İlk defa elektrogitar alacak birinin soruları

• Konuyu açan Konuyu açan LeF
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Merhaba abilerim, ablalarım. Bu aralar elektrogitar almayı düşünüyorum ve yaklaşık 1 haftadır bu forumda tartışmaları okuyorum. Bunun sonucunda kafamda belirli başlı gitar ve amfilerle birlikte aklıma birtakım sorular takıldı. Gitar için bütçe max 14k amfi için 7k. Çalmak istediğim tarz genel olarak Türkçe rock olacak (Mor ve ötesi, Şebnem Ferah, Çilekeş, Kurban, Redd tarzı gruplar.)

Gitar hakkında sorularım:
1-Öncelikle aklıma en çok yatan gitar Ibanez grg170dx oldu ancak bu gitarın tek yönlü tremolosu olduğu için akor kaçırır tarzı yazılar gördüm. Bunun sonucunda bu gitarı çalmış birisi için bu doğru mu? Eğer doğruysa tremolo kolunu kullanmama durumunda da (tremolo kolu çıkıyorsa çıkartarak) çalındığında da akor kaçırır mı veya sorun oluşturur mu?
2-Gitar olarak ekstra Ibanez grx70qa ve yamaha pacifica 112j da gördüm sizce bu yazdığım 3 gitar arasında hangisi daha iyi?

Amfi hakkında sorularım:
Amfi hakkında kafama takılan net bir soru yok. Blackstar ID:CORE V3 10W almayı düşünüyorum başka önerileriniz varsa açığım.

bu gitarın tek yönlü tremolosu olduğu için akor kaçırır
1- Böyle havalı / iddalı yorumlar gördüğünüzde bilin ki altı boş, o işten pek te anlamayan biri var karşınızda. Hiç bir tavsiyesine kulak asmayın. Akort kaçıran köprü dünyanın en çok satılan gitarlarında neden kullanılıyor ki acaba? Geçiniz bunları. Yok öyle bir şey. Hele sizin seviyeniz için hiç söz konusu olamaz. Çünkü o köprü ile şu anda bir işiniz yok. (Başlangıçta Floyrose köprü tavsiye edilmez, sizin için kontrolü zor ve henüz bu köprüye hazır değilsiniz. Ancak sabitlerseniz sorun yaratmaz.)

Akort kaçırma problemleri ayarsız gitarlarda oluşan ve kullanıcı ile ilgili sorunlardır. Adam daha burguya tel sarmayı bilmiyor; 8-10 tur tel dolamış, yeni tel takmış; gerdirmemiş... Sonra? "-köprü akort kaçırıyor..."

2- Başlangıç seviyesinde bir gitar için kafanızı çok karıştırmanızın anlamı yoktur. Manyetiğine, ağacına, şekline takılmayın. Önünüze 2.000$ lık bir gitar koysak 200$ lık gitar ile arasında sadece ürettiğiniz gürültü kaliteli çıkar. Şu aşamada kaliteyi fark edemez ve tanımlayamazsınız. Ancak ileri seviyelerde bunu idrak edersiniz. Rengini / şeklini beğendiğinizi alın. "-Şimdi en kalitelisini alayım, ilerde masrafım olmaz" anlayışı gitar için doğru denklem değildir. Seviyenize uygun gitar ile başlar ve ileride yine seviyenize / çalım sitilinize / zevkinize uygun bir gitar ile değiştirirsiniz. Süreç böyle işler.

3- Öncelikle çalanları gördüğünüzde sesler çok güzel çıkıyor ve sizi cezbediyor haklısınız fakat, çalamadığınız bir şeyin tonu da olmaz. Öyle bol keseden anlatılan, öve öve bitirilemeyen amfinin / ses kartının / prossesörün size sunduğu "- onlarca, yüzlerce ton, IR, bilmem ne tonları" nın size hiç bir katkısı olmaz, çünkü henüz o seviyede değilsiniz. Hatta zararı olabilir.

ID:CORE V3 dijital işlemcili, modellemeli bir prossesör / ses kartıdır. üstünde 3" iki tane mandalina kadar speaker olması onu benim gözümde amfi yapmıyor. Başlangıç için dijital sesler, modellemeli efekti şeyler kullanmayın. Distortionla çalmak sizin hatalı bastığınız notaları fark etmenizi engeller, Dinamik işleyiciler tuşenizi anlamanızı engeller. Bu kötü başlangıç sizde ileriki aşamalarda kurtulamayacağınız alışkanlıklar olarak kalacaktır.

Önce çalmayı öğrenin ve bunun için Çok basit yapıda, iki kanal transistörlü bir amfi kullanın.

Son düzenleme:
1- Böyle havalı / iddalı yorumlar gördüğünüzde bilin ki altı boş, o işten pek te anlamayan biri var karşınızda. Hiç bir tavsiyesine kulak asmayın. Akort kaçıran köprü dünyanın en çok satılan gitarlarında neden kullanılıyor ki acaba? Geçiniz bunları. Yok öyle bir şey. Hele sizin seviyeniz için hiç söz konusu olamaz. Çünkü o köprü ile şu anda bir işiniz yok. (Başlangıçta Floyrose köprü tavsiye edilmez, çünkü sizin için kontrolü zor ve henüz bu köprüye hazır değilsiniz. Ancak sabitlerseniz sorun yaratmaz.)

Akort kaçırma problemleri ayarsız gitarlarda oluşan ve kullanıcı ile ilgili sorunlardır. Adam daha burguya tel sarmayı bilmiyor; 8-10 tur tel dolamış, yeni tel takmış; gerdirmemiş... Sonra? "-köprü akort kaçırıyor..."

2- Başlangıç seviyesinde bir gitar için kafanızı çok karıştırmanızın anlamı yoktur. Manyetiğine, ağacına şekline takılmayın. Önünüze 2.000$ lık bir gitar koysak 200$ lık gitar ile arasında sadece ürettiğiniz gürültü kaliteli çıkar. Şu aşamada kaliteyi fark edemez ve tanımlayamazsınız. Ancak ileri seviyelerde bunu idrak edersiniz. Rengini / şeklini beğendiğinizi alın. "-Şimdi en kalitelisini alayım, ilerde masrafım olmaz" anlayışı gitar için doğru denklem değildir. Seviyenize uygun gitar ile başlar ve ileride yine seviyenize / çalım sitilinize / zevkinize uygun bir gitar ile değiştirirsiniz. Süreç böyle işler.

3- Öncelikle sesler çok güzel çıkıyor ve sizi cezbediyor haklısınız fakat, çalamadığınız bir şeyin tonu da olmaz. Öyle bol keseden anlatılan, öve öve bitirilemeyen amfinin / ses kartının / prossesörün size sunduğu "- onlarca, yüzlerce ton, IR, bilmem ne tonları" nın size hiç bir katkısı olmaz, çünkü henüz o seviyede değilsiniz. Hatta zararı olabilir.

ID:CORE V3 dijital işlemcili, modellemeli bir prossesör / ses kartıdır. üstünde 3" iki tane mandalina kadar speaker olması onu benim gözümde amfi yapmıyor. Başlangıç için dijital sesler, modellemeli efekti şeyler kullanmayın. Distortionla çalmak sizin hatalı bastığınız notaları fark etmenizi engeller, Dinamik işleyiciler tuşenizi anlamanızı engeller. Bu kötü başlangıç sizde ileriki aşamalarda kurtulamayacağınız alışkanlıklar olarak kalacaktır.

Önce çalmayı öğrenin ve bunun için Çok basit yapıda, iki kanal transistörlü bir amfi kullanın.
ilk iki soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim ama 3. sorum hakkında. Şimdi dediğiniz gibi bir amfi kullansam onun için para versem bu seferde gelecekte diğer efektler için ekstra para vermem gerektiği kanısına vardım. (yanlışsam düzeltin lütfen.) Bu efektleri şimdi düşünmek için çok erken diyebilirsiniz ancak öğrenci olduğum için hem amfiye hem de efekt pedallarına ya da diğer şeylere ayrı ayrı para verebilecek durumda değilim. Bu yüzden amfi olarak blackstar en azından Türkiye şartlarında bir öğrenci için daha uygun olduğunu düşünüyorum. (İçerdiği efektler ve modlar ve bilgisayar uygulaması yüzünden) Yoksa amfi ile ilgili benimde kafamı karıştıran şey gelişimimi engeller mi sorusu olmuştu ancak dediğim gibi maddi imkanlardan dolayı blackstara daha yakınım. Eğer hatalı düşüncemde hatalı gördüğünüz bir yer varsa düzeltmenizi rica ediyorum.

Şimdi dediğiniz gibi bir amfi kullansam onun için para versem bu seferde gelecekte diğer efektler için ekstra para vermem gerektiği kanısına vardım. (yanlışsam düzeltin lütfen.) Bu efektleri şimdi düşünmek için çok erken diyebilirsiniz ancak öğrenci olduğum için hem amfiye hem de efekt pedallarına ya da diğer şeylere ayrı ayrı para verebilecek durumda değilim. Bu yüzden amfi olarak blackstar en azından Türkiye şartlarında bir öğrenci için daha uygun olduğunu düşünüyorum. (İçerdiği efektler ve modlar ve bilgisayar uygulaması yüzünden) Yoksa amfi ile ilgili benimde kafamı karıştıran şey gelişimimi engeller mi sorusu olmuştu ancak dediğim gibi maddi imkanlardan dolayı blackstara daha yakınım. Eğer hatalı düşüncemde hatalı gördüğünüz bir yer varsa düzeltmenizi rica ediyorum.
Bunun hatalı bakış açısı ve yanlış tercih olacağını, yaşayacağınız, size zararı olacak unsurları yazımda belirtmiştim. Tavsiye var, ısrar yok. Siz bilirsiniz ...🙂
Tarla sürecekseniz traktöre ihtiyacınız vardır. Ferrari otobanda kullanılır.

Geri