Selam herkese,
Hali hazırda kullanmakla beraber yaklaşık son 5 yıldır home studio’mda ve sahnede korg krome kullanan birisiyim. Öncelikle şunu söylemek istedim, bu konu özelinde karşılaştırma yapılan cihazlar, teknik olarak Zerre alakası olmayan Sanırım mantık olarak elde bulunan maddiyata göre yakın fiyatta iki klavye seçilerek bunlar arasında karşılaştırma yapılmaya çalışılmış.
Korg kendi resmi internet sayfasında bile modelleri arasındaki ayrımı çok güzel anlatmıştır. Kronos un altı Krome, onun bi düşüğü Kross diye birşey yoktur. Kronos synthesizer değil workstation dır. Burda uzun uzun farklarını anlatmak yerine birçok yerde bulunan bilgilere biraz araştırıp bakması gerekli .
Hantal ve ses editlerinin zor olması nedeniyle bugüne dek kullanmadığım model yamahadır. Eğerki sahne yapıyor yada öyle bir amacınız varsa, asla Korg dan şaşmayın. Ürünlerine inanılmaz destek veriyorlar. Ses motorları osilatörleri aynı fiyat markalara göre çok çok daha güçlü.
Krome’un en büyük artıları,
1. Ses motoru çok güçlü; Büyük konser sahnelerinde, büyük sistemlerde, sesler asla sönmeden dolgun bir şekilde gelir. Yamaha es serileri ile roland fa serisi ile zaten öyle bi sahne yapamazsınız.
2. Tuşesi çok hafiftir. Ben Kronos ile birlikte üst klavye olarak krome kullanıyorum. Lead sololarda bu hafif ve dengeli tuşe size inanılmaz bir hız sağlıyor. Kronos yarı ağırlıklı tuşe olarak kullanıyorum. Eğer synth yada lead solo varsa direkt krome a abanıyorum. Yamaha klavyeler daha akustik işlerde kendini gösterir. Keza “aynı fiyatlarda baktığınız” rolandlarda. Krome tuşesi ile parmak hızınızın gelişimi diğer klavyelere göre çok çok daha hızlı olur.
3. Ağırlığı çok hafiftir. Bu cihazı çok taşıyanlar için geçerlidir.
4. Sample ses alır. Kronos ve krome için kendiniz uğraşmasanız bile hazırda dünyaca ünlü kişilerin direkt kendilerinin yazdığı gerek başka insanların simüle ettiği neredeyse her ses vardır. Krome ve kronos her ikiside birbirinin seslerini ufak bir edit ile destekler. Kross bu konuda biraz geridir.
5. Kullanımı kolaydır. Az bilgisi olan birisi dahi, kolaylıkla çok iyi sesler yaratabilir.
En basit olan bu birkaç özellik bile bu cihazları tek yapar. He bunlar gibi iş yapacak Roland G serisi cihazlar vardır. Onlarda artık bu seviyelerde ama fiyatları çok fazla. Eğerki sevdiğiniz, yaptınız müzik daha soft yada akustik ise de paranız ölçüsünde bir nord elektro yada stage alın. Bu söylediğim tarzlardan başkasında sönük kalsada pianoları rhodesleri hammondları çok iyidir.
Özet olarak önce ne yapacağınıza karar verin, sonra bütçenize bakın, 2. El yada sıfır her bütçeye “yapacağınız işe” özel klavye bulursunuz. Sadece param bu, şu markada bu var bu markada bu var bu paraya diyip alakasız klavyeleri karşılaştırmayın. Adam aynı paraya akordiyon görse bunumu alsam yoksa diye sorcakmış karşılaştırma listesine ekleyip😄
Sağlıcakla kalın