İbanez MTM-1 ve MTM-2

Arkadaşlar İbanez MTM-2 bu aralar kafamı kurcalamakta. Daha önce kullandım fakat sapında kırılma yaşadım. MTM-1 araştırdım biraz onun da kilit bağlantı yeri aynı şekilde arkadan sabitlenmiş. MTM-1'de de kırılma yaşanır mı bu sebepten dolayı? Bildiğiniz gibi MTM-2'nin sapı o nedenle biraz güçsüz.

Teşekkür ederim.
 
Benim mtm2 de 3 parça denmişti galiba sap göstermiştim. Tam akord kilit sisteminin sabitlendiği yerden kırıldı. Arkadaşım kalçalarıyla hafif temansta bulunmuştu 🙂
 
Floyd'u tamir için gelen bir Ibanez RGR320'nin Floyd'u tamir edilip gönderildikten bir ay sonra aynı arkadaş gitarını tekrar getirmişti. Bu sefer sapın tam yukarısında; kilit yerinden yukarısında headstock yoktu. O da yerle temas etmiş sanırım. Ama sanıyorum ki kim sapın üzerine oturur veyahut eşdeğer bir kuvvet uygularsa (bilhassa headstocku geriye doğru daha fazla eğim verilerek yapılmış gitarların) headstockun saptan ayrılması kaçınılmaz olur. Bir arkadaşım o kilitleri sıkılarken Ibanez RG350'nin sapını çatlatmıştı. Yani gitarın sap kalınlığı veya kırılmazlığı ile orantılı olduğunu sanmıyorum. Biraz emek harcanırsa her gitarın headstocku sapından rahatlıkla ayrılabilir. Hele hele üzerinde gerili teller varken 😀. MTM1 ve MTM2 apayrı gitarlar ama bu kıstas değil hani 😀.
 
evilchild demiş ki:
Arkadaşlar İbanez MTM-2 bu aralar kafamı kurcalamakta. Daha önce kullandım fakat sapında kırılma yaşadım. MTM-1 araştırdım biraz onun da kilit bağlantı yeri aynı şekilde arkadan sabitlenmiş. MTM-1'de de kırılma yaşanır mı bu sebepten dolayı? Bildiğiniz gibi MTM-2'nin sapı o nedenle biraz güçsüz.

Teşekkür ederim.
Ibanez'in şu anda üretilen bütün prestige gitarları bu şekilde arkadan vidalıdır, mtm'ye özgü bir güçsüzlük falan söz konusu değil. Sapın üstüne oturursanız haliyle headstock kırılır. Başka bir başlıkta yine tartışılmıştı bu.

Arkadaki vidalarla sabitlenen şey üst eşik. Arkadaki vidaları haddinden fazla sıkarsanız doğal olarak headstock elinizde kalır.
Akort kilitlerini gereğinden fazla sıkarsanız ya vida kırılıp yuva içinde kalır, ya da vida veya yuva yalama olur, önde bulunan akort kilit vidaları sap ile temas etmiyor, bu yüzden sapa zarar vermez. Arkadan vidalanmış eşikler için konuşuyorum tabi.

RG2550'lerdeki sap wizard prestige'dir. MTM'lerdeki ise Wizard II profilindedir, ikisinin sapları aynı değil ancak yapı ve sağlamlık açısından çok bir fark yok, bunu da ekleyeyim.
 
Daha dikkatli davranmak ve kollamak lazım bi bakıma. Bir de arkadaşların oturabileceği yerlere koyulmaması gerekiyo gitarın 🙂
 
Ben yaklaşık 2 yıldır mtm kullanıyorum. Uzun zaman önce bir yerde okuduğuma göre bu Mick Thompson denilen canavar ekstrem müzikle uğraştığı için gitarının akordu da ekstrem tarza uygun olarak Drop B miş galiba(zaten 0 mtm alan arkadaşlar bilir fabrikasyon olarak Drop B ile gelir gitar). Şimdi ben akordu standart E olarak kullandığımda sapta bir gerilme yaratır mı bilemiyorum ancak söylenilene göre kırılmaların nedeni buymuş. Sizin bahsettiğiniz üst eşik konusuna da geleyim. Gitarın köprüsü sabit olduğu için ben kilitleri çıkardım yaklaşık 1 yıldır da kilitsiz kullanıyorum. Gitarı da evden çıkarmadığım için kolay kolay akordu kaçmıyor. Benim mtm'nin sapının kırılmamasının nedeni acaba kilitsiz kullanmam mı yoksa gitarı her zaman sağlam bir stand üzerinde tutmam mıdır bilinmez 🙂 Ancak ilanlarda sapı değişen mtm'ler görünce benim de gözüm biraz korkmaya başladı, kısmet olursa yaza değiştireceğim ben de 😀 En sağlam MTM-2 bende diye açarım artık ilanımı 🙂
 
Arkadaşım, adam mtm2 alıyor ve gitar b ye akordlu... Şimdi b ye akordlamak için o gitara takılan kalın tel ki tahminim en az 11-12 gibidir, sonra bu adam gidip o gitarı o tellerle E ye akord etmeye çalışırsa direk bu güce karşı koymaya çalışan sap atacaktır hele ki bu amcam gitarı akord ederken birkaç telide fazla sıkarsa ayvayı yer sap....... Gitarı nereye koyarsan koy sapına yük binmediği sürece sorun olmaz. Stand olur, case olur, düşmeyecek şekilde duvara yaslarsın herşekilde olur yani...
 
Bide ben konuyla alakasız ama söyle bişey duydum mantıklı geldi mesela teller sapı öne dogru cekiyor ya duvara yaslayacaksanız yüzü yani teller duvara baksın felan vs.
 
Ya ne alakası var ki onun, yani o lafı söyleyenler varya cidden kuruntudan ölüp gidecekler.

** Al eline gitarı dik yasla duvara.
** Hafiften gitarın sapını duvardan uzaklaştır.
** Şimdi sapın duvara yaslandığı ucu varya [hani malum sapı öne çekiyor diyenler] işte oraya serçe parmağını koy ve duvara yaslamadan öyle tutumaya çalış.

Kuş gibi değil mi? Hiç ağırlık hissettin mi? 😉

Şehir efsaneleri uyduran akıllılar varya ahhhhh ahhh...
 

Geri
Üst