Köprü yükseltmesi

• Konuyu açan Konuyu açan Sharpy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Selamlar ahali.

Elimde Ibanez AZ24S1F yani AZ Standart model bir gitar var. Diğer gitarlarımla kıyasladığımda bazı artıları var, o yüzden elimde tutmaya karar verdim.

Zuhal linki: Ibanez AZ24S1F-TKS Elektro Gitar Fiyatı, Özellikleri | ZUHAL - Dünyanın En İyi Müzik Mağazası Tasarımı Ödülü 2024
Resmi ibanez sayfası: AZ24S1F | AZ | ELECTRIC GUITARS | PRODUCTS | Ibanez guitars

Şimdi konuya dönersek, bu gitar AZ Prestige serisine göre bazı farklılıklara sahip. Bana kalırsa en büyük eksisi köprüsü. Diğer konular (üst eşik, burgular, manyetikler) bir şekilde yola gelir. Graphtech bir üst eşik ayarladım, burguları da hallettim. Manyetikler şimdilik kalacak, bence oldukça iyiler.

Gitarda kullanılan köprü, Ibanez T106 olarak geçiyor. Aslında bu köprü Ibanezin Gio serilerinde kullandığı köprünün aynısı. Beni pek memnun etmedi bu. Gotoh, Vegatrem, Wilkinson gibi markaların köprü modelleri ile upgrade yapmak niyetindeyim. Ben öyle çok gitar anatomisinden anlayan biri değilim o sebeple ameliyatı anlayan bir arkadaşım yapacak.

Sizlerden köprü önerileriniz varsa, şunu takarsan mantıklı olur, şunu takarsan uymaz gibi önerileriniz varsa dinlemek isterim. Solo music ve gitarparcadaki bazı köprülere baktım, açıkcası uygun görünen bazı modeller ellerinde kalmamış, yurtdışından falan parça sipariş edip getirten arkadaşlar varsa tavsiyelerini dinlemek isterim.

Açıkcası vida aralıklarını falan ölçmek lazım ancak bir arkadaşım da Gotoh 510 önerdi, direkt takarsın dedi.

Bu köprü tıpkı benim modeldeki gibi 6 point. Uyumlu göründü benim gözüme. Bu köprünün yorumlarını okudum biraz, bayağı seviliyor. Ancak, 2 point tremololar da mantıklı geliyor. 6 point yerine 2 point bir gotoh modeli taksam çok sorun yaşar mıyım bilmiyorum. Yoksa riske atmayıp direkt bu modeli alıp taksam mı diye düşünüyorum açıkcası.

Açıkcası vida aralıklarını falan ölçmek lazım ancak bir arkadaşım da Gotoh 510 önerdi, direkt takarsın dedi.

Bu köprü tıpkı benim modeldeki gibi 6 point. Uyumlu göründü benim gözüme. Bu köprünün yorumlarını okudum biraz, bayağı seviliyor. Ancak, 2 point tremololar da mantıklı geliyor. 6 point yerine 2 point bir gotoh modeli taksam çok sorun yaşar mıyım bilmiyorum. Yoksa riske atmayıp direkt bu modeli alıp taksam mı diye düşünüyorum açıkcası.
6. noktalı bi tremolo alınacaksa köprüyü değiştirmeye gerek yok ki. köprüyü neden değiştirmek istiyorsunuz onu da anlamadım. köprü memnun etmedi demişsiniz, ne konuda memnun etmedi? ibanezin en dandik modelleri bile doğru düzgün akort kaçırmaz pek. memnun etmeyen kısım neresi?

eğer çift taraflı floating tremolo kullanmak istediğiniz için tatmin etmediyse 6 noktalı tremolo ile değiştirmek saçmalık olacak çünkü hiçbir değişiklik yapılmamış olacak köprüde. eğer sustain anlamında tatmin etmediyse de doğrudan köprü değiştirmeye gerek yok daha kalın bir tremolo block satın alıp sadece bloğu değiştirmek sustaini çözecektir. ama bu gitarı prestij ile kıyas edip bazı eksiklikleri var demek biraz eksik kalır. arada baya fark var. sadece köprü upgrade (işçilik çok iyi yapılmış olduğu halde dahi) gitara fersah fersah sınıf atlatmaz diye düşünüyorum prestijlerdeki japon işçiliği, fretlerin çelik ve circle olması, elektronik aksamın kusursuz seviyede sessiz çalışması falan konforu çok daha etkileyen farktörler.

editcan: Bu arada 6 noktalı tremolo fiyatı 10k, gitarınızı satıp üstüne 10-15k ekleyip direkt japon ibanez de bulursunuz ikinci elde.

6. noktalı bi tremolo alınacaksa köprüyü değiştirmeye gerek yok ki. köprüyü neden değiştirmek istiyorsunuz onu da anlamadım. köprü memnun etmedi demişsiniz, ne konuda memnun etmedi? ibanezin en dandik modelleri bile doğru düzgün akort kaçırmaz pek. memnun etmeyen kısım neresi?

eğer çift taraflı floating tremolo kullanmak istediğiniz için tatmin etmediyse 6 noktalı tremolo ile değiştirmek saçmalık olacak çünkü hiçbir değişiklik yapılmamış olacak köprüde. eğer sustain anlamında tatmin etmediyse de doğrudan köprü değiştirmeye gerek yok daha kalın bir tremolo block satın alıp sadece bloğu değiştirmek sustaini çözecektir. ama bu gitarı prestij ile kıyas edip bazı eksiklikleri var demek biraz eksik kalır. arada baya fark var. sadece köprü upgrade (işçilik çok iyi yapılmış olduğu halde dahi) gitara fersah fersah sınıf atlatmaz diye düşünüyorum prestijlerdeki japon işçiliği, fretlerin çelik ve circle olması, elektronik aksamın kusursuz seviyede sessiz çalışması falan konforu çok daha etkileyen farktörler.

editcan: Bu arada 6 noktalı tremolo fiyatı 10k, gitarınızı satıp üstüne 10-15k ekleyip direkt japon ibanez de bulursunuz ikinci elde.

Şöyle ki bendeki modelin de fretleri çelik ve edgeless işlemli artı olarak bayağı bir elden geçti fretler ve sap, inanılmaz konforlu o yüzden satmaya kıyamıyorum zaten. Elime aldığımda şu anki haliyle acayip premium bir hissiyat veriyor. Yani bu biraz sap kalitesi ve profili ile de alakalı. Bu gitarda fırınlanmış çok iyi bir akçaağaç kullanmışlar ki ben Japon Prestige ile çok uzun yıllar çaldım profili harici (bunun modern C) fark yok neredeyse. Sapta inanılmaz bir konfor var. Elektronikleri de elden geçti, komple lehimler yenilendi + switch ve potansları değişti. Üst eşik için graphtech aldım ve yine japon bir ibanezden çıkma kilitli burgular geçti elime. Onları da değiştireceğim.

Aklımda sadece köprü kaldı. Valla o konuda haklısın. Sustain bloğunu değiştirmek daha mantıklı bir çözüm. Aksiyon ayarını istediğim hale getirememem ve sustain yetersizliği biraz kafamı kurcalıyordu. Biraz da çift taraflı tremolo olur mu acaba diye düşünüyordum aslında. Bu konudaki sorum aslında 2 point bir tremolo alıp takmak çok sancılı olur mu onu merak ediyordum.

Şöyle ki bendeki modelin de fretleri çelik ve edgeless işlemli artı olarak bayağı bir elden geçti fretler ve sap, inanılmaz konforlu o yüzden satmaya kıyamıyorum zaten. Elime aldığımda şu anki haliyle acayip premium bir hissiyat veriyor. Yani bu biraz sap kalitesi ve profili ile de alakalı. Bu gitarda fırınlanmış çok iyi bir akçaağaç kullanmışlar ki ben Japon Prestige ile çok uzun yıllar çaldım profili harici (bunun modern C) fark yok neredeyse. Sapta inanılmaz bir konfor var. Elektronikleri de elden geçti, komple lehimler yenilendi + switch ve potansları değişti. Üst eşik için graphtech aldım ve yine japon bir ibanezden çıkma kilitli burgular geçti elime. Onları da değiştireceğim.

Aklımda sadece köprü kaldı. Valla o konuda haklısın. Sustain bloğunu değiştirmek daha mantıklı bir çözüm. Aksiyon ayarını istediğim hale getirememem ve sustain yetersizliği biraz kafamı kurcalıyordu. Biraz da çift taraflı tremolo olur mu acaba diye düşünüyordum aslında. Bu konudaki sorum aslında 2 point bir tremolo alıp takmak çok sancılı olur mu onu merak ediyordum.
vallahi specler dediğiniz gibi değiştirildiyse zaten manyetikler hariç az çok gitar yeterince prestij kıvamına gelmiş. 2 points meselesi biraz sizle alakalı, ben 6 points tremolo asla kullanamıyorum 6 noktalı olacağına sabit köprü olsa daha iyi gibi geliyor bana. 6 pts direkt vintage spec. floating için 2 pts şart. sancılı olur mu bence olmaz sonuçta ağaca farklı yerden iki vida geçirilecek bi luthiere sormak lazım. prestij serisinde Gotoh T1502 kullanıyor ibanez, ben çok memnundum floyd kadar nerdeyse kullanışlıydı(1.5 ton kadar pay bırakıyordum köprüde ortalama 2,5-3mm kalkık kullanıyorudm köprüyü) ve akort kararlılığı da nerdeyse floyd kadar sağlamdı üst eşik olmadan da. bu anlamda bu gitar sizin için yeterince spesifik hale gelmişse 2 pts köprü alıp taktırmaya değer. bebbek gibi de gitar olur.

vallahi specler dediğiniz gibi değiştirildiyse zaten manyetikler hariç az çok gitar yeterince prestij kıvamına gelmiş. 2 points meselesi biraz sizle alakalı, ben 6 points tremolo asla kullanamıyorum 6 noktalı olacağına sabit köprü olsa daha iyi gibi geliyor bana. 6 pts direkt vintage spec. floating için 2 pts şart. sancılı olur mu bence olmaz sonuçta ağaca farklı yerden iki vida geçirilecek bi luthiere sormak lazım. prestij serisinde Gotoh T1502 kullanıyor ibanez, ben çok memnundum floyd kadar nerdeyse kullanışlıydı(1.5 ton kadar pay bırakıyordum köprüde ortalama 2,5-3mm kalkık kullanıyorudm köprüyü) ve akort kararlılığı da nerdeyse floyd kadar sağlamdı üst eşik olmadan da. bu anlamda bu gitar sizin için yeterince spesifik hale gelmişse 2 pts köprü alıp taktırmaya değer. bebbek gibi de gitar olur.
Evet gerçekten güzel bir gitar. 2 point bir tremolo ve iyi bir blok ile gerçekten istediğim gibi olacakmış gibi geliyor. Manyetik meselesi de şöyle ki bu gitarda kullanılan modern custom manyetikler gerçekten çok güzeller. İkisi de Alnico 5. Dinamik tepkileri çok iyi. Alter switch ve 5 yollu seçici ile single&power tap modları ile çalmak çok keyifli oluyor. Özellikle manyetikler single olduğunda gerçekten de single oluyorlar. Ben Dimarzio tone zone ve true velvet gibi manyetiklerle çok uzun süre çaldım, çıkış yüksekliğini yakalayamıyorlar ancak benim gibi neural dsp ile çalan, analog yapıdan uzak insanlar için kulakla duyulur farkları %10 seviyelerinde. En azından bir süre daha bu manyetiklerle çalarım gibi duruyor.

Gotoh NS510TS-FE1 modelini inceliyorum. Bu paket halinde kendi bloğuyla geliyor, 2 point bir tremolo. Sadece bu köprüyü takarken, önceki vida deliklerini kapatmak gerekir mi merak ediyorum, nasıl bir işlem yapılıyor tam bilmiyorum. Görsel olarak belli olacak bir şey değil sonuçta. Bunu taktıktan sonra da eşiği köprüye göre ayarlatmayı düşünüyorum en sağlıklısı bu olacak gibi.

Bu köprü tıpkı benim modeldeki gibi 6 point. Uyumlu göründü benim gözüme. Bu köprünün yorumlarını okudum biraz, bayağı seviliyor. Ancak, 2 point tremololar da mantıklı geliyor. 6 point yerine 2 point bir gotoh modeli taksam çok sorun yaşar mıyım bilmiyorum. Yoksa riske atmayıp direkt bu modeli alıp taksam mı diye düşünüyorum açıkcası
basit devre parçaları için fiyatlar çok yüksek. daha 3 hafta önce aldığım aynı tip jacklar burdakinin 1/10 fiyatıydı.

basit devre parçaları için fiyatlar çok yüksek. daha 3 hafta önce aldığım aynı tip jacklar burdakinin 1/10 fiyatıydı.
Fiyatlar konusunda katılıyorum. Gerçekten pahalı. İkinci elde de her istediğimiz parçayı bulamıyoruz ya da bulduğumuz parça istediğimiz markaya ait olmuyor, hor kullanılmış veya kozmetik açıdan sorunlu malzemeler oluyor. Yurtdışı seçeneği eskiden daha mantıklıydı ama şu gümrük mevzuatı herkesin belini büktü. Yakın zamanda bir Berlin yolculuğum var, belki o zamana ertelerim modifiye işini istediğim gibi parça bulamazsam.

Selam,
Ben 6 vidali kopruyu sokturup yerine 2 vidali tremolu taktirdim. Uc bes yorumda bir paylastigim icin lutfen arkadaslar kusura bakmasin. Link'teki konudaki gitarimda 6 noktadan vidali orjinal kopru sokulup yerine 2 vidali takildi.

Islemi Izmir'de ADD+ da Atilla Tanaydin yapti. Uzerinden cok uzun zaman gecti hatirlar mi bilmiyorum ama ben baya iyi hatirliyorum. Hala aktif olarak kullaniyorum bu gitari.

Kopru olarak ben Fender markasinin '86-'07 modelini tercih ettim. Senin gitara olcu olarak uyuyor mu bilmiyorum. Uyuyorsa tavsiye edebilirim. Cok memnunum. Tele'me de bunun sabit olanini taktim. Daha once bir kac strat modifiyesinde de bu kopruyu kullandim. Aramizda gonul bagi olustu.

Montajda iddi bir sorun olmadi. 2 noktadan delik acildi. Birinde hic bir sorun yoktu digeri ile 6 vida deliginin biri arasinda kucuk bir vernik catlagi mi cila catlagimi nasil denir bilmiyorum oyle bir kozmetik sikinti olustu kucuk bir noktada. Kopru yerine monte edildikten sonra gorunmedi, ben de dert etmedim.

Umarim faydali olmustur. 🙏

AZ24S1F de AZ2402 de yakin takip ettigim gitarlar. Ben butun ozelliklerini kullanmasam da manyetigin etinden sutunden faydalanmayi cok severim. Bu yuzden butun gitarlarim da modifiyelidir. Ya S-1 Switch, ya Push/Pull ya da Push/Push vardir.

Bu iki gitari ne zaman incelesem, "ben olsam elektronik baglantiyi boyle yapmazdim" deyip kafamda kendime gore bir mod kuruyorum.

Su an yasadigim yerde yardim alabilecegim bir luthier yok. Online destek ile de beni asar diye teknik acidan yapilabilirligini hic arastirmadim ama eger yapilabiliyorsa asagidaki setup her iki gitari da benim icin mukemmel kombinasyon kapasitesine eristirir.

Alter SW ustte
1-Neck seri humbucker
2-Neck'in ic bobini ile bridge in ic bobini paralel
3-Neck seri humbucker ve bridge seri humbucker birlikte
4-Neck'in ic bobini ile bridge in ic bobini seri
5-Bridge seri humbucker

Alter SW altta
1-Neck'in dis bobini single
2-Neck'in ic bobini single
3-Bridge'in ic bobini single
4-Bridge'in dis bobini single
5-Bridge paralel humbucker

Gitar ibanez az2402 de seymour duncan tercih etse de gecen sene ibanez den fender neck tonu alan bir arkadasin konusu vardi. Oradaki DiMarzio seti tercih ederdim muhtemelen. (Bridge tone zone Neck air norton)

Geri