Klavye Bakımı Yapmak

Aslında klavye bakımı dediğimiz olay oldukça muğlak. Satılan bakım malzemeleri de sadece pazarlama stratejisi.

Rosewood klavyeyi isteğe bağlı olarak 6 ayda bir biraz limon yağı ile silmek fazlasıyla yeterli.

Maple da ise hafif nemli bezle silmek yetiyor. Abanoz da aynı şekilde.

Fretler zaten sorun çıkarıyorsa temizlikle vs alakalı olmuyor; ya tesviye yada değişim ister. Normalde perdeler uzun yıllar kullanılıyor zaten.

Gitar temiz kullanılmıyorsa, yılda 1 sefer kağıt bantla perde aralarını kaplayıp bulaşık süngeri ile silmek yeterli. Böylece parlaklığını koruyor.

Tüm bunlara rağmen, ben gülağacı klavyemde limon yağı kullanıyorum ara sıra. Ernie ball cilayla ara sıra gitarı siliyorum. Gerekli olduğu için değil de sırf iş olsun, hobi olsun diye yapıyorum. Temiz duruyor gitar.

Aslında klavye bakımı dediğimiz olay oldukça muğlak. Satılan bakım malzemeleri de sadece pazarlama stratejisi.

Rosewood klavyeyi isteğe bağlı olarak 6 ayda bir biraz limon yağı ile silmek fazlasıyla yeterli.

Maple da ise hafif nemli bezle silmek yetiyor. Abanoz da aynı şekilde.

Fretler zaten sorun çıkarıyorsa temizlikle vs alakalı olmuyor; ya tesviye yada değişim ister. Normalde perdeler uzun yıllar kullanılıyor zaten.

Gitar temiz kullanılmıyorsa, yılda 1 sefer kağıt bantla perde aralarını kaplayıp bulaşık süngeri ile silmek yeterli. Böylece parlaklığını koruyor.

Tüm bunlara rağmen, ben gülağacı klavyemde limon yağı kullanıyorum ara sıra. Ernie ball cilayla ara sıra gitarı siliyorum. Gerekli olduğu için değil de sırf iş olsun, hobi olsun diye yapıyorum. Temiz duruyor gitar.
Yorumunuzun ikinci kısmına katılmakla birlikte alintiladigim bölüm yanlış olmuş .
Klavye abanoz veya Gül ağacı ise yağlamak faydalıdır, ağacı besler, ömrünü uzatır, oluşabilecek catlamalari önler ( aşırı kurumadan-sicaklik nem farkından çatlamalar olabilir).
3-5 ayda bir yağlamak temizlemek iyidir. Yani belirttiğiniz gibi pazarlama stratejisi değil. Ortamına göre ihtiyaca göre yağlanma sıklığı farklılık gösterebilir tabii.
Sıfır alınan gitarlar (alıcıya teslim edilmeden önce yaglanmadiysa bakımı yapılmadıysa) klavye genelde kupkuru olarak gelir. Kuruyan ağaç sararır soluklaşır.

Maple veya benzer cilalı/ boyalı klavyeler yağlanmaz, hafif nemli bezle silmek yeterlidir.

Gitarın linki.
Gül ağacı işte, rosewood. Ihlamur nereden çıktı.
Resimdeki ürünü tavsiye ederim, 01 temizleme spreyi, 02 sağdaki ise klavye yağı. Sadece sagdakini alsan da yeter.

Bunun dışında benzer bir ürün de Planet Waves Hydrate.
Klavyenin üstündeki tozu kiri nemli bezle aldıktan sonra yağlayın, 15-20 dakika beklesin yağı biraz içine çeksin. Sonra kuru yumuşak bir bezle veya kağıt havlu ile ustundki fazla yağı sıyırın.
Epey fark edecektir

6502 DUNLOP.webp

Screenshot_2025-03-14-23-03-57-581-edit_pl.allegro.webp

Abanoz aşırı sık gözenekli hocam emmiyor limon yağı vs. Hele 15 20 dakikada ağaca işlemesi mümkün değil malesef. Arada silmek yeterli oluyor. Rosewood, eh işte.

Bu ürünler çok pahalı bu arada.

Gül ağacı işte, rosewood. Ihlamur nereden çıktı.
Resimdeki ürünü tavsiye ederim, 01 temizleme spreyi, 02 sağdaki ise klavye yağı. Sadece sagdakini alsan da yeter.

Bunun dışında benzer bir ürün de Planet Waves Hydrate.
Klavyenin üstündeki tozu kiri nemli bezle aldıktan sonra yağlayın, 15-20 dakika beklesin yağı biraz içine çeksin. Sonra kuru yumuşak bir bezle veya kağıt havlu ile ustundki fazla yağı sıyırın.
Epey fark edecektir

177300 eklentisini görüntüle

177301 eklentisini görüntüleçok teşekkür ettim hocam.

diğer gitarım da bu. bunun için ne öneririsiniz?
Bina birşey önerilmez.
Hafif nemli bezle silmek yeterli. Yaglanmaz maple klavyeler

Geri