Öncelikle parçada kontrastlar olabilir, parça her zaman aynı ton üzerine dönmeyebilir.
Ben kendi adıma parça içerisinde kullanılan notalardan yola çıkıyorum. Ritmlerde kullanılan akorlar mesela. Bir süre sonra çat diye anlar hale gelirsin (basitçe atıyorum si minör bir parçayı mesela). Dinle ve çıkarmaya çalış önce ritmleri. Genellikle** parçanın dönüp dolaşıp geldiği yer karar ses olur.
Parçayı bir süre dinleyip çıkardıktan sonra, parçanın sonuna gelmişsin gibi -arpej halinde- olabilecek akoru vur bakalım, sırıtacak mı? Bunun için de dediğim gibi tonların değiştirici işaretlerini ve klavye pozisyonlarını çalışman gerekiyor. Bir süre sonra rahatça ezberlediğini göreceksin zaten (en azından ritmlerde). Daha sonradan da yukarda belirttiğim gibi duyar duymaz, elinde gitar olmadan dahi anlarsın parçanın tonunu 🙂
Sana tavsiyem, -fotoğraftaki gitardan metal müzik sevdiğini düşünerek- sabırsızsan minör dizilerden başlaman.
Öğrendiğin ya da kendi kendine bulduğun soloda işine yarayabilecek lickleri çalışırken, her tona göre farklı klavye pozisyonlarında çalışmanı öneririm. Sevdiğin bir kalıbı kullanmak için hep mi minör bekleme yani. Böylece bir parçanın solosuna bakarak da tonunu çıkarabilirsin hem. Anlayacağın bütün iş ÇALIŞMAKTAN geçiyor. Armut piş ağzıma düş yok.