Zaten yazılmış çizilmiş, ve ben de bir kaç bir şey ekliyeyim yeri gelmişken.
Lambalı bir amfi iki ana üniteden oluşur. Preamp ve Poweramp. Preamp'ın Türkçe'si neyse bilemiyorum, ama ötekisi malum güç katı diye geçen hadise. Bunu bir kenara yazın.
Şimdi eninde sonunda bu alet düz ama çok yüksek voltajlarda çalışacak. Dolayısı ile girişinde ve de çıkışında gayet sağlam trafolara sahip olması gereken aletler. Bu trafolar ne kadar iyi sarılmış olursa da, o kadar iyi sonuç alabiliyor olacaksınız.
Ama işin kötü tarafı da bu. Çünkü 5W ile 50W arasında adam gibi preamp katı olan alet (yani vol bas mid tiz yani genelde 1987 50W marshall tipinde bir şey var aklımda) ve de adam gibi power katı olan aletin fiyatı çok da düşük olmayacak. Çünkü aralarındaki tek ciddi farklar kullanılan trafoların o kadar güçlü olmaması gerektiği (ama hala trafo var, yani onu elemine edemiyorsun) ve de güç lambalarının biraz daha ucuz olması. Ama ciddi ciddi bir fiyat farkı en azından masraf tarafında yok. Ama tabi MArshall şu anda 1987'ye okkalı bir fiyat geçiriyor o ayrı mevzu. Masraf tarafından konuşuyorum.
Bir de şu var. 5W bir lambalı amfi yapınca, bunu yarın öbür gün lazım olur diye sahneye çıkartamazsın. Bateriyi kaldırmaz, özellikle baterist böyle biraz daha hızlı vurandan olursa. Ve de aynı zamanda ev için de öyle sesi çok düşük falan da değildir, yukarda bir arkadaş decibel ölçüsünün wattage ile alakalı olarak logaritmik olduğundan, dolayısı ile 50 ile 5 Watt arasındaki farkın 10 kat değil, 2 kat olduğunu net yazmış vaziyette. Bunu da kesinlikle unutmamak lazım.
Bunlardan dolayı 5W lambalı amfi geniş ölçekte kullanımı çok iyi olan bir amfi değil.
BENCE, 20W gibi sevileri geçme, ev için de. Devamında kendine bir tane güç düşürücü (attenuator denir) al. Dr.Z. Brake Lite kullanıyorum çok memnunum açıkçası. Bir de Dr.Z. Air Brake var ki o bunun abisi, iki katı fiyatına ama ciddi ciddi sesde düşüklük sağlıyor.
Tabi bu ek masraf demek. Yani ucuza çözüm sunamıyorum, sunan varsa da bilemiyorum açıkçası. Ama bunlar olunca, güç lambalarını kırıp, hiç bir pedalın veremeyeceği o güzel drive'ı almış olacaksın.
Gidenin gelenin varsa, şu alttaki alet mesela cidden çok güzel bir alet:
http://guitars.musiciansfriend.com/product/Egnater-Rebel-20-20W-Tube-Guitar-Amp-Head?sku=483496
Bunun yanında parçalardan da alet yaptırtabilirsin, 18 veya 20W. Yaklaşık 900 dolara falan yine patlar ama.
Hatta altta bu şekilde olan bir amfinin inceleme hadisesi de var:
http://www.turkrock.com/ftopic117856.html
Bu amfi 18W ve de dediğim gibi oradaki videoda Dr.Z. Brake Lite denen güç düşürücüyü kullandım.
Tabi bir de denk düşerse, Peavey Classic 20 diye bir alet vardır, aslında sanırım tam istediğin o olacak. Ama bulan kolay kolay satmaz açıkçası.
B