Ibanez Rg550

  • Konuyu açan Konuyu açan EdO
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

rg570 95'ten sonra, rg550 ise 97'den sonra aanj'e geçmiş.
Allah razı olsun iyi ki geçmişler. Bence Ibanez'in gitar dünyasına kattığı en güzel yenilik neck platesiz, yuvarlatılmış bolt-on tekniği.

Maalesef oradaki bilgi "net" yanlış.. Kaynak direkt ben.. Benim gitarı aldığım sene 1996, yalnız gitarın seri numarasını hatırlamadığım için 95 ya da 96 üretimi olabilir.. Zaten 1996 ibanez kataloğum hala duruyor, orada da açıkça bağlantıların AANJ olduğu anlatılıyor.. RG550 ve RG770'in tek farkı pickguard, aynı dönemde geçmişlerdir bu bağlantıya..

Ibanez RG550-LTD 1994 Black | G strings and F holes

Yukarıda reverbdeki gitar da rg550 ltd.. Bunun da farkı sapta sharktooth inlay ve binding olması.. Yani en geç 1994.. İlk olarak ibanez bu bağlantının bir benzerini başka gitarlarda da kullandı diye biliyorum 1980'lerin sonlarında.. Ama google'lamak lazım..

Ayrıca daha önce başka başlıklarda da yazdım, "türüne göre" en profesyonel müzisyen de bu gitarı tercih eder, mesela Dream Theater, Blind Guardian, Savatage tarzı işler için.. Manyetikleri hariç specleri aynı dönem jem'lerle aynıdır.. Ben özelliklerini karşılaştırıp almıştım öğrencilik zamanlarımda, eğer fiyat farkına değecek bariz bir fark olsaydı 1-2 ay daha aç kalır jem alırdım.. Bu arada manyetikleri olan v7 v8'leri evo ve diğer manyetiklerle karşılaştıran videolar var youtube'ta.. Ben değiştirme ihtiyacı duymadım hem yeterli geldiği hem de başka gitarlarım da (sonradan aldığım daha üst seri başka rg gitarım da var) olduğu için ama tercihine göre Dimarzio, Seymour Duncan vs istediğin manyetiklerle modifiye edersen satmaya kıyamazsın.. Benim aklımda da Dimarzio modifiyesi var, tonezone, air norton, paf pro, liquifire, evo.. Hepsi gider.. Madem satmıyorum ateş edecek hale getirelim..
 
RG550 ve RG570'İn benim bildiğim 3 çeşit üretimi var.
1-90'ların başından ortasına kadar üretilen neck plate'li bolt-on bağlantılı olanlar.
2-90'ların sonundan 2000'lerin ortasına kadar üretilen All Access Neck Joint'li bolt-on bağlantılı olanlar. 2001 yapımı bir tanesini kullandım. Muhteşem gitarlar.
3- 2 ya da 3 yıldır üretilen RG5XX'ler. Bunların Genesis Collection adıyla üretilenlerinde de neck plate vardır. Şuanda sıfırını bulabileceğiniz tek RG550 bu üretimden gelenlerdir.
Ibanez bu yeni üretimlerde 20 yıl öncekilerle aynı kalite ağaçları mı kullanıyor bu konuda şüphelerim var. Çünkü o zamanlar RG5xx serisi en yüksek kalitenin bir altı seri idi. Şuan ortalama Japon gitarı diyebiliriz bu seri için. Ama Japonya'nın ekonomik olarak kalkınmasının da etkisi vardır mutlaka.
arada 2007de, bide 20.yıl sınırlı üretim modellerini çıkardılardı . hatta 1987 tane üretilmişti toplamda .
 
@masterofmasters @guitar26 istisnalar kaideyi pek fazla bozmaz. 2013'te de küçük bir paket üretilmiş kutsal topraklar Fujigen'de ama ana üretim bandından çıkan rg5xx sayısına göre çok daha az sayıda üretim olduğundan dolayı bunların 2. ellerini bulmak neredeyse imkansız. O sebeple TR'ye gelen ana akım rg5xx'leri belirttim. O sitede yıllar boyu elimden geçen tüm Ibanez'leri kontrol ettim seri numarasına göre, şuana kadar hiç yanılmadı. Mesela 2001 yapımı eski RG570'imin orada yazan tüm özellikleri doğruydu.
Bu rg5xx serisinin en güzellerinin 90'ların başı ve ortasında üretilenler olduğunu söylerler ama benim kullandığım 2001 model olan da çok güzeldi.
Gövde ağacının ne işe yaradığını bu gitarda anladım. Normalde bolt-on gitarlarda gövdede pek rezonans olmaz, karnınızda pek fazla bir titreme hissetmezsiniz. Neck thru ve set necklerde olur genelde bu. Ama bendeki rg570 bu açıdan çalım hissiyatı oldukça güzeldi. Çok "solid" bir hissiyat veriyordu çalarken. Bir de sustaini bolt on bir gitara göre belirgin derecede yüksekti-şuan elimdeki mh-1000'den(neck thru) yüksek olmasa da. Köprüsü Edge'di, şuan kullandığım FR1000 ile kafa kafaya diyebilirim, ikisi de akort kaçırmıyor. Ama Edge 18 yıllıktı, fr1000 şuan 9 yıllık bendeki.
2. el alınacaksa perdelere dikkat etmek lazım, erime olabiliyor. Benim satma sebebim sapının elime çok ince gelmesiydi. Ellerim biraz büyük, daha dolgun bir sap lazım. Bir de ben dimarzio crunch lab ve liquifire ile kullandım. Bence o gitar V7 V8'lerden daha güçlü manyetikleri hak ediyor genellikle metal çalınacaksa. Crunch lab "game changer" denilen cinsten bir manyetik, çok sevmiştim.
 
arada 2007de, bide 20.yıl sınırlı üretim modellerini çıkardılardı . hatta 1987 tane üretilmişti toplamda .

Aynen, hatırladım şimdi.. 😉 Sarısı filan vardı, maple saplı.. Eğlenceli renklerdeydi galiba... Zaten aratınca direkt sarısı çıkıyor..

@berdin123 Bu arada eve gelince baktım meraktan, gerçekten üretim yılını unutmuşum, benim RG550 1995'miş, diğer RG gitarım da 1994 yılı üretimi, ikisi de Fujigen ve AANJ.. Eğer istisna lafını AANJ başlangıç yılıyla ilgili diyorsan normaldir, o siteleri de insanlar yazıyor, kaynağı doğru olmayabilir, yazım hatası bile olabilir.. Bu tarz bir iki siteye ben de bakarım arada.. Yok arada çıkan reissue gitarlar için diyorsan da onları da daha çok ne istediğini bilenler aldığından ikinci ele zor düşeceğinde haklısın..

Son olarak 90'ların ortalarında üretilen İbanez'leri farklı kılan diğer birşey de aynı dönem üretilen diğer çoğu markadan işçilik olarak daha iyi olmaları... Zaten o yıllarda Tünel'de Asa veya Kıvılcım'ın önünden geçerken vitrinde gördüğümde yapışır kalırdım.. 2000'lerde Kore'nin yanına Endonezya, Çin eklendikçe (bu fabrika çalışanları tecrübeleninceye kadar) işin rengi değişti.. Japon üretimleri hala kalitede istikrarla devam ederken, Japonya dışında üretilen daha alt serilerde işler pek öyle değildi, ama işte ne kadar ekmek o kadar köfte hesabı.. 90'lar üretimi Japon malı bir RG270 ile 2010'dan sonra üretilen Gio RG270'ler arasında nasıl bir uçurum olduğunu çalmadan kesinlikle anlayamazsınız.. Üstelik aralarında 15-20 sene varken..
 
Bütçe yetiyorsa düşünmeden alın RG550'yi 350'den daha ömürlük asla pişman ve mutsuz etmez, sadece floyd rose başlangıçta zorlayabilir floyd rose sisteminde akor yapmayı iyi öğrenin.
 
Merhaba arkadaşlar. Bu gitarı almayı düşünüyorum ancak hakkında pek bir fikrim yok. Floyd rose akort kaçırır mı? Klavyesi rahat mıdır? İşçilik nasıldır? vs. vs. bir ton soru var kafamda. Bu gitarı kullanmış veya denemiş arkadaşlar yardımcı olabilirse çok memnun olurum.

Eğer kilit sistemi dozunda sıkılmışsa kolay kolay akor atmaz atarsa milim milim atar.Klavyesi en rahat markalardan biri Ibanez hem başlangıç hem ileri düzeyde. İşçiliği japon işçiliği tasarım ise ispanyol, ispanyol gitar firması ama japonlar satın alıyor, ispanyol ve japon üretimi varsa pişmanlık oluşmaz o markada.
 
Eğer kilit sistemi dozunda sıkılmışsa kolay kolay akor atmaz atarsa milim milim atar.Klavyesi en rahat markalardan biri Ibanez hem başlangıç hem ileri düzeyde. İşçiliği japon işçiliği tasarım ise ispanyol, ispanyol gitar firması ama japonlar satın alıyor, ispanyol ve japon üretimi varsa pişmanlık oluşmaz o markada.

Ben de diyorum benim prestige Ibanez'lerin bazı yerlerindeki İspanyol esintileri ne alaka. Şimdi netleşti.
 

Geri
Üst