Kailtesiz bir gitara iyi bir manyetik takılarak güzel bir tona ulaşabilir miyim?

Birebir tecrübe etmedim ama bu fikir bende hep var bazı manyetikleri denemek istediğim için ara ara bakarım bu konuya yabancı forumlarda ve bence büyük oranda memnun eder iyi manyetik. Hatta YouTubede cheap guitar expensive pickups yazarak birçok video bulabilirsin çoğu tertemiz tonlar yakalıyor. Bi video vardı adam gitar gövdesini az az keserek tona etkisine baktı yarısından fazlasını kesti gövdenin ve ton hala aynıydı 😀 bu gitar upgrade etme konusunda klavye rahatlığı bence tek önemli unsur. Klavyesi rahat sabit köprü ucuz bi gitara sağlam bı manyetik takviyesi her halükarda memnun eder.

ben birebir tercih ettim , usa'dan manyetik sx alder gövde full spec fender parçaları , bu iş eskiden bi nebze uğraşılırdı şimdi bu harcamaları yapınca zaten biraz daha iyi bişe alabiliyorsun 2. el , modifikasyon pişmanlıktır 2025'te çöp fiyatına verdik , ses olarakta hep bir eksiklik vardı

Bizim arabanın bagaj kapağını, kapılarını, yan camlarını, klimasını, farlarını sökersem yine de işe gidip gelebilirim.
Modifiye ayrı bir ilgi alanı ama uyduruk malzemeye bir tane iyi bileşen takarak coşar mıyım kafası, LPG Ferrari formülü gibi. Boş geyikler bunlar.
Tona hepsi farklı oranlarda etki eder, etmese bile çalım keyfine eder ki zaten tonun bir kısmı da keyif ve motivasyondur.
Behringer combo amfiye Celestion takınca olur ama aynı olur mu? Olmaz. Gitar manyetik için de aynı.
Meraklıysanız takın deneyin ama ikna edilme gayreti, onaylanma çabasına gerek yok. Yaptım oldu, ben beğendim der geçersiniz kimse de laf edemez ama aksini ispat boş iş bence. YT video'ları için diyorum.

ciğerler, diyafram vs önemli değil mi... ses telleri yetiyor mu 🙂
Hocam belirttim ya işte kısaca artikulasyon diyafram okuma tarzı ağız açıklığı ne dersek etki eder. Ama manyetiğin tondaki esas jnsur olmasini da göz ardı etmek çok doğru gelmiyor bana. Daha doğrusu şöyle soyliyim 20kya üst segment gitar almak mümkün değil, ben de diyorum ki mesela yamahanin (işçilik görece iyi olduğu için) stratina Fender gen4 noiseless taksam profesyonel olmayan birini mutlu etmez mi? 20k lira jcin elde edilebilecek en iyi gitar olur bence. Ha satması zor olur o ayrı.

Tona ne etki eder noktasında değilim... %'leri de tartışmıyorum. Hatta evet manyetik ve amfiyi en başa koyarım diyorum ben de.
Şunu diyorum... modifikasyon bir kafa yapısıdır, peşinde koşulan bir arayıştır, meraktır, hobidir, öğrenme sürecidir. Kalasa EMG tak ve thrash tanrısı ol kolaycılığı değildir. İkinci el değer kaybı da cabası.
Daha önce de yazdım, ciddi bir araç restorasyon ve modifikasyon dünyası var ama Agea'ya Land Cruiser diferansiyeli takarsak off-road kralı olmuyor.

Manyetiğini değiştirmek tonunu tabi ki etkiler ama size aradığınızı vermez.

Bana kalırsa modifikasyon işlerinden bağımsız ilk hedef ulaşabileceğiniz en kaliteli gitara ulaşmaya çalışmak olmalı.

Sahip olduğunuz bir gitardan en öncelikli beklentiniz ton olabilir ama tek beklentiniz ton olamaz. Bir enstrümanı kaliteli yapan tek şey tonu değildir.
Ağacı, boyası, manyetiği, burguları, eşiği, potansı, kabloları, sap profili, işçiliği vs vs hepsi bir bütünü teşkil eder...

Modifikasyon ne zaman mantıklıdır ? Elinde hiçbir zaman satmayı düşünmediğin bir gitar vardır ama bazı şeylerini değiştirmek istiyorsundur, o zaman yaparsın.

Kendimden örnek vereyim... Fender American Pro Strat bir gitarım var.
Satsam ne almam lazım ? Custom shop
Aradaki fiyat farkına değer mi ? benim gözümde değmez (değer diyenlere saygı duyarım)
En çok ne çalıyorum ? Pink Floyd - David Gilmour
Köprü manyetiğini David Gilmour'un kullandığı SSL 5 ile değiştirdim mesela...

Ben ağacın yüzde 100 tona etkisi olduğunu düşünmüyorum ,ama o kereste üzerine tel geçirilmiş gitara da fishman,emg vs takılarak verimli olacağını sanmıyorum.

Ağacın sese tona etkisi vardır bence,yüzdesi tartışmaya açıktır elbet.
Bizde tabiki tona etkisi yok demiyoruz ağırlık kapak ağacı bunlar birleşince tabiki bir etki yaratıyor ama literatüre geçecek yüzeyden ziyade daha çok %3-4 gibi oranlar genelde sustain köprü bağlantısıyla orantılı olarak hatta sapın birleşimi bunların hepsi birbiriyle match ettiğimizde anlayabileceğimiz nüanslar fakat dediğim gibi en önemlisi manyetik işin yüzde 90 çözer sonra manyetik konumu geriye kalan sizin beklentiniz

Kaliteli manyetikten kasıt eğer aktif manyetik ise dişe değer bir fark yaratabilirsin. Pasif ama kaliteli bir manyetik takmak tatmin edici fark yaratmayacaktır.
Mesela ağaç dandik de olsa emg ile iyi sonuç alırsın.
Ve evet ağaç tona tabii ki etki eder. Aslında tondan kasıt eq’dur. Her ağacın hatta her maddenin farklı frekansları var, bizim bile…Bu konuyu tartışmak artık saçmalık. Mesela maun ile çaldığınız 5li akor, ıhlamur ile çaldığınız 5li akordan daha güçlü ve tok olacaktır. Fakat ıhlamurda notaları tek tek ayırt edebilirsiniz. Burda daha çok kişinin ne istediğini bilmesi önemli.

Gitarın ağacı ( sapı gövdesi) tona sadece akustik anlamda etki edebilir. Fazlaca polemik yaratacağı için çok yazmak istememiştim ama olmuş zaten. Pickup üzerinden geçen sinyalin genliğine gücüne vs..ne ve dolayısıyla amfiden alacağımız sese ise etkisi yoktur. Bununla ilgili bir kaç makale linki paylaşayım isteyen olursa daha da fazlasını eklerim.
https://www.researchgate.net/public..._Sound_Quality_of_Electric_String_Instruments
Ama benimde fikrim gitar satın alınırken ulaşılabilecek maksimum kalitede gitarı almaktır çünkü ; gitarı iyi yapan, çalınabilir yapan şey o gitarı elinize aldığınızda iyi hissetmenizdir en başta ve devamında tonal etkisi daha yüksek olan köprü , eşik , manyetik , ve burgular dahil kaliteli malzemeye ulaşmanızdır.

Gitarın ağacı ( sapı gövdesi) tona sadece akustik anlamda etki edebilir. Fazlaca polemik yaratacağı için çok yazmak istememiştim ama olmuş zaten. Pickup üzerinden geçen sinyalin genliğine gücüne vs..ne ve dolayısıyla amfiden alacağımız sese ise etkisi yoktur. Bununla ilgili bir kaç makale linki paylaşayım isteyen olursa daha da fazlasını eklerim.
https://www.researchgate.net/public..._Sound_Quality_of_Electric_String_Instruments
Ama benimde fikrim gitar satın alınırken ulaşılabilecek maksimum kalitede gitarı almaktır çünkü ; gitarı iyi yapan, çalınabilir yapan şey o gitarı elinize aldığınızda iyi hissetmenizdir en başta ve devamında tonal etkisi daha yüksek olan köprü , eşik , manyetik , ve burgular dahil kaliteli malzemeye ulaşmanızdır.
Keşke makaleyi okusaydınız. Adam ne diyor ? Neyi analiz ediyor ? Bir okuyun, sonra hala aynı şeyi söylüyorsanız, bir daha okuyun...

Bir gitarın en önemli yeri klavyesidir. Gitar üreticileri de bunu biliyorlar. Ben şimdi gideyim 300 dolarlık gitar alayım. 100 dolarlık manyetik alayım. 1000 dolarlık gitardan daha iyi olsun. Öyle bir mantık yok. Bu şekilde hiçbiri para kazanamaz zaten. Ben her zaman diyorum. Adam gibi klavyesi düzgün köprüsü tel yüksekliği düzgünce ayarlanabilen, ortalama bir manyetikli gitar 1000 dolardan başlar. 2500-3000 dolara da en iyi işçilikli, en kaliteli malzemeli gitara sahip olursun. Geri kalanı fantazi. 15000 dolarlık private stock PRS ile normal amerikan 3000 dolarlık PRS arasındaki farklı çıplak kulak ile kimse anlamayaz.

Mesela bu 1000 dolarlık gitarı alırsın. Üst seviye köprü, eşik, manyetik takarsın ileri seviye gitara yaklaşırsın. Ama 300 dolarlık 400 dolarlık gitarları 'bence" modifiye etmeye değmez.

Son düzenleme:
Bu kereste efsanesinin çok büyük bir bölümü gibson ve fender'in tasarım farklılıklarının yanlış yorumlanmasından geliyor muhtemelen. Sonrası da anekdotlar, konöğsöğrlük, ossuruk koklama, vs. Zaten gitarınızın ağacı ne olursa olsun tonunuza asıl şeklini veren şey mikserin başında duran Bülent ve beni artık salın diye ağlayan kolonlar. Çok da şeğapmayın bence.

Soruya gelecek olursak düşük fiyat bandında modifiyeye değecek gitarı bulmak için işin cidden piri olmak lazım. Bazen cidden tahtanın en güzel yeri fabrikadaki çocuk işçinin en adderalli anına denk gelebiliyor da işte o aleti kim, nasıl, nerede bulur o biraz muallak.

Bir gitarın en önemli yeri klavyesidir. Gitar üreticileri de bunu biliyorlar. Ben şimdi gideyim 300 dolarlık gitar alayım. 100 dolarlık manyetik alayım. 1000 dolarlık gitardan daha iyi olsun. Öyle bir mantık yok. Bu şekilde hiçbiri para kazanamaz zaten. Ben her zaman diyorum. Adam gibi klavyesi düzgün köprüsü tel yüksekliği düzgünce ayarlanabilen, ortalama bir manyetikli gitar 1000 dolardan başlar. 2500-3000 dolara da en iyi işçilikli, en kaliteli malzemeli gitara sahip olursun. Geri kalanı fantazi. 15000 dolarlık private stock PRS ile normal amerikan 3000 dolarlık PRS arasındaki farklı çıplak kulak ile kimse anlamayaz.

Mesela bu 1000 dolarlık gitarı alırsın. Üst seviye köprü, eşik, manyetik takarsın ileri seviye gitara yaklaşırsın. Ama 300 dolarlık 400 dolarlık gitarları 'bence" modifiye etmeye değmez.
En doğru yorum...

Geri