Konuya bir katkısı olması dileğiyle bir kaç not eklemek isterim.
Şuanda gösteremeyeceğim kaynaklara göre, limon yağı çok dikkatli kullanılması gereken bir bakım ürünüymüş. Asidik olması sebebiyle ve klavye ile sap arasındaki yapışkanın çözülmesine neden olabiliyormuş. Limon yağı kurumuyor ya da buharlaşmıyormuş; ağaç tarafından emiliyormuş.
Gitarın bakımı yapan kişinin kanaatine göre, ağacın gereğinden fazla kurumasına engel olmak amacıyla kullanıyormuş.
FR tipi köprüsü olan bir gitarım var. Tel değiştirirken:
Önce köprüyü akort pozisyonunda yumuşak bir takoz yardımıyla sabitliyorum. Tellerin hepsini
önce gevşetip sonra söküyorum. Klavyeyi ve fretleri, en yumuşak diş fırçasıyla, kesinlikle güç uygulamadan, hafifçe fırçalıyorum. Klavyeyi çok hafif nemli bez ya da -varsa- malzemeye uygun bir solüsyon ile temizliyorum. Kanaat getirirsem limon yağı ile malzemeyi yeterli miktarda nemlendiriyorum. Gitarım siyah, toz en büyük düşmanım. Fotoğrafını paylaştığım şey tozları inanılmaz güzel topluyor. Gövdede ve aksamların arasındaki tozları güzelce topluyorum. Yine malzemeye uygun solüsyonlarla gövdeyi güzelce temizliyorum. Sonra cilalıyorum.
Telleri takıp akort ediyorum. Genel geçer yöntemde belirtildiği gibi sap ayarını sentil yardımıyla ölçüyorum. 2 senedir ayar gerektirmedi. Ya ölçümde ya da yöntemde hata yaptığımdan şüphelenmiyor değilim. Sonra gevşemiş mi köprünün yayları 😆 onlara bakıyorum. Tel yüksekliğini özel cetvel yardımıyla ölçüp gerekirse ayarlarını yapıyorum. 2 senedir henüz gerekmedi, entonasyona bakıyorum.
Sonrası rock 'n' roll baby 🤘
177577 eklentisini görüntüle
Görselini arayınca buldum, adı "deve kuşu tüyü toz alma fırçası" Post'u yazarken aklıma gelmedi.
Kaynaklardan biri de bu: