Matematik yanılmaz.
2x2 her zaman 4'tür. Ama mesela matematikçiler 4 yerine başka bir sayı seçselerdi yani 4 başka bir sayı olsaydı sonuç ancak öyle değişebilirdi. 😀 Yani 4 sayısı da şu zamandan sonra değişime uğramayacağı için 2x2 kesinlikle 4'e eşit olarak kalacaktır. 🙂
Neyse, Kuantum doğa bilimlerine aykırıdır da diğer bilimlerde başarıya ulaşmış sayılır. 'İndeterminizm' ve 'uzaktan etkileme' gibi ontoloji açısından önemli iddialara rastlanıyor doğa bilimlerinde.
Bunca yorumlardan da anladığım kadarıyla Kuantumda genellikle değişim söz konusu. Ama determinizmde ise aynı nedenler, aynı koşullarda aynı sonuçları verecektir.
Olasılık matematiğe göre bilinebilir, ama normalde olasılığı tahmin edebiliriz.
Ben bilişim bölümü öğrencisiyim. Veri tabanı dersinde şans oyunu programı yapmaya çalıştık ama olmadı. Matematiği düzgün kullanmak çok önemli ama ne kadar uğraştıysam da olmadı. 6 tane kutucuk var ve butona tıklayınca bu kutulara rastgele sayı atılacak, ama önemli bir şartımız var; bu sayılardan hiçbiri birbirine eşit olmayacak. İşte bunu bir türlü beceremedik. Ben bunu kuantum felsefesine benzetiyorum. 🙂
Tam olarak anlayamadığımız için kimse yapamadı bunu. 🙂 Kuantum felsefesini de tam olarak anlamak çok zor...
Bilgiler için teşekkürler.