Gentoo da kendine metadistribution diyor zaten. Aslında sistem ne kadar otomatize olursa o kadar ayarlanabilirlikten uzak olur diye bir düşünce var. Mandrake, Redhat felan "kapalı kapılan ardında" bir takım konfigürasyonlar yapıyorlar, Mandrake'de network security diye bir ayar vardı. Bir slider koymuşlar, maximum, nominal, minimum diye gidiyordu; mouse'la sistem güvenlik seviyesini(!) seçiyordun... çok şaşırmıştım. Bir seviye seçince kırk saat bekletip bissürü konfigürasyon dosyasını değiştiriyordu, ama hangilerini nasıl değiştirdiğini söylemeden... Herneyse, bazı kişiler böyle bir sürü şeyden nefret edip "ben kendim ayarlarım" düşüncesine girdiler. Tabii bu ayarlamanın dozu kaçıyor bazen... On saatte bi sistem ayağa kalkmıyor.
Ubuntu'da Debian GNU/Linux temelli, notebook'a kurdum, mouse'u görmedi, Debian'a göre biraz değiştirmişler, deli etti beni.
Herneyse... web istesi kuracak arkadaşlara tavsiyeler başlığı GNU/Linux sohbetine döndü, atacaklar beni siteden...
Bu arada eXpert'e de sorayım tekrar, o dersler PHP dersleri değil, tamam kabul, ama niye exe? Aklı başında kimse çalıştırmaz bilmediği executable dosyayı.