İnceleme Line 6 POD Express

Beğendiğiniz Pod Express inceleme videolarını bu başlığın altına yazarsanız yazıyı okuyanlar için kolaylık olur. Selamlar.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba,
bu güzide alet hakkında henüz bir şey yazılmamış madem, ben yazayım dedim. Öncelikle şunu söyleyeyim, Helix öncesi Line 6 cihazların sesini hiç doğal bulmuyorum. Aşırı steril bir tınıları var ve tizlerde hafif inceden yabancı bir (adeta chorus efekti gibi) tını ekleniyor sanki dist. tonlara. En azından ben öyle duyuyorum. Zevk meselesi bu konu biraz da. Line 6, buna benzer kritikleri hep aldı ama görünen o ki Helix serisiyle bu problemi halletmiş. Pod Express, firmanın giriş seviyesi için ürettiği ve Helix işlemcisini kullanan pedal-prosesör cihazı. Alet hakkında onlarca video ve ses örneği mevcut youtube'da dolayısıyla ben sadece kişisel deneyimimi aktarmaya çalışacağım. (https://line6.com/podexpress/)
Şuan Helix serilerini bilmiyorum ama eski Line6 cihazlarda hepsi birbirinden farklı olduğu için, aynı model serisinden 2 ürün bir birinden tamamen farklı olabilir.
Digital Processor, Aynı menüler, Aynı cihaz hepsi aynı dimi ? Değil. Line6 POD HD'nin içinde bir analog distortion katı var. (Spider IV serisinde de bundan bulunur.)
Ama aynı şekilde HD500'ün gitar girişini kullanmayın. FX Loop olarak bağlayın, bu katı devre dışı bırakmış olursunuz.
 
Analog pedal vs. aksine dijital prosesörler gerçekten de birbirinin aynısı değil. Üretici mutlaka algoritmayı geliştirir, değiştirir ekler, çıkarır. Boss, adına COSM demiş yıllar boyunca ama ilk COSM cihazla sonuncusu arasındaki kalite farkı inanılmazdır. Girişte belirttiğim konu sadece benim değil genel olarak pek çok kişinin yıllar boyunca dile getirdiği bir konuydu. Hatta Pod'ların aslında fena cihazlar olmadığı fakat cab sim'lerinin olayı bozduğu, eğer cab sim'leri devre dışı bırakılırsa kullanılabilir cihazlar olduğuna dair videolar mevcut youtube'da. Gördüğüm videolar çoğunlukla Bean tarzı kırmızı olanlar içindi. Diğer yandan HD serisinde majör bir sıçrama olduğunu düşünmüyorum. Sizin belirttiğiniz konu ilginç. Boss da daha önce GT-3'te (bende mevcut bu alet) analog drive bölümü kullanmıştı (11 drive pedalı analogdu) ama pek rağbet görmedi çünkü onun da cab sim'leri kötüydü maalesef: BOSS - GT-3 | Guitar Effects Processor
Öte yandan web'de, copilotta ve el kitabında HD500'de analog distortion katı olmasıyla ilgili bir bilgi yok. Siz bu bilgiyi nereden edindiniz? Kaynak gösterebilir misiniz? https://line6.com/data/6/0a06434dc1a55085c5d6532bf/application/pdf/POD HD500 Advanced Guide v2.10 - English ( Rev A ).pdf
 
Son düzenleme:
"Line6 POD HD Schematics" olarak Google'da arayın. Şema'da şöyle birşey göreceksiniz;
Gitar girişi 200Hz High Pass bir filitrenin ardından, 2'ye ayrılmış, bir tanesi clean diğeri ise bir diyotlu bir clipper katından geçirilip her ikiside ADC'e gitmiş. (Buradaki diyotlar over voltage protection değil)
DSP aynı anda hem clean hemde distortion'lu çıkışı sample'lıyor.
 
Söylediğiniz bilginin arkasında durup şemayı sizin göstermeniz gerekirdi. Belirttiğiniz ibareyi google'da aradım ama bulamadım. Fakat doğru olduğunu varsayıyorum. Ne yazık ki 1 diyotlu distortion katı olmaz (zaten bu bir kat olmazdı değil mi?). Haydi diyelim ki oldu (ki olmaz). 1 diyotla elde edilen clipping'in tona kattığı distortion sayesinde POD HD500'lerde analog distortion katı var denemez. Diyot meselesini bir yana koyalım, POD HD500'lerde gerçekten analog distortion olsaydı Line 6 bunun pazarlamasını mutlaka yapardı çünkü önceki nesil cihazları için aldığı en büyük eleştiri (daha önce de belirttiğim gibi) tınının çok dijital olduğu şeklindeydi. Şunu yapın, bunu yapın şeklinde direktiflerle değil de düzgün bir şekilde kaynak gösteriniz.
 
Son düzenleme:
Şema'yı buradan link verirsek silerler çünkü Line6'nın. Bulamamanız mümkün değil, Service manual kaynıyor her yer.
"Bir diyotlu" demek istemedim. Bir tane kat var ve diyotlu, Çünkü Line6'nin kullandığı transistörlü clipper'larda var. (Ayrıca canım isterse tek diyotlu'da tasarlayabilirim !)
Bu bir teknik olmadan, DSP ile aynı işi yapmak için daha büyük bir DSP gerekir. Zaten ton ayarları DSP ile yapılıyor.
Ama bu hybird yöntem (analog ve dijital'in beraber kullanılması) çok avantajlıdır.

Analog distortion katı var demekte son derece doğrudur. Çünkü vardır.
Problem insanların kendi uzmanlık alanlarının dışına taşmaları. Mesela onlarca kişi telefon satın alıyor, sonra teknik özellikleri üzerine yorum yapıyor. Peki kaç tanesi böyle bir cihaz tasarlamış ?
Sıfır.
 
Transistörlü clipper'lar var gerçekten de (FET-JFET, bunların clipping karakteri tüplere çok benziyor) hatta lise 1'deyken ELO Elektronik dergisindeki BF245 kullanan böyle bir devreyi yapmıştım. 37. sayıda da vardı bir distortion şeması aynı derginin. Onda hem ters bağlı diyotlar hem de entegre clipper vardı, onu da yapmıştım (Sene 1988-89). O zamanlar forumlar hatta internet bile yoktu tabii.
 
Son düzenleme:

Geri
Üst