klasikle başladım rock istiyorum?

merhabalar efendim rock müzik ve metal seven bir üyenizim klasik gitarla başladım iyi gidiyor ama ileride rock için elektroya geçince sorun olurmu?cevaplarınız için teşekkürler

Klasik gitar ve elektro gitarlar aynı sınıfta farklı tür enstrümanlar. Gitar müziği teorisi, temel gitar çalımı eğitimi ve ellerin koordinasyonu açısından elbette ki aldığınız klasik gitar eğitiminin çok faydasını göreceksiniz ancak rock müzik için elektroya geçmekte ''ileriyi'' beklemenize gerek yok. Her iki gitar da farklı güzellikleri olan enstrümanlar. Canınızın istediği zaman bir elektro alıp onu da çalışmaya başlayabilirsiniz.

Belki en büyük artısı parmak uçlarının klasik gitarda daha az acılı şekilde nasır tutması olabilir. Yani en azından benim açımdan öyle oldu. Çelik tellerle sıfırdan başlayanların hikayesi nasıldır bilemiyorum ama en büyük etkisi bu olabilir. Onun haricinde bir önceki cevaba katılıyorum ve hatta artırıyorum. Elektro gitara geçince klasik gitarı da bırakmayın, ikisini bir devam ettirin.

klasikle başlamıştım, keşke hiç bulaşmadan direk elektro ile başlasaydım. Akorlarda ve sololarda sol elimin parmaklarını olması gerektiğinden daha sert basma gibi bir huy kalmıştı klasik gitardan. Bu da hızlanma konusunda olumsuz etki yapıyor. Bence hiç bulaşmayın klasik gitara.

İkisi farklı enstrümanlar. Hangi müziği icra etmek istiyorsan direkt ona koş.... biri kesinlikle diğerinin "ilerisi" ya da uzantısı değil. Hayatta yandığım az şeyden biri ortaokulda klasikle anlamsızca vakit geçirip (aile yönlendirmesi) gitardan soğumam ve ilk elektromu o günden 10-12 sene sonra filan evli barklı adamken eşimin iknası ile almamdır.

Şimdi böyle yorumlar gelince eklemezsem içimde kalır. Ben ilk klasik gitarın tellerinin sesine hasta olmuştum. Aynı etkiyi elektro gitardan almak mümkün değil. Titreşim ve sesler olarak içinizi kıpırdatan enstrümana imkanlar ölçüsünde yüz çevirmeyin derim. Ayrıca klasik gitarla da Rock-Metal yapılır. Örnekleri var. Sonuç olarak sesi hoşunuza gitmiyorsa zorla klasik gitar öğreniyorsanız saçma olur ve bir faydasını da göremezsiniz (tek faydası nasır olayı işte).

Tuşe olayı konusundaki eleştiri mümkün olabilir. Hıza etkisinden ziyade perdeleri çabuk eritmiştim, belki ondandır, hiç aklıma gelmemişti.

Nasır olayı bana saçma geliyor - SRV gibi ezdire ezdire çalan ama parmakları pamuk gibi olan arkadaşım var, dıdısının dıdısı nasır olayı - kişiden kişiye de değişir.

Selamlar,

Geçiş düşünüyorsan klasikle değil akustikle başlarsan sana daha fazla yararı olabilir. Gerek klavye denişliği gerek çeliktellerin olması elektro gitara daha yatkın. Bir de pena kullanımı var tabi ben şahsen klasikte pena kullanımını sevmiyorum. Akustikle pena kullanımınıda geliştirirsin kanımca.

Sevgiler,

Klasik gitarla nasıl metal olacak arkadaşlar , cidden bilmediğim için soruyorum 🙂 Her elektro gitardan bile istediğimiz metal tonlarını alamıyoruz.

Arkadaşımız rock/metal çalmak istediği için zaman kaybetmesine gerek olmadan elektroya geçebilir. Perde basmakta ve nota yerlerinde kolaylık sağlayacaktır ama farklı iki disiplin olduğunu geçince anlayacaktır.

Bu arada elektro gitarın yanında , akustik gitar kariyeri de beraber götürülürse daha iyi olacaktır.

Rodrigo Y Gabriela'nın yaptığı birkaç ilginç icra yüzünden klasikle metal de olur algısı oluşuyor bazen ... Olmaz. Böyle hoş deneysel crossover albümler olur ancak. Apocalyptica gibi ... çello ile metal olmaz ama dinlemesi keyifli crossover olur elbet.

Bence de olmamış hocam, bunun adı metal şarkıları klasik gitarla çalmaktan başka bir şey değil. Tür olarak metal müzik yapmış olmuyorlar. Metal müziğin tarihi zaten bire bir overdrive'ın artmasıyla ilintili. Konuyu dönecek olursak, rock metal çalmak isteyen kişi elektro gitara geçmek zorunda bence.

En büyük hatam hiç araştırmadan bakmadan etrafımda ki bu konuya hakim olamayan insanları ve bir takım kursları dinleyerek Akustik gitar ile gitar macerama başlamıştım. Hep elektro gitar çalmak istiyordum. Kendi kendime sorguluyordum sesli de dile getiriyordum. Yav arkadaş niye önce akustik yada klasik niye. Taa ki günü birinde bu site ile karşılaştım o zamanlar üye falan değildim (hişştth) yazılanları anlatılanları okudukça nasıl bir hata yaptığımı fark ettim ve yine gerizekalı gibi kimseye sormadan danışmadan gittim bir tükana ben bu müziği yapıcam bana bir gitar bir kablo bide amfi verin dedim çıktım. Daha sonra yine burada hoca şeçimimin de ne derece yanlış olduğunu anladım. Daha sonra yine burada gitar seçimimin ne kadar yanlış olduğunu anladım ve hala da birşeyler öğrenmeye de devam ediyorum.
uzun lafın kısası. rak ruk metal v.s. çalacaksan doğrudan elektro gitar. vuruşları çalınışları tamamen bambaşka bir enstrüman. video izleyerek yada metod kitapları v.s. ile de bir yere kadar gelebiliyorsun (allah vergisi bir yetenek varsa o ayrı tabi)
Bu örneği hep veriyorum ama yapacak bişey yok. " Klarnet çalmak isteyen bir insana al sen önce flüt çal denmez " işte bu mezvuda böyle birşey.

Konu bağlamından çıkıp başka bir yere gitmesin ama dedim ki "klasik gitarla da Rock-Metal yapılır" bu bağlamda bir çalma listesi bile hazırladım. Ha hiç distortion olmadan falan olmaz denirse ya da zaten bunlar olmamış denirse bilemem ama böyle örnekler var. Listeye bakmazsanız bile sadece "Empyrium" demem yeterli. Bilmeyen yoktur sanırım ama herhalde tümden hiç distortion ya da elektro kullanmadan yapılması gerektiğini düşündünüz. Ya da işte klasik gitarla metallica çalmak gibi falan... Zaten sırf metal için de demiyorum. Rock-Metal olarak genel konuştum ve dediğim gibi bestesinin içinde klasik gitar kullanılan şarkıları bir listeye bile çevirdim. Yanlış duyduğum ya da bilmediğim daha niceleri vardır kim bilir.

Sözün özü Rock-Metal gibi kalıplardan taşan bir müzik içinde bile şu olmaz bu olmaz dememeliyiz. Deneysel işler zaten bu müziğin özünde var ki dinamosunu bunlar oluşturuyor. Naçizane görüşüm budur, polemiğiylen 😀 gelmiyorum kimseye. Buyrun liste:

Konu bağlamından çıkıp başka bir yere gitmesin ama dedim ki "klasik gitarla da Rock-Metal yapılır" bu bağlamda bir çalma listesi bile hazırladım. Ha hiç distortion olmadan falan olmaz denirse ya da zaten bunlar olmamış denirse bilemem ama böyle örnekler var. Listeye bakmazsanız bile sadece "Empyrium" demem yeterli. Bilmeyen yoktur sanırım ama herhalde tümden hiç distortion ya da elektro kullanmadan yapılması gerektiğini düşündünüz. Ya da işte klasik gitarla metallica çalmak gibi falan... Zaten sırf metal için de demiyorum. Rock-Metal olarak genel konuştum ve dediğim gibi bestesinin içinde klasik gitar kullanılan şarkıları bir listeye bile çevirdim. Yanlış duyduğum ya da bilmediğim daha niceleri vardır kim bilir.

Sözün özü Rock-Metal gibi kalıplardan taşan bir müzik içinde bile şu olmaz bu olmaz dememeliyiz. Deneysel işler zaten bu müziğin özünde var ki dinamosunu bunlar oluşturuyor. Naçizane görüşüm budur, polemiğiylen 😀 gelmiyorum kimseye. Buyrun liste:

Son olarak da

özetle tekil ses olarak baz alınması gereken bir melodiyi elimde klasik veya aksutik gitar alıp da arkamda envai çeşit enstrüman çalan bir orkestram olursa kulağa hoş gelecektir. Sorun burada kişinin tekil olarak ne çaldığı ve ne aldığıdır. Bu benim fikrim.
Buyrun bu da çalınması gereken enstüman tamamen tercih meselesi

Arkaya orkestra açmak zor değil yahu 🙂 Rock-Metal nerde başlar nerde biter diye bir karikatür olsa olurmuş, gülümsedim. Burada en belirleyici olanın aslında davullar olduğunu söyleyebiliriz diyeceğim ama bunu bile elektronik seslerle yapanlar var. Yani elektronik davul sesinden haz etmeyen biri olarak Igorrr diye birini dinleyince yok bu metal değil, olmamış diyemiyorum. Şunu da bırakıp kaçarım o zaman 🙂

(Distortion yok denirse diye distortion ile değiştirdim)

Son düzenleme:
Açıkçası neden anlaşamadık hala anlamıyorum. Empyrium örneğinde baskın enstrüman klasik gitardır. Ona bakarsak davul da var mesela. Ya da metal davulları açalım üzerine klasik gitarla (zurnayla da olur aslında) ritm atalım. Bu durumda hangi müziği icra etmiş olacağız? Evet konu bu noktaya gelsin istemedim ama arkadaş zaten "metal" bile dememiş, niye metal tartışıyoruz onu bile anlamadım. Rock demiş. Onun için de "Steve Hackett" klasik gitarla yaptığı işlere bakabilirsiniz.

Özetle enstrümanlar araçtır, şu olmadan bu olmaz diyemeyiz diyorum. Yeni başlayan biri için uygun bir yorum değildir derseniz onu bilemeyeceğim (yani umarım kafa karıştırmıyordur) ama özünde sesleri sevdikten sonra içinizden nasıl gelirse çalarsınız. Enstrüman türü o kadar da belirlemez, belirlememeli diyorum. Daha da genelleştiremem sanırım 🙂

Yani tekrar edeyim, ben klasik gitar sesini sevmiyorum zorla ilerlesin diye çalıyorum, denirse zaten boşadır. Aynı şey elektro gitar için de geçerli. Hepsi için geçerli.

Geri