Yok bence siz beni anlayamadınız, bu arkadaşların(İMD) bahsettiği müzisyenlerin mekanlarda alacağı ücretlere bir "asgari" tutar getirmek.
Hani bizdeki asgari ücret sayesinde o 5 milyon kişi belli bir tutarda çalışıyor ya? Hani asgari ücret olmasa işverenler daha da ölü fiyatlarla çalıştırmak isteyebilirler ya?
Sizin yaşadığınız kafada anlatmaya çalıştım umarım anlatabilmişimdir.
Şimdi öncelikle bu şekilde bir yapı kendi kendisine oluşuyor yani asgari bir tutarın altına '' profosyonel '' kişiler çalmıyor ki global olarak durumu incelersek dünyanın en popüler ve en rahat yaşayan insanlarının çoğunluğu sanatçılar
öncelikle denklemine asgari ücretten başlayalım asgari ücretin 2014 yılı için bir saatlik bedeli 4,76 TL. 4 saat program yapacak bir müzisyen asgari ücret alacaksa bu rakam 19 TL bu konuda bir net olalım.
şimdi bir kaç bıdı bıdı gelecek picassoda adama dmeişki ben o resmi 60 yıl + 4 saatte yaptım. onada tamam ama diğer taraftan o asgari ücretli işçide işin gerekleri için çeşitli kurslara gidiyor ( örn forklift ehliyeti, normal yol ehliyeti, mecburi lise mezuniyeti ) o da bir ön yatırım yapıyor yani.fakat müzisyen için böyle bir durum yok kimse lise mezuniyeti vs vs istemiyor tek istenilen çaldığı mekana müşteri getirmesi buda ne kadar çok olur ise ( ki bu durumda o müzisyenin yaptığı müziğin insanların beğenmesi ile alakalı ) değeride o kadar artıyor tıpkı asgari ücretle çalışmayan ben kalifiye iş yapıyorum diyen işçilerde olduğu gibi.
burada olay şu Türkiyede yakınan insan çok, çalışıp kendini geliştiren yok.
Müzisyen az para alıyorum diye yakınıyor ama yakınan adam müzik namına bir şey üretmiyor sadece yakınıyor yahu arkadaş bu senin yakınmanla olcak sey değil
şöyle düşün bu gün bir kanun çıktı ve belirli şartlar getirildi ozaman o işletme sahipleri sana o parayı vermeyecek çünkü etmiyorsun gel bedava çal diyecek ve senin sağında solunda gerçek profosyoneller ortaya çıkacak
sizin mantığınız adam çok kötüde çalsa herhangi bir yerden aldığı eğitimi sertifikası da olmasa ( ki şu anda sertifika veren kurumların denetlenebilirliği ve o sertifikanın anlamı, içeriği tartışılır ) eline gitarını alıp 3 akor bastığında müzisyen olsun boş beleş minimum şu kadar rakam alsın
yahu sen nesin ? senin yaptığın müzik ne..
Vediğim Türkiyedeki 5 milyon asgari ücretli gerçeği gibi sen asgari ücret az deyip durmadan ağlarsan devlet bize bagmiyir dersen kendini eğitip geliştirmeye çalışmadan birilerinin gelip sana bakmasını beklersen asgari ücretle kalırsın asgari ücretle yaşanır mı ? Açlık sınırı bile nerelerde.. yaşanmıyorda zaten kendini eğiten geliştiren daha çok kazanıyor burada size sıkıntılı gelen konu ne ?
Müzisyenler kötü durumda değil ki? pardon iyi müzisyenler, işini iyi yapan insanlar kötü durumda değil. ama sen beceremiyorsan ve ısrarla devam ediyorsan sonuclarına katlanırsın ben müziği beceremiyorum, kimse bana mekanında iş vermiyor geceliği 25 TL den çalıştırıyor çalışma kardeşim git şehrin en büyük meydanında tezgah aç çal müzik aletini 25 TL den fazlasını topla ama toplayamıyorsanda artık hayatını geçimini müzikten sağlamayı bırak iyi yaptığın bir tarafa yönel.
bunda ayıp bir şey yok herkes Slash gibi Malmsteen gibi ne bileyim Kirk Hammet gibi çalacak, o kadar yaratıcı olacak, basit ama akılda kalan sololar yazacak diye bir şey yok nasılki her daktilosu olan yazar olamıyorsa ki oradada var hızlı yazan daktilolar bu gitar amfi muhabbeti gibi döner bir edebiyat forumlarına girin bakın, ama işte iş yazmaya geldiğinde ortaya ne koyuyorsun önemli olan o.
bu sebeple bu konu boş konu asgari ücretse saat ücreti 4,76 TL işte ama ben adam gibi bir müzisyenin cover bile yapsa sadece gecede 200 TL den az almadığını biliyorum gerisi de hikaye böyle ağlayan daha çok ağlar buradanda bir gitara binlerce lira harcayıp adam akıllı iki nota çıkaramayanlar veyahut senelerdir gitar çalıp kendilerine özgü bir eser yaratamamış, özgünlükleri olmayan bu işi hobi gibi yapıp kendilerine profosyonel diyenler haklısın kardeş, gelsin gelsin milyarları ekipmana harcıyoruz doğru düzgün çalamıyoruz bu işin eğitimini olması gerektiği gibide almadık ama devlet bize bağmiyir sesimizi duyuralım diye bağırır.
bu seslerde olabildiğince aklı selim insanlara boş gelir...
haydi hayırlı traşlar...