Aynı nota dizilimine sahip olması enstrümanları aynı kılmaz. Klasik gitar başka bir enstrümandır, elektrik gitar başka, bas gitar başka bir enstrümandır. Her keman çalan yaylı çalgı diye tüm yaylı çalgıları çalmalımı dır? Telli olan herşeyi çalıyorum demek önemli değildir önemli olan enstrümanın hakkını vermektir. Bu noktada bence solo gitar çalmak isteyenler de önce bas gitardan başlamalıdır zira bas gitardan sonra elektro gitar perdeleri oyuncak gibi gelecektir. 😆 Ama bunlar tabi iyi niyetli şehir efsaneleridir.
Kendi düşünceme göre klasik gitarı sevmiyorsanız onunla asla başlamayın. Hatta düşük bütçeli olsun düşüncesi ile dahi onla başlamayın. İçinizde bir kıvılcım varsa onu da alıp götürecektir. Neyi istiyorsanız onunla başlayın herşeyin başı sıkı çalışmak. Sıkı çalıştıktan sonra neyde başladığınızın önemi olmadan direkt ilerleme kaydedeceksiniz zaten.
Fikir vermek için :
Klasik veya akustik gitar : elektro gitarda çalınan herşeyi çalamazsınız. (perde sayısı azdır, bendler elektrodaki gibi olmaz, vibrato kolu yoktur, artificial harmonik zordur nerdeyse yoktur, distortionlu şarkıları çalarsanız yavan kuru tel sesi duyarsınız.) Simulatörlerle bile elektronun sesine yaklaşamazsınız bile.
Elektro gitar : Teorik olarak klasik veya akustik gitarda çalınan herşeyi çalabilirsiniz. Simulatörler sayesinde klasik veya akustik gitarların kısmen benzer tonlarına yaklaşabilirsiniz.
Çalabilite anlamında demekki :
Elektro gitar > Klasik+Akustik Gitar
Ben çalabilite esnekliği açısından bahsettim bunları. Yoksa ses olarak derseniz elbet her enstrümanın kendine has ses güzelliği vardır birini diğerinin üstünde tutmak zordur.