İnternette Preset Satılması Üzerine

Açıkcası kendi adıma doğru ve etik bulmadığım bir durum. Şu istisna dışında (presetleri veya ürün ne ise artık kullanmama durumunda sadece bir kişiye satma) Herkes için ekonomik erişilebilirlik elbette farklılık gösterir fakat bunların üzerinden ticari kazanç elde edilmesini doğru bulmuyorum. Bende daha önce İkinci el lisans almıştım hesap bana devredildi ve kullanmaya başladım, kullanmak istemediğim durumda bende bu şekilde devrede bilirim.

Örnek vermek istediğim iki ilan var ;
1. 83.000 Kemper Library Koleksiyonu - 5.300 TL

Torrentten indirip satma çabası takdire şayan.

2.Roland GR 55 Presetler - 10.000 TL ( Ben cihazı daha ucuza almıştım.)

Bu ilanı geçenlerde Headrush konusunda yazılan bir soru sonrasında. Paylaştığı videoda bu ilanın reklamı ile youtubera yaptırmış, yorum yapmıştım şimdi tekrar baktım yazdığım yorumları silmiş vatandaş . Bazı sesler Rolandın Sitesinde ücretsiz dağıtımda saz vs. diğer sesler Gr 55 içerinde zaten ayarlar ile ulaşılabilecek sesler.
 
Ancak telif bakımından satın aldığınız bir ürünü herhangi 2. bir kişiyle ücretsiz paylaştığınızda dahi bu sizi suçlu yapıyor. Bu subjektif değil, çünkü zaten ürünü alan kişi sözleşmeyi kabul etmiş bulunuyor. Yani aslında siz de buna katıldığınızı söylüyorsunuz.


Kaldırdım ilgili ilanı da. Teşekkürler bilgi için.
 
Bu forumda konuşulan ve müzikle alakalı ekipmanların (benim gördüğüm kadarıyla) hepsi zaten bireysel olarak vergiden muaf ürünler. Yurtdışında satın almış olsanız dahi ticaretini yapmadığınız ve belli sayılarda olan ürünlerle seyahat etmek zaten bir sıkıntı değil. Kaçakçılık sınırları giren durumlar zaten kaçakçılık muamelesi görüyor. Bu konu dijital ürünlerde paylaşım ve satış konusuna göre biraz daha tartışmaya müsait.

CT ve LPR firmalarının bunun önüne fiziksel olarak geçmemesinin nedeni işi yaptıkları format. Bu formatı değiştirdikleri takdirde bu formata uyumlu çalışacak şekilde kendini güncelleyen sistemlerde de en basitinden ilok benzeri bir mimari ile önüne geçerler. Yalnızca bu sadece bir-iki şirketin kabul ettirebileceği bir standart değil.

Etik ve ahlaki değerler kısmı tabi ki subjektif.

Ancak telif bakımından satın aldığınız bir ürünü herhangi 2. bir kişiyle ücretsiz paylaştığınızda dahi bu sizi suçlu yapıyor. Bu subjektif değil, çünkü zaten ürünü alan kişi sözleşmeyi kabul etmiş bulunuyor. Yani aslında siz de buna katıldığınızı söylüyorsunuz.


Kaldı ki iLok' un dahi sorunları var ve kaçak kullanan arkadaşlar ile dolu. Benim derdim yurtdışından alıp aktif olarak kullanılan ürünlerden değil ve o beni ilgilendirmez ama insanları yaftalayıp yurtdışından sürekli ticari amaçlı ürün getirip satan arkadaşlar var.
 
Kaldı ki iLok' un dahi sorunları var ve kaçak kullanan arkadaşlar ile dolu. Benim derdim yurtdışından alıp aktif olarak kullanılan ürünlerden değil ve o beni ilgilendirmez ama insanları yaftalayıp yurtdışından sürekli ticari amaçlı ürün getirip satan arkadaşlar var.
İki oldu ad hominem tu quoque safsatası yapıyorsunuz. Madem derdiniz yurtdışından alınan ürünlerin satılması açın bir konu orada tartışalım. Bunu tekrarlamayı sürdürüyor olmanız amacınızı sorgulatıyor.
 
Eskiden beri satılıyor presetler, YouTube’da da var. Aynı ses çıkmama durumu da oluyor. Preset oluşturma videoları var, oralardan 2-3 video izleyince az çok öğreniyorsun. Kameralarda da aynı şekilde LUT oluşturup satıyorlar. Örneğin Nikon makinada Fuji renklerini elde etmek için.
 
Synth presetlerinde de benzeri durumlar var. İlk konu bedava olanların parayla tekrar satılması, tabi ki internette arayıp bulabileceğiniz bir çok bedava preset vs. mevcut ( gitardaki gibi de uyumsuz farklı ses sorunu olmuyor hatta) ben zaman harcayıp dosyaları bulabiliyorum, vaktim var. Ama uğraşmak istemeyen ve dosya aramakla kaybedeceği zamanı kıymetli olan biri bu zamanı harcamış birinden parası karşılına bunları alabiliyor. Bir nevi danışmanlık veya komisyonculuk hizmeti gibi.

Aynı presetin birden çok satılması konusuna gelince de neden fikir ayrılığı olduğunu kavrayamadım. Dediğiniz gibi olsaydı tek şarkıdan her çalınışta ayrı telif ücreti alınmıyor olurdu. Kişinin kendi ürettiği presetleri satmasında ise hiçbir etik sorun yok.
Korsan satışta ise birkaç farklı durum var
1- ben internetten kısıtlamalar nedeniyle alış veriş yapamıyorsam bu presetlere erişme hakkım olmayacak mı mesela ?
2- ben bir programı başka bir arkadaşımla ortak alıp kullansam etik açıdan nasıl karşılanır ?
3- satıcının etik anlayışı ve olaya bakışı nedir ?

Müzikle uğraşıp emek harcayarak yaptığınız şarkıdan başkalarının para kazanması ve hakkınızı yemesine tepkiniz ne olurdu ? yoksa nasılsa reklam yapıyor kazansın mı derdiniz ?

Olayın hiç akla gelmeyen taraflarından biri de, birçok firma aslında korsana karşı gibi gözükse de kendi çıkarları için buna izin veriyor. İsterlerse patchleri güvenlik kodlu satabilirler ama yapmıyorlar. Mesela windows 10 çıktığı hafta bile korsan kayıt bilgileri piyasada vardı. Adamların derdi tabi ki para kazanmak ama güvenlik sağlayıp daha az bilgisayarda çalışacak windows yerine korsana göz yumup daha çok pazar potansiyeli ediniyorlar. Windowsu korsan kullanan bile senede bir kez bir mikrosoft programına az çok para harcayıp alıyor. Patchler ortalıklarda bu kadar serbest dolaşmıyor olsaydı kendi ekipmanlarına bu kadar rağbet olurmuydu mesela ? bir cihaz almadan önce artık bunun patchi, programı, ıvır zıvırı kolayca indirilip bulunuyormu ? parasız veya ucuza bu patchler ulaşılabilir mi diye bakmıyormuyuz ?

Yurt dışında, tabi ki de gelir seviyesi, bu orjinal program veya patch fiyatlarını ciklet seviyesinde tutuyor o yüzden sorun yok, biz üç kuruşa çalışıp bir de hobi niyetine yüksek fiyatlar ile karşılaşınca zorluk yaşıyoruz. Satışı da, alışı da kişilerin kendi etik ve ticari anlayışlarına bağlı konular o yüzden farklı fikirlerin olması gayet doğal.
 

Geri
Üst