Merhaba,
Farklı markalarım aynı model lambaları tonunuzu etkileyebilmekle beraber, high gain amplinizi low gain bir ampliye dönüştürmez. Bu konuda aklınızda bulunması iyi olacak bir yan bilgi, amplinin kullandığı lambalar kadar amplinin içindeki devre topografyasının nasıl oluşturulduğunun da çok önemli olmasıdır. Aynı lamba modelini farklı yapılarda kullanan amplilerin tonu farklı olacaktır.
JJ 12ax7 lambalar güzeldir. Marshall amplilerindeki lambaları jj’ye yaptırıp kendi markasını bastırtıyordu, halen bu şekilde mi bilmiyorum.
(Fender de evh amplilerinde shuguang markasını kullanıyor.) Temel olarak jj 12ax7 karakterini dengeli olarak yorumlayabilirim. Tungsol 12ax7lerini JJ’yin aynı modeline tercih ederim ama. Bence biraz daha az gainli sese sahip, biraz daha yumuşak lambalar. (Bu benim kulağıma öyle geldiği için, yoksa teknik olarak değil)High gain amplide daha yumuşak karakterli preampli lambadı seviyorum. JJ tizlerde detim yerinde ise daha cızır cızır ise, tungsol bana daha çınlayan bir tiz sağlıyor gibi geliyor. Tungsol 12ax7 goldpin ise bence bu iki marka ve üç model arasında en iyisi.
Ampli send returnünden drive pedalı (veya dijital bir simülasyonunu) kullanıyorsanız;
a) “Bence” dijital simülasyon gerçeğinin yerini tam olarak tutmuyor halen.
b) send return yani fx loop da kullandığınız drice pedalını bpost olarak kullanıyorsanız bu post boost gibi (peavey 6505 ve eski 5150 amplilerde post boost isimli bir pot vardır, buna benzer şekilde) bir etki yaratır. Bu da preamplinizden çıkan sinyali powerampliye girmeden boostluyorsunuz demek olur ki, power lambalarınıza giren sinyal seviyesini aşırı yükseltip aşırı yüklüyor olabilirsiniz, bu da sesinizi alırı derecede bozabilir. Hele ki drive pedalının gainini de volumela beraber kullanıyorsanız sesi tabii daha çok bozacaksınız demektir.
Drive pedalını fx loopdan cıkarıp, düşük bir gain veya sıfır gain seviyesinde volume ise açık olarak amplinin önüne koyarak, ampli gainini de biraz azaltıp, ampliye giren sinyal seviyenizi daha ampliye girmeden bir tür clean boost yaparsanız amplinizin preampli katını boostlamış olursunuz. Bu da daha istediğiniz gibi bir ton almanızı sağlayabilir.
Fx loopdan yazdığınız gibi drive pedalını kullanmak lambalarınızı bozmaz ama uzun sürelerle sürekli o şekilde kullanırsanız elbette, uzun kullanım nedeniyle, lambalarınızın ömrünü kısaltır. Zaten power ampli lambaları 5000-8000 saat arası ortalama bir ömre sahip genelde. Buna mukabil preampli lambaları genelde 9000-10000 saat gibi ömürlere sahipler. (Mesela 12ax7 için ortalama ömür 10000 saat gibi, bu ömrün yarısında gainde bir düşme ve seste bir matlaşma büyük ihtimalle yaşarsınız ancak yeni lamba ile yan yana dinlemezseniz kulağınız alışacağından fark etmezsiniz)
Sovtek’in yazdığınız 6l6 modellerini denemedim ama Tungsol’ün 6l6gc modelini 10 wattlık A sınıfı single ended olan bir hi-fi amplimde kullanıyorum ve sesinden çok mutluyum. Tungsol’ün 6l6gc’sini de deneyebilirsiniz.
Esenlikler dilerim.