Ne zaman buna benzer konular konuşulsa durumu özetlemek için otomobil analojisi yaparım.
İlk önce ifade etmek istediğim şey "iyi" nin göreceli olduğu, sizin iyi kriterleriniz başkasının "iyi" sine denk gelmeyebilir. Bu noktada daha objektif bir birim olarak "kaliteli" demeyi tercih ediyorum. Sadece gitar için değil, çoğu şey için kaliteli malzemenin kaliteli işçilikle birleşmesi genel anlamda kaliteyi getirir.
Gitar, gitaristin birebir etkileşime girdiği, temas ettiği, onun "aracı" 'dır. Siz de onun sürücüsüsünüz.
Eğer ki aracınızdan tutarlılık, güvenilirlik, iyi yol tutuş, yüksek performans istiyorsanız makul olan kaliteli araç almaktır. Ama bu her şey demek değil tabi, iş gitaristte bitiyor diyenler şu yönüyle haklı, bir schumaher'i bir de kendimizi piyasada sıkça gördüğümüz şiket aracının direksiyonuna oturtalım, gidelim piste, çıkacak neticeyi anlatmaya bile gerek duymuyorum. Aynı şekilde Jeff Loomis'in schecter omen öttürdüğü video vardı youtube'da. Süpürge sapına tel gersen adam bir şekilde onu da çalar.
Kişinin enstrümanı ile olan ilişkisinin "iyi" olması önemli, kişinin o enstrümanı tercih sebepleri farklı olabilir, van halen 'in frankenstrat'ı gibi, veya brian may'ın red special'i gibi. O adamlar içi o gitarlar iyi. Sattığınıza pişman olduğunuz ekipmanlar diye bir başlık vardı, orada da yazmıştım hint yapım bir jackson 'um vardı sattığım, ondan aldığım çalım hazzını şu an prestige ibanez'imden alamıyorum mesela... Ha, ibanez daha "kaliteli", tremolonun canına okuyorum bana mısın demiyor, sap ayarı diğer gitarım gibi kafasına göre takılmıyor, gitar daha kaliteli ama işte daha iyi mi? O hint jackson bana göre çok iyi gitardı. En başta yazdığım gibi "iyi" demek her zaman kaliteli demek olmayabiliyor demek ki...
Peki o zaman hepimiz sx alıp geçelim, kendimizi geliştirince nasıl olsa öttüreceğiz gitarı. Evet belki öttüreceğiz ama biz o seviyeye gelince o gitar bize istediğimizi verecek mi? Senin gitara verdiğin tepki, gitardan almak istediğin geribildirim senin isteklerini ve hissiyatını tam olarak karşılıyor mu? Karşılıyorsa o gitar iyidir işte.
Amfi olayına girmiyorum şimdilik, yazı iyice uzayacak...