istediğim şarkıları çalamamak

beyza

b3yzz44
dinlediğim grupların şarkılarını çalmak istiyorum ama baktığımda genel olarak hepsi akordu bozuyor örneğin system of a down genelde do dan çalıyolar sıkıntı değil ama ben 7 telli gitarla çalınmış şarkıyı nasıl çalacağım? teli o kadar geriye çekemem zaten deftones risk çalacaktım ama teli fa# çekmem imkansız yani çalmak istediğimde ne yapmam lazım illa 7 tell gitaramı sahip olmam lazım 😀

Dinlediğin her drop şarkı bütün akort sistemini aşağıya çekmeyebilir. Slipknottan SOAD'a, Çilekeşten Panteraya, Kurbandan, Muse'a kadar geniş bi yelpaze. Kimi bir teli çeker kimi power için 6 ve 5i çeker, kimi bambaşka bir şey yapar. O yüzden bunları drop pedalıyla zaten çözemezsin. Drop pedalı tamamen standart akort edilmiş bir gitarı aşağı yukarı transpoze eder. Örneğin sad but true çalacaksan Re'ye çekersin akort sistemini yani -2 drop yaparsın olur. Ne yapacaksın? Gitarın uygunsa şarkının orijinalinde akort sistemi ne ise ona akortlayacaksın, bu entonasyonu ve sapı daha erken zamanda bozmuş olacak sadece. Gitar uygun değilse örneğin HSS bir strat ile bunu yaparsan istediğin verimi alamazsın. Ha standart bir akordu do ya kadar çekersen de tel tansiyonu da bozulacak hafif düzeyde buzzingler olacak. Buna ek olarak drop B çalınan şarkılar için tel kalınlığı, doğru manyetik seçimi, doğru gitar seçimleri büyük rol oynar, les paulu hiç zorlanmadan drop D alırsın ama C aldım mı yine verimsizleşmeye başlar. EMG manyetikli FR bir üst düzey schechteri drop B alabilirsin uygun tel kullandığın sürece gibi gibi. Birden çok gitarın ve pedalların olmadığı için 7 telli çalınmamış droplu şarkıları deneyerek başlaman en rasyonel hedef senin için. örneğin önce gitarını tamamen drop D çekip sad but true dene, nasıl verim aldığına bakıp yavaş yavaş zorla.

Son düzenleme:
Dinlediğin her drop şarkı bütün akort sistemini aşağıya çekmeyebilir. Slipknottan SOAD'a, Çilekeşten Panteraya, Kurbandan, Muse'a kadar geniş bi yelpaze. Kimi bir teli çeker kimi power için 6 ve 5i çeker, kimi bambaşka bir şey yapar. O yüzden bunları drop pedalıyla zaten çözemezsin. Drop pedalı tamamen standart akort edilmiş bir gitarı aşağı yukarı transpoze eder. Örneğin sad but true çalacaksan Re'ye çekersin akort sistemini yani -2 drop yaparsın olur. Ne yapacaksın? Gitarın uygunsa şarkının orijinalinde akort sistemi ne ise ona akortlayacaksın, bu entonasyonu ve sapı daha erken zamanda bozmuş olacak sadece. Gitar uygun değilse örneğin HSS bir strat ile bunu yaparsan istediğin verimi alamazsın. Ha standart bir akordu do ya kadar çekersen de tel tansiyonu da bozulacak hafif düzeyde buzzingler olacak. Birden çok gitarın ve pedalların olmadığı için 7 telli çalınmamış droplu şarkıları deneyerek başlaman en rasyonel hedef senin için.
gitarima zaten bu iskenceyi yapmak istemem acikcasi o kadar çekmeye çalışmam yapılabilcek kadarını yaparım ama bu bana yeterli gelmediğinde ne yapacağım? yani tamam 6 telli droplu şarkıları denicem ama 8 telli gitarla çalınmış şarkıyı çalmak istediğimde ne yapmalıyım mümkün değilmi bu pluginlerle vs

gitarima zaten bu iskenceyi yapmak istemem acikcasi o kadar çekmeye çalışmam yapılabilcek kadarını yaparım ama bu bana yeterli gelmediğinde ne yapacağım? yani tamam 6 telli droplu şarkıları denicem ama 8 telli gitarla çalınmış şarkıyı çalmak istediğimde ne yapmalıyım mümkün değilmi bu pluginlerle vs

Mümkün de hem gitarına gereksiz yükler bindirip ayarını kaçırcan hem istediğin verimlilikte tonlar ve keyifler alamıcaksın. DAW üzerinde kaydedip tonu çekersen iki perdeden sonra frekanslar bozulmaya başlar, drop pedalı kadar efektif olmaz.

Mümkün de hem gitarına gereksiz yükler bindirip ayarını kaçırcan hem istediğin verimlilikte tonlar ve keyifler alamıcaksın. DAW üzerinde kaydedip tonu çekersen iki perdeden sonra frekanslar bozulmaya başlar, drop pedalı kadar efektif olmaz.
cok keyfim kacti suan ama örnegin Archetype: Gojira X
hani ucretsiz pluginlerin iş görmemesini anlarim ama bunda ayni sorun olurmu frekanslarin bozulmasi falan ayrica drop pedalindan daha mantikli degilmi boyle bi plugin almak

Bunun için en sağlıklı yol malesef sadece istediğiniz tuning için Gitar almak.
Diğer yollar ile de çözülebilinir belki ama iyi bir ses alınacağını pek düşünmüyorum
yine de denemek lazım. Drop pedalı kullanmadım ama baya iyi sonuçlar gördüm YT da

Bu abidik gubidik şarkılara göre ayarlanmış 2-3 farklı akortlu ve ona göre ayarlı gitarınız olacak kenarda.
Plugin ile pedalla olacak iş değil. Her şarkıda gitar akordu değiştiremezsiniz, Tel kalınlığını da değiştirmeniz gerekebilir. Entonans ve tansiyon değişir. Başka yolu yok.

Boss'un yeni pedalı (XS-1) bu konuda çok başarılı diyorlar muadilleri digitech ve ehx'in pedalına göre

Arkadaş bu iş masrafsız huzur içinde çözülsün istiyor. Öyle bir yöntem olsun ki hemen evde pratik bir şekilde, telin üstüne sirke sürerek tellerin titreşim frekansını bozup daha düşük notalara ulaşabilelim. Mucizevi bir pluginle tüm dertlerimiz sona ersin.

Bazen elimizdekilerle yetinmek lazım, ben de neve konsollarda 12 telli akustik gitar çalarken, eş zamanlı olarak 24 mikrofonla, eşlik eden bir koronun farklı açılardan kaydını almak istiyorum. Mümkünse tüm bunlar olurken de 3 ayrı kabinde 3 ayrı jazz bateristi soloya girişsin, onları da 7'şer mikrofonla kaydedelim. Steve Gadd da elinde cowbell ile yanımda ritim tutsun.

"En ucuz 7 telli gitar" diye aratın, ben arattım şahsen ibanezin bir modeli çıktı. Sarı sitede 12 bine satıyorlar.

Arkadaş bu iş masrafsız huzur içinde çözülsün istiyor. Öyle bir yöntem olsun ki hemen evde pratik bir şekilde, telin üstüne sirke sürerek tellerin titreşim frekansını bozup daha düşük notalara ulaşabilelim. Mucizevi bir pluginle tüm dertlerimiz sona ersin.

Bazen elimizdekilerle yetinmek lazım, ben de neve konsollarda 12 telli akustik gitar çalarken, eş zamanlı olarak 24 mikrofonla, eşlik eden bir koronun farklı açılardan kaydını almak istiyorum. Mümkünse tüm bunlar olurken de 3 ayrı kabinde 3 ayrı jazz bateristi soloya girişsin, onları da 7'şer mikrofonla kaydedelim. Steve Gadd da elinde cowbell ile yanımda ritim tutsun.

"En ucuz 7 telli gitar" diye aratın, ben arattım şahsen ibanezin bir modeli çıktı. Sarı sitede 12 bine satıyorlar.
evet masrafsiz ve huzur içinde çözülürse isime gelir tabi. Bakinca bi plugin satin almaya kalksam 5-10k masrafsiz olmayacagini biliyorum sadece bunun hangi şekilde daha iyi olacağını soruyorum. Yeni bir gitar mi, plugin mi pedalmı hangisi daha mantikli onu anlamaya calisiyorum. Elimdekilerle yetinirkende yeni seylere girismek istiyorum.

Benzer bir sıkıntıyı ben de yakın zaman içerisinde yaşamıştım. Yalnızca Epica şarkıları için 7 telli gitar almak çok mantıklı gelmemişti. Çünkü eli yüzü düzgün bir 7 telli gitar 30-35 bin Türk Lirası'ndan başlıyor. Zaten bir gitar varken arada çalacağım bir gitar için bu miktar bana çok gelmişti. Kişisel olarak çözümü şu şekilde buldum:

Gitar olarak ibanez az22s1f
Amfi olarak boss katana go v2
Kulaklık olarak audio technica ath mx40 kullanıyorum.

Eğer bir tonun %100'ünü elde etmek amaçlanmıyorsa gayet yeterli ve geniş spectrumlu bir setup oluyor. Her tarz müzik üretilebiliyor. Tabii ki 2000 dolarlık gitar ya da lambalı amfi gibi olmuyor. Ama zaten bu da görece fiyat/performans, ekonomik bir setup. İçerisindeki drop özelliği sayesinde başka bir pedal ya da gitar almaya gerek kalmıyor. Tabii ki tam olarak gerçek 7 telli gitar gibi olmuyor. Ancak benim gibi "Telefondan şarkıyı açayım, eşlik edeyim, keyfime bakayım. Yer kaplamasın, sesi apartmanda sorun olmasın." diyorsanız bir alternatif olabilir.

Benzer bir sıkıntıyı ben de yakın zaman içerisinde yaşamıştım. Yalnızca Epica şarkıları için 7 telli gitar almak çok mantıklı gelmemişti. Çünkü eli yüzü düzgün bir 7 telli gitar 30-35 bin Türk Lirası'ndan başlıyor. Zaten bir gitar varken arada çalacağım bir gitar için bu miktar bana çok gelmişti. Kişisel olarak çözümü şu şekilde buldum:

Gitar olarak ibanez az22s1f
Amfi olarak boss katana go v2
Kulaklık olarak audio technica ath mx40 kullanıyorum.

Eğer bir tonun %100'ünü elde etmek amaçlanmıyorsa gayet yeterli ve geniş spectrumlu bir setup oluyor. Her tarz müzik üretilebiliyor. Tabii ki 2000 dolarlık gitar ya da lambalı amfi gibi olmuyor. Ama zaten bu da görece fiyat/performans, ekonomik bir setup. İçerisindeki drop özelliği sayesinde başka bir pedal ya da gitar almaya gerek kalmıyor. Tabii ki tam olarak gerçek 7 telli gitar gibi olmuyor. Ancak benim gibi "Telefondan şarkıyı açayım, eşlik edeyim, keyfime bakayım. Yer kaplamasın, sesi apartmanda sorun olmasın." diyorsanız bir alternatif olabilir.

Gitara yeni başlayan bir arkadaşımız. Kafası da fazlaca karışık. Lütfen onu doğru yönlendirelim. Boşa masraf yapmaması için.
Amfi, pedal, plugin, Drop, pitch, bend pedalları ile C#-D-G-B-E gibi bir akort dizilimini / Tunning i simule edemezsiniz.
Tek çare gitarınızı ona akortlamaktır.

Son düzenleme:
Tabii ki hiçbir dijital çözüm herbir teli ayrı ayrı ve farklı şekilde akortlamayacaktır. Ancak ben de kısa bir zaman öncesine kadar benzer bir sorunlar karşılaşmış, araştırmış ve kendim için en uygun olduğunu düşündüğüm çözümü bir alternatif olması amacıyla yazmıştım. Şu ana kadar benim çalmak istediğim şarkılar içerisinde E Standart ya da D Drop ve varyasyonları haricinde herhangi bir tuningle çalınan bir şarkıya denk gelmediğim için benim sorunuma görece ekonomik bir çözüm olmuştu. Yoksa gönül ister ki her tuning için ayrı bir gitarım olsun ya da gitarı her seferinde akortlamak zorunda kalmayayım. Ben kendi çözümümü bu şekilde buldum ve memnunum. Umarım arkadaşımız da kendi optimum çözümünü bulur.

Yoksa kimsenin kafasını karıştırmak, yanlış yönlendirmek ya da bir marka/modeli övmek gibi bir amacım yok.

Herkese iyi çalmalar.

Bu abidik gubidik şarkılara göre ayarlanmış 2-3 farklı akortlu ve ona göre ayarlı gitarınız olacak kenarda.
Plugin ile pedalla olacak iş değil. Her şarkıda gitar akordu değiştiremezsiniz, Tel kalınlığını da değiştirmeniz gerekebilir. Entonans ve tansiyon değişir. Başka yolu yok.
Aynen tam onu dicektim sadece tuning meselesi değil ki her seferinde tel değiştirmek lazım tekrar action ayarı sap ayarı sonra iki parça çal bidaha tel değiştir imkansız :d sırf bu yüzden kenarda ucuz yollu bi charvel aldım 10-60 a kadar ne tel varsa takıp takıp fantazi yapıyorum onda.

Geri