde küçük görüp " aman ya kulak var çalarım" tarzında bu enstürmana başladıkları için sonradan çok çok zor geliyor. Ciddi bi şekilde ve düzenli zaman ayırırsanız çalarsınız arkadaşlar...
Bu arada Stevie Wonder dinleyin derim, çok iyi çalar hemde kör olduğu halde 😉
Kemandan sonra en sevdiğim sese sahiptir bu enstürman,akustik ve soft rock müzikte çok güzel gider,Blues'un zaten vazgeçilmez enstürmanlarındandır hatta Elvis zamanlarından önce gitarı bile geri planda bırakmış bir enstürmandır 😉
 
ne zamandır heves ediyor da erteliyordum, 3 gün önce nette bir video denk gelince canıma tak etti ani bi kararla çıktım kızılaya bacınoğlundan bir adet hohner blues harp aldım.

(bu arada pan müzikte sorduğum ve 55 lira fiyat aldığım alete sorgusuz sualsiz pazarlıksız 30 lira fiyat biçerek gönlümü kazanan bacınoğluna da burdan sevgilerimi ileteyim)

nasıl çalınacağı hakkında pek fikrim yoktu, 3 gündür netten bulduğum kaynaklar aracılığıyla araştırıp kurcalıyorum ve ilk planda anladığım şeyleri paylaşmak istedim.

herkesin bildiği gibi mızıkada diyez ve bemole tekabül eden arıza sesler yok. aslında var fakat eline mızıkayı alıp da şuursuzca deliklerden birine üfleyen insan tarafından çıkarılması mümkün değil. bunlara çeşitli tekniklerle erişiliyor ki kaynaklar aracılığyla gördüğüm kadarıyla bu seslere ulaşmak için kullandığımız teknik bending.

hala tam olarak nasıl yapıldığı konusunda fikrim olmasa da 🙂
aşağıdaki tabloda C anahtar bir mızıkada bend ile hangi delikelerden hangi notalara erişebileceğimiz açıkça verilmiş.

blow- üfleyerek
draw- içeri çekerek aldığımız sesler.

bendnf7.jpg


(yine okuduğum kadarıyla bending tekniğinin en iyi sonuç vereceği delik de içerisinde en çok sesi barındıran 3. delikmiş 😀 uzmanlar alıştırmalarda bir bend sesi yakalamak için bu delik üzerinde deneme yapmanın daha yararlı olduğunu söylüyor)


bunun yanısıra genel olarak mızıka çalmak için. tabi ki çalma kriterleri kişiden kişiye göre değişir burada bahsettiim olay mızıkadan istediğiniz melodiyi temiz şekilde çıkartabilmek)

single note, dediğimiz tek sesleri çıkaracak teknikler üzerinde düzenli olarak pratik yapmak. az biraz armoni bilgisi ve yeteri kadar kulağa sahip olmak yeterlidir.

sevdim ben bu işi, güzelmiş 🙂 kolay gelsin.
 
ya arkadaşlar ben lee oscar marka bi harmonica mı alayım yoksa hohner mi alayım sizce bide ben böyle tiz sesler hoşlanıyorum gitar çalıyorum yani bass sesleri sevmiyorum ama tizler kulağıma çok hoş geliyo ve çok seviyorum onun için hangi diatonikte hangi anahtarı seçmeliyim şimdiden teşekkürler
 
Merhabalar. grup olarak türkçe rock ağırlıklı paröalar çalıyoruz, aynı zamanda bireysel çalışmalarım da hard rock tarzı. Mızıkaya baya merak saldım ve çaldığımız parçaları ile süslemek istiyorum. Genel olarak baktığımda çaldığımız parçalar mi ve la üzerine gidiyor. Mızıka alırken C mi seçmeliyim yoksa E mi? Açıkçası tam anlayamadım nota diziliş mantığını 😀
 
arkadaşlar merhaba ben birşey sormak istiorm ben bi arkadaşıma hediye olarak bir sol mızıka almak istiyorum ama ne alıcamı ve nereden alacağımı bilmiyorum siz mızıkaya ilgi duyan arkadaşlardan yardım alabilirim diye düşündüm yardımcı olursanız çok sevinirim..
 
arkadaşlar geçen gün hohner blues harp aldım sol mızıka. fakat 2 ve 3 deliklerde draw- içeri çekerek aldığımız sesler de buğultulu geliyor ses tek notada bile çok çok zor çıkıyor normal birşey mi acaba?
 
6-7 ay önce çin malı bir mızıkaya 50 lira verdim üzerinde ne marka var ne bişey fakat beni idare ediyor. bana marka önerebilecek arkdaşlar var mı şu marka iyidir bu modeli öneririm diyecek ?
 
captainblues demiş ki:
Onursal hocam,

Bak burada çok iyi anlatmışsın, ya da benim anlayacağım şekilde dile getirmişsin olayı, sanırım kavradım olayın mantığını, C = Am, G = Em işte benim takıldığım buydu, hatırlarsın minör mızıkaları sormuştum ya, şimdi neden C mızıka gerekliymiş anladım.

Ama bu yazdığının aynısını istanblues'a da eklersen süper olur...

Circle of fifth olayı gitarda da çok önemli.

Sevgiler

Aslında bu C=Am diyerek bahsettiğin olay basit bir armoni bilgisidir. Her majör ün ilgili bir minörü vardır ve bunu majör sesten 1.5 ses aşağıya inerek bulabilirsin aynı örnekten yola çıkarsak LA-Sİ-DO do ve si arası yarım ses la si arası tam ses olduğundan DO majörün ilgili minörü LA minör oluyor yani Do maj. şarkılara la minör solo çalabilirsin. Ben de yeni başladım harmonika çalmaya hohner big river harp aldım bugün 😀 Daha önceden de gitar çaldığım için birazcık nota bilgilerim var ayrıca blues gamları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlar bu link mutlaka size yardımcı olacaktır

http://gitardersleri.blogcu.com/gitarda-gamlar-ve-kullanimlari_11849101.html
 
merhaba dostlar. ben hem harmonica hem de bu site konusunda oldukça yeniyim. harmonica öğrenmek için swan marka ucuz bi şey aldım. amacım sadece sesi düzgün çıkarmak nota öğrenmek tutmayı öğrenmek gibi başlangıç işleriydi. ama gün geçtikçe daha çok bağlandım bu alete. ve şimdi ciddi bir şekilde eğitimini almak çalmak istiyorum. bu konuda bi hocaya gerçekten ihtiyacım var. ama ankarada böle bi hoca şuana kadar bulamadım. eğer bana eğitim konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa lütfen bana ulaşsın arkadaşlar. fiyat konusunda elbette orta bi yol buluruz. şimdiden çok teşekkür ederim.
saygılar herkese... 😉
 
MErhaba arkadşalar geçöenlerde arkadşımın hediye ettiği victory marka mızıkayla başladım çalmaya daha önce azcık gitar bildiğimden bununda tabları kolay geldi zatewn nuamralar var bi ileri bi geri üflüyosunuz.Beatlesdan yesterday ,bir de okul yıllarının fülutle çalınan klasik şlarkısı suzannayı çalabiliyorum.Birde katyushayı ama tab bulmak zor hangi şarkılar basittir basit ve bilindik şarkıların tablarını verebilrimiisniz harmtabs sitesindekiler biraz zor geldi.He birde bend tekniğini öğrenemedim daha galiba bend tekniği olmadan hep transpoze edilmiş şarkılar çalıcaz bazı notalar es geçicez bend tekniği olmadan ileri geri üflemeyle birde bi el hareketi gördüm kapak yapıp açıp kapamak sese dalga veriyor bunlarla mızıka çalınabilinir mi?
 
arkadaşlar bende bayadır mızıka vardı ama notalarında sorun vardı. Neyse yeni bir blues harp g majör mızıka aldım ama bu mızıkanın 3, değilinden hava çektiğimde ses gelmiyor. Ne yapmam lazm değişim talep edeyim mi?
 
Yazılan yorumları okudum guzel bilgiler paylasılmıs.ancak bir uflemeli calgının temeli diyaframı kullanabilmeyi ogrenmekle baslar.bu yuzden diyafram egzersizlerini de göz ardı etmeyip es zamanlı olarak bu calısmayı da surdurmek gerekir.bu surecte bas donmesi, bayılmalar ve göz kararmaları normaldir.saygılar.
 

Geri
Üst