Kalın mi 5den son rele kadar cızlama

yok teller daha 1 1.5 aylık ernie balldu değiştirmeye gerek yok diye düsündüm
Yanlis dusunmussunuz. Telleriniz korozyona ugruyor. Paslanmadigini varsayalim. Pena ile bir kuvvet uyguluyorsunuz. Tellerin salinimi ilk gunku gibi olmuyor. Dolayisiyla entonasyonu da kayiyor. Max haftada bir degismek gerek. Teller pahali ama uzerinde 1 ay durduysa zaten degismek gerek. Bari ayda bir degistirin. Hem fretlerinize, hem tusenize, hem de kulaklariniza zarar.

????
sadece belli koşullarad (albüm kaydı vs) olabilir.... haftada bir değiştiren tek bir kişi duymadığım gibi kendim 3 ayda bir filan değiştiriyorum (elixir). Yanlış bilgi demeyecem ama açıklama gerektirir bu öneri.

post sahibine tavsiyem tel değişimlerinde temizlik ve bakım yap, zart zurt yağ vs sürmeye gerek yok zaten.
Tel salinimini yitiriyor. Elixir de 3 ay durmamali. Ben ozenle haftada bir degisiyorum. Elixir vs de pek sevmem. Elixir kullansam da bi aydan fazla tutmam. Entonasyonunu kaybetmis telle calmayi da kimseye onermem.

Yanlış bilgi demedim zaten ama haftada bir tel değiştirmeye bütçe dayanmaz ya da daha dandik tele razı olacan demektir. Ve yine dediğim gibi kaliteli tel ile entonasyon bozulsa bile kayıt vs almadığın sürece farkını kulakla almak zor iyice bozulmadan. İlla ideal bir nokta var ama o 1 hafta da değil, 3 ay da değil.

Sap ayarını bozmuşsun telleri gevşetip. Klavyeyi temizleme durumunu tel değiştirirken yap. Elixirler çalıma bağlı 2-4 ay arası entonasyon kaybetmeden çalınır. Kaplamasız teller zaten 1hafta sonraa kaybetmeye başlıyor nem durumuna ve çalıma bağlı olarak.

Yanlış bilgi demedim zaten ama haftada bir tel değiştirmeye bütçe dayanmaz ya da daha dandik tele razı olacan demektir. Ve yine dediğim gibi kaliteli tel ile entonasyon bozulsa bile kayıt vs almadığın sürece farkını kulakla almak zor iyice bozulmadan. İlla ideal bir nokta var ama o 1 hafta da değil, 3 ay da değil.
Bu bahsettigimiz sure Ernie Ball'da gercekten 1 ay degil. O zaman eski usul, bascilar gibi telleri kaynatip, tel temizleyici ile silip tekrar takalim. D'addario, Ernie Ball, Dean Markley, Dunlop, Gibson, Rotosound, La Bella hepsi 3 gunden sonra hem canliligini yiritiyor, hem entonasyonu bariz sekilde gidiyor. Dean Markley zaten paketten ciktigi gibi oksitli, La Bella diger bahsettigim tellere gore daha dusuk volume'a sahip.

Elixir tellerin altinda kir birikmesi oluyor. Tel uzerinde temiz gorunse de altinda deri parcalari hissedilir derecede mevcut. Bu da telin salinimini bariz sekilde degistiriyor.

Yeni kusak zaten, okudugunu anlamamakla ya da anlamak istedigi gibi davranmakla mesgul. Bile bile, belki de linc yiyecegimi bilsem de, tel konusunda dediklerimin arkasindayim. Bu surelerde kullanilmamasi gerektigini siddetle savunuyorum. Arabanin filtresini, yagini vaktindr degisiyorsak, telleri de degismek gerek.

Her çalımdan sonra telleri bezle silerim. Çok basit bir şekilde uygun bezi iki parmağımın arasında tutup tel boyunca bir kere boydan boya geçerim. Şu anda (ve yıllardır) elidir kullanıyorum, en son 2 ay önce değiştirdim. Digital tuner'da (TC Electronics) sadece 1 çentik kadar bozulma var entonasyonda ve bunu kulağınla ayırt edebilen adamın elini öperim. Dediklerin yanlış demiyorum.... linç filan da etmiyorum ama uygulanabilirliği yok söylediğinin... ben de bunun arkasındayım 🙂

Geri