Klasik gitara flamenko teli takmak

Merhaba forum, bu benim ilk konum. 33 senedir gitar çalan İspanyol bir hocamın tavsiyesi üzerine ilk gitarım olarak Alhambra Z Nature aldım, flamenko çalmak istediğimi söyledim fakat ısrarla Z Nature'ın muhteşem bir tınısı olduğunu, flamenko için muhteşem bir gitar olduğunu söyledi ve ben de güvenip aldım. Fakat şimdi tel seçmeye çalışıyorum, flamenko öğreneceğim sizce klasik gitar teli mi takayım flamenko gitar teli mi?

Not: Bahsettiğim hoca hala Alhambra Z Nature kullanıyor.

Yeni başlıyorsun arasındaki farklı çok ayırt edemezsin. Güzel kaliteli bir tel alman yeterli.
Peki tansiyon hakkında ne düşünüyorsun? Yüksek mi normal mi önerirsin? Şimdilik elimde kötü bir gitar vardı, gitarın telleri aşırı sert ve yüksek olduğu için parmaklarımın ucu biraz sertleşti çalışırken. Gitar denemeye gittiğimde baya yumuşak gelmişti hatta.

Merhaba forum, bu benim ilk konum. 33 senedir gitar çalan İspanyol bir hocamın tavsiyesi üzerine ilk gitarım olarak Alhambra Z Nature aldım, flamenko çalmak istediğimi söyledim fakat ısrarla Z Nature'ın muhteşem bir tınısı olduğunu, flamenko için muhteşem bir gitar olduğunu söyledi ve ben de güvenip aldım. Fakat şimdi tel seçmeye çalışıyorum, flamenko öğreneceğim sizce klasik gitar teli mi takayım flamenko gitar teli mi?

Not: Bahsettiğim hoca hala Alhambra Z Nature kullanıyor.
Hocam flamenko gitarın klasikten tını bakımından farkı flamenkonun daha parlak ve keskin bir tonu olmasıdır, klasiğin biraz daha yuvarlar bir tonu vardır. Klasikte ses uzundur flamenko da ise hemen kesilmesini isteriz ki bu yüzden gitarın köprüsünden çalarlar genelde. Bir diğer durum ise eşik, flamenko gitarda eşik düşüktür hatta klasiğe göre baya düşüktür ki bence en çok bu belirler ses tınısını. Gitar yapımında genelde ladin odun kullanılır fakat ayırt edebilmek için uzun süredir işin içinde olmak lazım. Tel sertliğine gelirsek aslında çokta önemli değil, Türkiyede önde gelen flamenko gitaristlerden biri olan Doruk Okuyucu medium tension tel kullanıyor bildiğim kadarıyla. Ben geçenlerde ilk defa tomatito tel taktım fakat bir klasik gitar teli olan daddario hard tensionun daha iyi bir tınısı olduğunu düşünüyorum. Aslında biraz da kişinin kulak zevki ile ilgili, ama dediğim gibi flamenkonun o sert tınısını almak için ilk olarak eşik boyutu düşük olmalı.

Hocam flamenko gitarın klasikten tını bakımından farkı flamenkonun daha parlak ve keskin bir tonu olmasıdır, klasiğin biraz daha yuvarlar bir tonu vardır. Klasikte ses uzundur flamenko da ise hemen kesilmesini isteriz ki bu yüzden gitarın köprüsünden çalarlar genelde. Bir diğer durum ise eşik, flamenko gitarda eşik düşüktür hatta klasiğe göre baya düşüktür ki bence en çok bu belirler ses tınısını. Gitar yapımında genelde ladin odun kullanılır fakat ayırt edebilmek için uzun süredir işin içinde olmak lazım. Tel sertliğine gelirsek aslında çokta önemli değil, Türkiyede önde gelen flamenko gitaristlerden biri olan Doruk Okuyucu medium tension tel kullanıyor bildiğim kadarıyla. Ben geçenlerde ilk defa tomatito tel taktım fakat bir klasik gitar teli olan daddario hard tensionun daha iyi bir tınısı olduğunu düşünüyorum. Aslında biraz da kişinin kulak zevki ile ilgili, ama dediğim gibi flamenkonun o sert tınısını almak için ilk olarak eşik boyutu düşük olmalı. Değinmek istediğim bir başka konu ise gitar seçimi, ben klasik gitarla başladım ve onda da flamenko çalıyordum, şuan ise 30 senelik bir flamenko gitar ile çalıyorum. Aralarında ciddi bir fark yok, flamenko da önemli olan sağ elin tellere vuruş açısı, picado, arpej, ritim teknikleri. Sağ el tellere dik olarak gelmeli flamenkoda. Aslında olay tamamıyla tuşe de bitiyor, sağ ve sol el teknikleri doğru bir biçimde yapıldıktan sonra diğer durumlar göz önüne alınmalı. Yoksa klasikçi biri flamenko gitardan çok güzel klasik seside çıkartabilir.

Hocam flamenko gitarın klasikten tını bakımından farkı flamenkonun daha parlak ve keskin bir tonu olmasıdır, klasiğin biraz daha yuvarlar bir tonu vardır. Klasikte ses uzundur flamenko da ise hemen kesilmesini isteriz ki bu yüzden gitarın köprüsünden çalarlar genelde. Bir diğer durum ise eşik, flamenko gitarda eşik düşüktür hatta klasiğe göre baya düşüktür ki bence en çok bu belirler ses tınısını. Gitar yapımında genelde ladin odun kullanılır fakat ayırt edebilmek için uzun süredir işin içinde olmak lazım. Tel sertliğine gelirsek aslında çokta önemli değil, Türkiyede önde gelen flamenko gitaristlerden biri olan Doruk Okuyucu medium tension tel kullanıyor bildiğim kadarıyla. Ben geçenlerde ilk defa tomatito tel taktım fakat bir klasik gitar teli olan daddario hard tensionun daha iyi bir tınısı olduğunu düşünüyorum. Aslında biraz da kişinin kulak zevki ile ilgili, ama dediğim gibi flamenkonun o sert tınısını almak için ilk olarak eşik boyutu düşük olmalı.
Normal klasik gitarın sapı hard tension teli taşımayabilir. Onun dışında ton olarak dediğinizde çok haklısınız.

Geri