lamba sadece rectifier işlemine yarar mı sanıyorsunuz ?şimdi ben size bu konuda çok müzikal olmayan bir yolla cevap vermek isterim.
amfilerde lamba dediğimiz olay aslında lamba diyottur . bu diyotlar akımı tek yönlü geçirir ve devrede doğrultucu görevi görürler. peki nedir bu doğrultucu.? doğrultucu dediğimi mekanizma ise şehir geriliminden gelen AC akımın DC akıma dönmesine yarayan devredir. şehir gerilimnden gelen saniyede 50 kere kutup değiştiren (50Hz) bu AC akım evdeki hiç bir cihazımızı çalıştıramayacağından bizim bu akım şeklini dönüştürmeye ihtiya........................................
Saygılar.
lamba sadece rectifier işlemine yarar mı sanıyorsunuz ?
lamba sadece rectifier işlemine yarar mı sanıyorsunuz ?
Hakikaten ben de bir an tüplü redresörleri anlatıyor sandım 🙂
Lambalardan kasit aslinda lamba diyottur demek de nedir yahu? Istedigim kadar elektrot koyabilirim lambanin icine elimden tutan mi var;? 8 elektrotlu lambalar dahi var isleri de akim duzeltmek falan degil. Sen diyorsun ki amaci yukseltme/amplifikasyon olan aletin icinde hic yukseltec yok! Yani pilavin icinde pirinc yok, pilav dediginiz aslinda tuzdur, tereyagidir, knorr etsuyudur...
Ayrica 3 tane elektrota sahip triode kotu bir transistorun prototipi olur, diyodun degil. Pentode ( ki Triode'un Miller kapasitansini dusurmek icin grid denilen ara elektrotlarin eklenmesi ile icat edilmistir) da olsa olsa JFET denilen alan etkili transistorun karsiligi olabilir falan. Akim duzelten elemanlar ile voltaj kontrollu yukseltec gorevi goren devre elemanlari nasil olur da ayirt etmezsin yahu? Kusura bakma ama boyle aydinlanma olmaz.
(Zaten bana sorarsaniz lamba prensibi ile aydinlanma isik manasinda bile olmaz, ama ne yazik ki var. 2013 yilinda hala birseyleri yakarak, Robinson ile Cuma'nin tahtalari surterek ates yakmasi gibi, aydinlanmak soykirimlar tarih....
Bu dediklerin az buz degil transistore sirk kosmaktir ve tovbe icap eder, yol yakinken gel vazgec cehenneme odun olma...
Neuzubillah yarabbim, sweepmaster kardesimin gazabindan Allah'a siginirim. Ustadim sen diyorsun ki gitar amfilerinde lambalardan asil kasit lamba diyotlardir, ben de diyorum ki, istedigin AC-DC albumune el basarim ki hayir degil, bundan sacma bir arguman olamaz. Lakin bir suru lambali amfide rectifier lambasi yoktur bile. Once bundan vazgec. Amfilerdeki lambalarin ekseriyetinin dogrultma ile de uzaktan yakindan alakasi yok...
...
eğer ki amfilerde ki lambalar "lamba diyot" değil ise yanlış biliyormuşum. bilgi için teşekkürler..
ayrıca bilgi kirliliği olmaması sebebi ile önceki entryleri siliyorum.