Hifi Pre Amfi Için 12ax7b Lamba Tavsiyesi

Herkese iyi günler foruma yeni üyeyim.Elimde ebay dan aldığım jadis jp 200 lambalı pre amp kiti var üzerinde 12ax7b lamba var 6 adet lambalar çin malından olsa gerek stabil şekilde çalışmıyor pre amfi çıkışında yüksek dc gerilim oluyor ara sıra bu da amfiyi korumaya geçiriyor.Bende lambaları değiştirmeye karar verdim 12ax7b serisi hep çin malı yerine 12ax7 takarsam sıkıntı olmaz heralde diye düşünüyorüm ve bu konuda yardımlarınızı ve tavsiyelerini bekliyorum
 
Merhaba. Konunuzu gördüm. Bazı ifadeleriniz garibime gidince, elinizdeki preamp nedir diye baktım. Gördüm ki hi-fi preampı. Gitar için yapılmış bir alet olsaydı çoktan tavsiyeler yağardı. Ancak konu hi-fi olunca onun hesabı kitabı, yapısı çok farklı. Forumda anlayan var mıdır şüpheliyim.

Aslında tedbiren başlığı "Hi-Fi Preampı İçin Lamba Tavsiyesi" şeklinde düzenlerseniz, bir ihtimal anlayan varsa yardımcı olur.
 
Merhaba. Konunuzu gördüm. Bazı ifadeleriniz garibime gidince, elinizdeki preamp nedir diye baktım. Gördüm ki hi-fi preampı. Gitar için yapılmış bir alet olsaydı çoktan tavsiyeler yağardı. Ancak konu hi-fi olunca onun hesabı kitabı, yapısı çok farklı. Forumda anlayan var mıdır şüpheliyim.

Aslında tedbiren başlığı "Hi-Fi Preampı İçin Lamba Tavsiyesi" şeklinde düzenlerseniz, bir ihtimal anlayan varsa yardımcı olur.
Anladım teşekkürler dediğiniz başlıkta açayım bakalım ne olacak
 
Welcome to TubeDepot.com!
karakterleri hakkında ufak da olsa yardımı olacaktır.
Tonal olarak 3 olanları tercih edin. Hi-Fi'da renk katan parçalar pek makbul değil. Nötr etki ideal olanı.
İkincil olarak da mikrofoni durumuna bakın.
Electro Harmonix bu kriterler içinde en ucuz ve iyi alternatif.
30 dakika ilk ısınması için yeterli bir süre ama. 300 saat sonrası daha büyük değişimler olacak. Esas karakteri için en az 300 saat gerekli.
 
yorumunuz için sağolun mesajı yanlış yerde yazdım(daha doğrusu konuyu buraya taşıdım) aşağıdaki adreste gkaykaya97 yardımcı oldu tungsol marka aldım ilk yarım saat içinde arada bir dc çıkış oluyor ama sonrasında kesiliyor önceki lambalar da bu sürekliydi, pişme süreci olacak elbette ilk açılışta flaman sesleri bile hemen belli oluyor ama yavaş yavaş azalıyor yeni olduğu için
http://turkrock.com/conversations/110790/
 
Gayet güzel bir seçim olmuş. Güle güle kullanın. Hi-Fi işi başka bir alem 🙂 Amfisi, cd çaları. speaker'ı, kablosu, elektrik kablosu, prizi var oğlu var 🙂
 
Öncelikle 12AX7 metal oksit katotlu bir lambadır, ısınmasının yarım saat sürmesi mümkün değil, zira metal oksit katotlu lambalar çok kısa sürede emisyona başlar ve kısa süre içinde normal çalışma rejimi sıcaklığına ulaşırlar. Diğer yandan preampli çıkışında DC görmen de neredeyse olanaksız, eğer böyle bir durum varsa bile bunun lamba ile bağlantısı olmaz doğrudan kuplaj kondansatörü delinmiş demektir.
Lamba seçiminde ise gitar amplilerinden çok ta fark yok aslında veya benim zevkime göre öyle. Sovtek LPS çok severim mesela hem gitar hem normal ampli de. Ayrıca Psvane iyi lambalar seçiyor hifi için.
 
birde resim üzerinde kırmızı noktalarda belirttiklerim için yardımcı olurmusunun
şemada 1uf demiş 3.3 kullanılmış
1 pf hiç yok
kuplaj kondansatörünü yanlış bilmiyorum değil mi girişteki 1 uf olan

201301310220193.webp
 
cevabınız için çok sağolun foruma giremedim
lambarı değiştirdim ilk başlarda sıkıntı yoktu ama şimdi yine devam etmeye başladı çıkışta sürekli çıkış olmuyor arada bir yapıyor bunu ,dediğiniz gibi kuplaj kondansatörlerine göz atıcam bir daha
preamfinin şeması aşağıdaki linkte
http://audio-maker.com/product/upload/photos/7276/201301310220193.jpg
birde resim üzerinde kırmızı noktalarda belirttiklerim için yardımcı olurmusunun
şemada 1uf demiş 3.3 kullanılmış
1 pf hiç yok
kuplaj kondansatörünü yanlış bilmiyorum değil mi girişteki 1 uf olan

Her tüplü bloğun çıkışındaki (anodundaki) seri kondansatör kuplaj görevi görür. Kendinden önceki DC yi bloklar, AC yi geçirir.

Sizin şemada işaretlediğiniz, 1uF olan, giriş kuplaj kondansatörü. O delinmiş olsa ve "giriş sinyalinde DC olsa (ki pek de mümkün olmaz bu)" en fazla giriş devresinin çalışma noktası kayar ama sonraki katlardaki kuplaj kondansatörleri iş görmeye devam eder. Tonda ise hafif değişiklik "hissedilebilir". Ama dediğim gibi, giriş sinyalinde DC bileşen olması lazım ve pek de mümkün bir şey değil bu.

Çıkıştaki kuplaj kondansatörleri (sizin 3.3uF dediğiniz) ise değeri pek önemli olmayan kondansatörler. Zira katot izleyiciden geliyor. Ayrıca kendinden sonraki 470k ile alt kesim getirir (Şemadaki gibi yaklaşık 2uF kullanılmış olsa 0.2Hz civarı, 3.3uF olsa 0.14Hz civarı). Dolayısıyla, hem düşük empedanslı çıkışa (600ohm gibi) bağlı olduğu ve 470k ile sonlandırıldığı için pek ehemmiyeti yok oradaki değerlerin. Dayanma gerilimi yeterli olsun yeter yani. Besleme 380-420V civarında olduğuna göre sonraki katot izleyicinin yük direncinde (100k/2W) en az 150-200VDC olmalı. Onu bloke etmesi kâfi. Yoksa 1uF da olsa, 470nF da olsa, pek önemli değil. Ha eğer oradaki paralel kuplaj kondansatörlerinden en az birisi delinmişse o zaman sorun olabilir.

Geribesleme devresindeki sizin "1pF yok" dediğiniz yerde kondansatör belki devrenin sizin baktığınız tarafında değildir. Bazen SMD koyabiliyorlar. Ayrıca 1pF konmasa da olur. Nihayetinde 100k ile şöntlendiği için 160kHz civarında üst kesim getirir. Pek de mühim sayılmaz yani.
 
şuan 380 420 volt noktasını ölçtüm 350 lere düşmüştü 360 kadar yükseldi 10 dk içince 100K 2W lık dirençte de 90-95VDC gerilim var
lambaları ilk taktığımda 400 voltun üzerinde gerilim oluyordu pot ile 390 volta ayarlamıştım ama şimdi potu sona getirmeme rahmen 350-360v arası gerlim var
birde girişteki potu 50k kullandım onun etkisi pek olmaz heralde
 
Anot gerilimleri değişebilir. %10-15 oynar. Tüpler ısındıkça ve akım çektikçe bunlar olabilir. Katot izleyicide 90-100V olması da kendinden önce gelen kata bağlı tabii. Hesaplamadım şimdi.

Tüp girişli bir devre için 50k pot anormal değil. Daha da düşürebilirsiniz ama şart değil.
 
Ekleme: Çıkışta yüksek DC gerilim var diyorsunuz. Bu çok tuhaf. Bu gerilimin mertebesi nedir? DC olduğuna emin misiniz? Katot izleyicinin 100k/2W direncindeki gerilime yakınsa çıkıştaki paralel kuplaj kondansatörlerine bakın.

Bir de tüplerin filaman beslemelerini kontrol eder misiniz? 6Vac civarı olmalı. Belki trafo sorunludur. Bilemedim.
 
eski üzerindeki lambalar ile jack ı taktığım anda 30 40 volt dc gerilim oluyordu anlık olarak şimdi bu yeni lambalarda bu değer çok daha düşük (200 mV kadar) ama yinede korumaya geçiriyor amfiyi, besleme katındaki lambaları değiştirmedim onun etkisi olabilir diye düşünüyorum 6p14 ve 6n2 var onlarda zor bulunuyor.6p14 ün mudaili el84 onu kolayca alabilirim.
bu arada besleme katındaki lambalarda flaman gerilimleri 5.5Vac ,12ax7 lerde ise 12Vdc gerilim var.Acaba beslemede ki lambaları değiştirsem yararı olur mu?
 

Geri
Üst