Durumun böyle olmasının en büyük sebebi ekonomik kriz olması. Kimse alışveriş yapmıyor, para harcamıyor e hali ile domino etkisi oluyor sizin sattığınız ürünü alacak atıyorum bir bilgisayar mağazası sahibi veya taksici veya tezgahtar ya işten atılıyor ya yeterince mal satamadığı için yahu gitarı bir sonraki aya alırız diyor. Ya da bu dolar çok oynak gitarı her zaman alırım şu 3 kuruşu başka yere yatırayım diyor. Abd gibi ne piyasa var Türkiye'de ne potansiyel 350 milyonluk dünyanın en birinci ekonomisi ile Türkiye'yi karşılaştırmasın kimse. Fransa filan bize ekonomik model olarak daha yakın. Bizim halk her 7-8 yılda bir kriz gördüğü için dolar uçunca yastık altına döner, dolar düşsün aynı fiyattan istediğiniz ürünü en fazla çok az kayıpla çok daha rahat satabilirsiniz. Dolar %50 artmışsa piyasada o zaman harcama yapmamalıyım şu an krizde olabiliriz havası %100-150 artıyor. Dolar ikiye katladı ama satışlar 5-6 kat azaldı neredeyse. Çok basit bir örnek vereyim 2 sene önce üsküdar kasapdöner'de çalışan bir abla ile tamamen rastlantı üstüne otobüste geyik muhabbeti ile tanıştık normalde otobüste kimse ile konuşmam resmen televizyonlardaki skeçler gibi oldu neyse, bu ablamız 2015 gibi 17-19 bin tl cirodan bahsediyordu günlük şuan için 1500-2000 tl zor dönüyor diyor. Hatta hatırlıyorum son 1-1,5 seneye kadar tavuk döner satmıyorlardı, şimdi orası da tavuk döneri etin yanına ekledi. Ara sıra hesaplarını ben tutuyorum başaşcıyım filan diyordu ablamız belki doğru belki tamamen hikaye uyduyor bilemem. Ama eğer doğruysa millet döner alırken bile önceye göre 7-8 kere düşünüyor demektir, yok lan bu sefer de tavuk döner alayım pahalıymış diyen adamdan gitar piyasasına yorum yapmasını beklemeyin.
Ölücüler de ara sıra çıkıyor sırf sinirinizi bozup fiyatı kırmanızı bekliyor. Belki de potansiyel alıcılar ara sıra sizi yokluyor. Bana da denk geliyor adam 600 tl'lik ilana 100 tl öneriyor filan. Bunları istatiksel olarak dikkate bile almaya gerek yok. Genelde şehir dışı teklifler oluyor zaten ölücü nakit veya takas teklifleri, hadi diyelim o 100 tl'yi kabul ettim önce kargo sonra havale diyeceğine %500 eminim yani o 100 tl bile gelmeyecek ya da o takaslık gitar-amfi vs.. Bana genelde her 10 tekliften biri kabaca %10 geliyor ölücü teklifi o da ilan fiyatının 5'te biri 10'da biri tekliflere ölücü diyorum. Tabi ilan sahibi kimi ölücü sayıyor o da önemli. Aciliyetiniz yoksa bekleyin, fiyatı öldürmeyin, fiyatı şu piyasda zaten uçursanız da bir şey farketmiyor. Alacak olanda para var ama almıyor şuan için hepsi bu.
Fiyat belirlerken norrmalde ABD sıfır fiyatı, buranın 2. el fiyatına eşit ama neredeyse 3 yıldır bu da yalan oldu mecbur daha da indirmek zorunda kaldım. ABD fiyatını baz almadan ya da sıfırı Türkiye'de 1000 tl olan bir ürün için bariz kullanılmış hatta ek aksesuarları eksik (adaptör, kapak, kablo vs vs) 840, 850 hatta 900 tl lik ilanlar görüyorum. Bu arkadaşlar zaten 200 tl teklif edenler var sorar bir şekilde 700 tl'de anlaşırız diye mi o fiyatı koyuyor merak içindeyim. Piyasa fiyatı, temizliğine, tam aksesuar var mı yok, ne kadar kullanıldığına vs vs bir çok etkene bağlı. Alıcı da satıcı da bunu göz önünde bulundurursa adil bir fiyattan bir şekilde satılıyor. Biraz da bu süreç eskisine göre daha can sıkıcı oldu, daha çok sabır etmeniz gerekiyor bir de her takas teklifine de hayır demeyin. Buzdolabı, uçamayan tamir edilebilir çöl kartalı, az giyilmiş mavi don teklifleri değil de mantıklı ve takas+nakit teklifleri yardımcı olabiliyor. Biriniz bu teklifleri kabul ederse yine domino etkisi yapıp benim ilanıma gelenlere satabiliyorum 😀 Artık kelebek etkisi mi şahin etkisi mi bilemem ama dönüşümlü takas nereden baksam 5-6 kişinin kısmetini açıyor. Hepimiz ederinde ve nakit olarak satmak istemek, kızlar grubundaki sarışın mavi gözlü kıza yazmak gibi oluyor. Sonuçta hepimiz elimiz boş dönüyoruz. Oysaki diğer kızlara yazılarak herkes işinde gücünde olabilir bir hiçle olmaktansa. Çok geyiğe sardım biliyorum ama pazarlık yoktur, takas yoktur ilanları akıl oyunları filmindeki sarışın mavi gözlü kıza yazıp da ulaşamamak gibi oluyor.