Evet beyler, sorunum belli. Kafamda çok güzel şeyler yazabiliyorum ama gitarda bunları bulup çalamıyorum. Bunu gidermek için ne yapmalıyım, daha fazla gam mı öğrenmeliyim?
Evet beyler, sorunum belli. Kafamda çok güzel şeyler yazabiliyorum ama gitarda bunları bulup çalamıyorum. Bunu gidermek için ne yapmalıyım, daha fazla gam mı öğrenmeliyim?
Gülecek bir şey yok. Ünlü virtüözlerden biri bir röportajında, emprovizasyon lonusu ile ilgili olarak, "bir parçaya gitarı elinize alarak rahatlıkla eşlik edebilirsiniz ancak çaldığınız şeyler, daha önceki el ve gam alışkanlıklarının tekrarından fazlası olmayacaktır. Onun yerine şarkıya "la la la" diye eşlik edip ağzınızla söylediğiniz şeyi gitarla çalmayı deneyin bakalım ne kadar zor olduğunu göreceksiniz" demişti. (kimdi acaba? )Benim ara sıra yaptığım bir yöntem var (gülmek yok ama🙄) Bu konuda akademik bilgi sahibi olanlar çok daha pratik ve bilimsel tavsiyeler vereceklerdir tabii ki...
Misal, backing track dinlerken üzerine çok güzel bir gitar solosu aklınıza geliyor... Aklınızdan geçenleri (tek tek notası notasına olmasa da) genel hatları ile ağzınızla mırıldanıp backing track üzerine kaydedin, daha sonra o aklınızdan geçen soloyu çalana kadar tekrar tekrar o kaydettiğiniz sesin üzerine gitar çalmayı deneyin, denemeye değer...
Mikrofona distortion vermekten bahsetmiyorum 😱
http://www.wimp.com/guitarmouth/
b)Müzikal düzeyde egzersiz: Senin şu anda en çok ihtiyaç duyduğun ve muhtemelen pek yapmadığın egzersizlerdir. Muhtemelen dünyada gitaristlerin de en çok ihmal ettiği egzersizlerdir...
Bir tondaki veya gamdaki notaları gitar klavyesinde öğrenmek ve teklemeden bunları her telde çalabilmek amacıyla yapılır. Yani dizileri/gamları öğrenmek için... İleri düzeyde ise bu yapılardan melodik cümleler/ifadeler yaratmak gerekir.
İstanbul'da olsan bunları yüzyüze de anlatırım. Ama sanırım Ankarada'sın. Bu durumda tavsiyem, dizileri/akorları/arpejleri gitar klavyesinde çalışman için bir sistem/metot/kitap kullanman olur. İyi bir hocadan ders almak da elbette iyi olur.
Son olarak, benim gibi eski kuşak gitarcıların çok alışık olmadığı, ama benim çok fayda gördüğüm bir yöntemi daha anlatayım. Guitar pro yazılımın varsa onu açıp GİTARA EL SÜRMEDEN parçanı tab olarak yazmayı dene. Bu da sesleri ve klavyeyi birleştirmene ve gelişmene yardımcı olabilir.
Benim ara sıra yaptığım bir yöntem var (gülmek yok ama🙄) Bu konuda akademik bilgi sahibi olanlar çok daha pratik ve bilimsel tavsiyeler vereceklerdir tabii ki...
Misal, backing track dinlerken üzerine çok güzel bir gitar solosu aklınıza geliyor... Aklınızdan geçenleri (tek tek notası notasına olmasa da) genel hatları ile ağzınızla mırıldanıp backing track üzerine kaydedin, daha sonra o aklınızdan geçen soloyu çalana kadar tekrar tekrar o kaydettiğiniz sesin üzerine gitar çalmayı deneyin, denemeye değer...
Benim ara sıra yaptığım bir yöntem var (gülmek yok ama🙄) Bu konuda akademik bilgi sahibi olanlar çok daha pratik ve bilimsel tavsiyeler vereceklerdir tabii ki...