Makale/Tutorial Ibanez Azes40 modladım

Uzun süredir elektro gitar hayalim vardı. araştırmamı yapıp internetten siparişimi verdim. Gitarı 2025 ağustos'da 15 bin tl'ye aldım. Elimin değdiği ilk ve tek gitar da budur(hala öyle). Gitarla uzun süre vakit geçirdikten sonra bi şeyler içime sinmemeye başladı. Burgular kalitesizdi. B telinin burgusu sıkıntılıydı, yerinden oynuyordu. Akort tutmuyodu ki zaten genel olarak akordu çok çabuk kaçıyordu. Graphtech tusq xl 5043 eşik alıp taktım. Devamında köprüyü yüzdürmeyi denedim ama zaten çabuk bozulan akort tek hareketle bozulmaya başladı. Köprü vidalarını iyice sıkıp whammy barı kullanmayı bıraktım. Sonrasında tel yüksekliği, aksiyon ayarı falan yapmayı da öğrendim ama yeterli gelmedi. Bir çılgınlık yapıp...

Kapsamlı bir araştırmadan sonra gitara;
Vegatrem vt1std tremolo
Dimarzio Evolution Dp159f köprü manyetiği
Gotoh sg381 mg-t kilitli burgu seti
Dimarzio 500k cts potans
satın aldım.

Manyetik ile burguları 2.el aldım. Aslında hepsini kendim takmak istiyordum ama hem vegatremin takılması için ağaç içinin oyulması hem de işi bilen birinin hepsini taktıktan sonra gitara güzelce ayar çekmesini istediğimden bütün malzemelerle yeni bir daddario nyxl tel de alarak heyecanla luthiere verdim. Haddinden fazla para harcadığımı bilerek ama günün sonunda bambaşka bir gitar teslim alıp, manyak sololar atacağımın hayallerini kurarken luthier gitarın anasını ağlatmakla meşgulmüş. Gerçekten inanılmaz bir şok yaşadım eve geldiğimde. Bütün hayallerim suya düşmüş ve aşırı mutsuzdum. 3 gün baş ağrısı çektim. Neleri yanlış yaptığını da tek tek yazayım.

1. Kilitli burguya, sıfır aldığım nyxl teli sararak takmış. Bu zaten tek başına bile yeterli aslında. (Teli sinirden çöpe attım)
2. Köprünün takıldığı yerde boya mı kaplama mı artık neyse nohut büyüklüğünde çatlak var.
3. Alter switch çalışmıyor.
4. Tone potansı çalışmıyor.
5. Manyetiği tamamen yanlış kablolamış.
6. Vegatrem aşağı sarkmış. Düz durmuyor.
7. Vegatrem çift yaylı bir sistem. Yayların sertliğine göre renkleri farklı. Kendisi 4 yay takmak istemiş. Fazladan 2 yay gerilmeyip havada oynuyordu.
8. Gitarın sapı kirden simsiyah olmuş. Temizlemeye tenezzül etmemiş.
9. Köprü yuvasını sanarsın tornavidayla oymuş. Çok çirkin.
10. Manyetiğin kutupları ters takılmış.
11. Arka kapağın iki vidası takılmamış, alter swichin somunu takılmamış.

Arkadaş gitarın ırzına geçmiş anlayacağınız. Üzerine çok düşündüm ama neden böyle yaptığını bulamadım. Gitara mı sinirlendi rengini mi beğenmedi bilemedim. Dahası vegatrem dengesiz takıldığı için eve gelip whammy barı biraz zorladığımda köprü yerinden fırladı. İşe gitmem gerektiği ve moralimin biraz olsun düzelmesi umuduyla 2 saat içinde gitarı çalınabilir hale getirdim. Gitarı başka bir luthiere götürmeyi de düşündüm ama bu travmadan sonra kolay olmadı ben de kendim luthier olmaya karar verdim 😁. Sonraki günlerde gitarı komple söküp lehim işine giriştim. Açıkçası gitarı luthiere vermeden önce kablolama işinin, özellikle alter swich yüzünden zor olacağını ve muhtemelen yanlış kablolama yapacağını tahmin etmiştim. Gerçekten de kablolama işi zormuş. Dimarzio renk kodları ibanezden farklı zaten. Adam siyah ile beyazı birbirine lehimlemiş aslında alter switch olmasa doğru yöntem. Doğru kombinasyonu bulmak 2 günümü aldım. Havyam berbat olduğu için iyi bir lehim çalışması olmadı ama doğru kabloladım günün sonunda. Kendisinden bakım yapmasını da istemiştim ama tabiki yapmamış. Limon yağı alıp fretboardu yağladım. Aynı gün gitarı komple birleştirip test ettim ama bütün ayarları bozuktu. 3 gün civarı gitara ayar vermekle uğraştım... (stock potans düğmeleri de dimarzio potansa uymadı. İki tane vidalı gotoh düğmesi aldım. Birisi kısa birisi uzun. Ağır ve sağlam çok güzel oturdular)

Şuan gitar son derece sağlıklı. Vegatrem inanılmaz iyi ve tutarlı. Gotoh burgulara iş bile düşmüyor ama burgular staggered olduğu için string treeleri sökmüştüm bu bile gitarın akustiğine çok büyük fayda sağladı. Akort 5 gündür yerinden oynamıyor. Manyetik için beklediğimi alamadım. Daha gürültülü ve basslı bekliyordum ama stock manyetikten sadece biraz daha güçlü ve aralığı bir tık daha geniş. Muhtemelen ben yanlış beklentiye girdim. Bu süreçte 25k para harcadım değdi mi emin değilim. Daha gitarı çalmayı bile yeni öğreniyorum. Yine de yapmak istedim ve yaptım.
20260323_051415.webp

Tecrübelerime göre tavsiye verecek olursam yapılabilecek en mantıklı modifiye bence graphtech eşik ve staggered bir burgu olur. Gitara cidden seviye atlatıyor bu ikili.

Potansların da çok faydası oldu. Düğmeyi çevirdiğinde ton ve ses farkını anında hissettiriyor ve daha tutarlı.

Söylemeyi unuttum. Vegatremi taktıktan sonra t106'yı inceledim. Saddle'lar tel tarafından kazınmış.
20260323_050154.webp

Eğer bulabilirseniz kaliteli saddle veya ucuz bir wilkinson wv6, orta segmentte gotoh 510, zenginseniz veya benim gibi fakir ama deliyseniz vegatrem ile değiştirebilirsiniz. Manyetikleri hiç ellemeyin Evolution taktıktan sonra aslında stock humbuckerın, gitarın fiyatına göre ne kadar iyi olduğunu anladım.

Neden bu gitara bu kadar para harcadığımı da sormayın. İlk başta wilkinson düşünüyordum, 2 bin tl idi. 2 bin fazla mı gelir, mantıklı bir harcama olur mu diye kafa yorarken 14 bin harcayıverdim. Elim kaydı

Tel olarak şimdiye kadar exl110, nanoweb ve nyxl deneyimledim. En sevdiğim nanoweb oldu. Bir dahakine optiweb ve ernieball deneyeceğim.

Gitarı çalmaktan ziyade tamir etmekte ustalaştım. Sorusu, sıkıntısı olana yardımcı olurum.

Son düzenleme:
Guzel konu olmus. Eline saglik. Olumsuz deneyim yasadigin luthieri de paylasmalisin bence, bilelim.

Benim de bir strat bir tele icin ucuz gitara fazla para harcama deneyimim olmustu. Pisman olmadim ikisini de hala kullaniyorum. Sonuctan memnunsan gule gule kullan.

Bu gitarin modifiyeleri burada duracak mi yoksa devam etmeyi dusunuyor musun?

Guzel konu olmus. Eline saglik. Olumsuz deneyim yasadigin luthieri de paylasmalisin bence, bilelim.

Benim de bir strat bir tele icin ucuz gitara fazla para harcama deneyimim olmustu. Pisman olmadim ikisini de hala kullaniyorum. Sonuctan memnunsan gule gule kullan.

Bu gitarin modifiyeleri burada duracak mi yoksa devam etmeyi dusunuyor musun?
Luthier antalyada evren müzik. Google'da en yüksek puanlı yerdi. Kendisi atölyede sıfırdan bağlama yapıyor, değişik fantastik işler yapıyor. Bir çok enstrümana da bakıyor. Ama benim gitara tel takamamış. O yüzden çok şaşırdım zaten.

Modifiye olarak çelik fret kaldı sadece. Pahalı bir işlem olmasından ve maddi olarak zorlandığım için, mevcut fretler eriyene kadar kullanmayı düşünüyorum. Ses kartıyla çalıyorum amfiye de ihtiyacım var başka enstrümanlara da ilgim var. Belki sonra yani...

Yasanilan kotu tecrube sonrasi,gitara kismen bir sogukluk yasamaniz normal.. Muhtemelen hala ayarlar olmasi gereken duzeyde degil. Bu olay aslinda sizin iyi kotu ayarlari ogrenip hakkinda fikir sahibi olmaniz icinde bir tecrube.. Hos bir tecrube degil ama genele vurursak hemen hemen hepimiz ayni yoldan gectik sayilir. Gitar cop oldu, basarisiz oldu diye uzulmeyin cunku isinin ehli bir luthiye, guzel bir bakim ile o gitari taninmaz hale getirip sizi mest edebilir. Ben ne cop denilen gitarlari goturdum de, geri alirken muhtesem sonuclarla karsilastim. Nerede yasadiginizi belirtirseniz, size gitmeniz veya gitmemeniz gereken luthiye hakkinda forum ahalisi fikir verebilir. Bence guzel bir setup ile tadindan yenmeyecek bir gitara donusecek. Kablolama isindede lehim kalitesi ve birlestirme son derece onemli. Gercekten kaliteli elektronik tonda ve manyetiklerde ciddi fark yaratabiliyor. Hepsi cozulebilecek sorunlar o yuzden pes etmeden yola devam 🙂

Yasanilan kotu tecrube sonrasi,gitara kismen bir sogukluk yasamaniz normal.. Muhtemelen hala ayarlar olmasi gereken duzeyde degil. Bu olay aslinda sizin iyi kotu ayarlari ogrenip hakkinda fikir sahibi olmaniz icinde bir tecrube.. Hos bir tecrube degil ama genele vurursak hemen hemen hepimiz ayni yoldan gectik sayilir. Gitar cop oldu, basarisiz oldu diye uzulmeyin cunku isinin ehli bir luthiye, guzel bir bakim ile o gitari taninmaz hale getirip sizi mest edebilir. Ben ne cop denilen gitarlari goturdum de, geri alirken muhtesem sonuclarla karsilastim. Nerede yasadiginizi belirtirseniz, size gitmeniz veya gitmemeniz gereken luthiye hakkinda forum ahalisi fikir verebilir. Bence guzel bir setup ile tadindan yenmeyecek bir gitara donusecek. Kablolama isindede lehim kalitesi ve birlestirme son derece onemli. Gercekten kaliteli elektronik tonda ve manyetiklerde ciddi fark yaratabiliyor. Hepsi cozulebilecek sorunlar o yuzden pes etmeden yola devam 🙂
Valla daha az önce iki telim de burgu yüzünden koptu. Bir de yeni bir sorun keşfettim aslında tel de bu keşfim yüzünden koptu. Tel fark etmeksizin bend yaptığımda akort kaçıyor, tremolo kolunu çektiğimde de geri düzeliyor. Eşik kaynaklı değil test ettim. Zaten bütün tellerde aynı şey oluyor. Köprüyü kontrol etmek istedim, burguları gevşetirken 2 telim de gitara veda etti. Muhtemelen kilidi biraz fazla sıktığım için ezilip koptu. Dediğin gibi iyi bir luthiye bulmam gerek. Antalya'da bilen varsa güzel olur

Luthier antalyada evren müzik. Google'da en yüksek puanlı yerdi. Kendisi atölyede sıfırdan bağlama yapıyor, değişik fantastik işler yapıyor. Bir çok enstrümana da bakıyor. Ama benim gitara tel takamamış. O yüzden çok şaşırdım zaten.

Profiline baktım Luthierin. Ama durumu çok bariz be hocam.
Bu tip enstrüman tecrübesi sıfır.

Bu arada köprü saddle larının entonansı yapılmamış gibi sanki. Orada ezbere bir geometri var galiba?

Kilitleri abanarak sıkmana gerek yok. Ayrica bende Vegatrem kullaniyorum. Kaliteli ama hassas bir ayar istiyor.. O yuzden bir usta gormesi gerekir. Ama ondan sonrasinda zevkle kullanirsin. Hatta Vegatrem kutudan Fendere sorunsuz uyacak sekilde cikiyor. Oyle ki, saddle ayarlari bile 25.5 inc skalaya ayarli sekilde cikiyor. Tel numaralarina gore yay gerginliklikleride kutusunda mevcut. Ama muhtemelen takan arkadas saddlelar ile de oynamis.. Ama duzelmeyecek aman aman birsey yok hepsi iyi bir usta tarafindan bir kac saatte halledilecek seyler.

Screenshot_2025-11-04-21-09-04-889_com.instagram.android-edit.webp

Kilitleri abanarak sıkmana gerek yok. Ayrica bende Vegatrem kullaniyorum. Kaliteli ama hassas bir ayar istiyor.. O yuzden bir usta gormesi gerekir. Ama ondan sonrasinda zevkle kullanirsin. Hatta Vegatrem kutudan Fendere sorunsuz uyacak sekilde cikiyor. Oyle ki, saddle ayarlari bile 25.5 inc skalaya ayarli sekilde cikiyor. Tel numaralarina gore yay gerginliklikleride kutusunda mevcut. Ama muhtemelen takan arkadas saddlelar ile de oynamis.. Ama duzelmeyecek aman aman birsey yok hepsi iyi bir usta tarafindan bir kac saatte halledilecek seyler.

182859 eklentisini görüntüle
Teşekkürler. Bir luthier buldum. Tellerim gelsin götüreceğim. Burada paylaşırım yine.

Gitar bakimi yapar mi bilmiyorum ancak Antalya'da MS Pozitron - Mustafa Gunduz vardi. Uzun zamandir haber almasamda gecmiste bolca pedal almistim, custom pedallar yaptirmistim. Ariza ile karsilastigimda tamir hizmeti almistim ve memnun kalmistim.

Umarim tekrar ihtiyacin olmaz ancak olursa bir gorusebilirsin.

Geri