Lütfen bilen bir arkadaş yardım etsin

Herkese selam. Ben gitar kaydı ve ses kaydı amatör olarak yapmak istiyorum. Bu konuda çok yeniyim ve oldukça bilgisizim. Kayıt için kullanabileceğim Elimde olan malzemeler
""IK MULTIMEDIA IP-IRIG PROIO I/0 ses kartı, Rode Videomic Me mikrofon, Maono AU-PM320 XLR Condenser mikrofon""

Sorum şu, bu ses kartını windows 11de kullanarak nasıl kayıt yapabilirim.

Bunu forumda sıfırdan anlatmak zor ama temel olarak şöyle anlatabilirim.

Ses kartınızı bilgisayara usbden bağlamanız ve bir DAW (Digital Audio Workstation) programına tanıtmanız gerekiyor. Piyasada bedava kullanabileceğiniz Reaper ve Audacity gibi programlar var. Reaper başlangıç için size biraz karışık gelebilir ama youtubeda türkçe kaynaklar vardır bakabilir araştırabilirsiniz. Audacity kullanımı basittir, denemeniz lazım.
Youtubeda şöyle bir playlist linki buldum, bir arkadaş reaper için temel eğitimi veriyor.

Ses kartınızın 1 girişi olduğu için gitarı akustik olarak kaydedecekseniz mikrofonunuzu ses kartına bağlayarak DAW üzerinden bir kanala kaydedip, ikinci bir kanala da vokal performansınızı kaydedebilirsiniz. Elektrogitar kayıtlarında da sadece gitarı ses kartına bağlamanız yeterli.
Teşekkür ederim. Aslında şöyle bir durum var ses kartım "irig" için ios uyumlu deniyor tüm videolarda. Ben android kullanıcısıyım. İRİGİ windowsta ya da android telefonumda kullanabilirmiyim. Nasıl kullanırım.

Sitesindeki bilgilere göre android cihazınıza uygun bir irig uygulaması yok sadece iphone ve ipad için var. Yukarıda anlattığım kısım da windowsta nasıl kullanabileceğinizi anlatıyor. Tak çalıştır yazsa da bilgisayara IK Multimedia - iRig Pro I/O sitesinden driver yüklemeniz gerekebilir (bkz:sayfadaki Mac/PC free content ve iRig ASIO Driver for Windows yazan

Driver yüklesem hangi uygulama ile kayıt yapabilirim.

Aslında irig direk iphone ipad için uyumlu. Bu uyumu göz önünde bulundurarak benim yurt dışı iphone (kayıtlılar pahalı), ipad ya da mac almam gerekirmi uzun vadede. Garageband uygulaması bunlarda mevcut. Hangisini almam mantıklı olur sizce. Bir türlü karar veremedim.

Selam 🤟

iRig Pro I/O genelde iphone ve ipad için öneriliyor ama windows ve android’de de kullanabilirsin. Birkaç şeye dikkat etmen lazım

Windows’ta Kullanım
Bilgisayarına bağladıktan sonra ASIO4ALL adlı bir program indirmen gerek. Bu program ses gecikmesini azaltıyor. Sonra da Audacity, Reaper gibi kayıt programlarından birini açıp deneyebilirsin.

Android’de Kullanım
Telefonuna bağlamak için USB OTG adaptörü gerekiyor. Ama her uygulamada sorunsuz çalışmayabilir. Bandlab veya benzeri bir uygulamayla test edebilirsin.

Eğer Garageband’ı kullanmak istiyorsan ipad mantıklı olabilir. Ama Windows’ta işini halledebiliyorsan, Apple a geçmek zorunda değilsin.

Önce elindekilerle dene, eğer çok uğraştırıyorsa o zaman iPad veya Mac düşünebilirsin. Kolay gelsinn

Teşekkür ederim. Ürünleriniz için sürücü indirilmesine gerek yok diyor sitesinde ve driver yok. Reaper İNDİRDİM ama irig görünmüyor.

reaper de audio sistem: asıo seçtim. asıo driver sadece asıoforall v2 var. enable inputs ve output range'de irig pro seçebiliyorum. driverde irig görünmesi gerekiyor değilmi?

Sitede link "iRig ASIO Driver for Windows" diye bir kısım var, indirmek için üye girişi yapmanızı istiyor. Eğer onu yüklerseniz büyük ihtimal listeden irig seçebilirsiniz. Eskiden gecikme vs yaşanıyordu ama yeni sistemlerde asio4alla pek gerek kalmadı.

Driver yüklemeden Asio4all da kullanabilirsiniz cihazınız görünüyorsa, input ve outputu irig olarak seçerseniz girişi irigden, dinleme kısmını da irigden yapmanız gerekecektir.
üye girişi yaparak o linke tıkladıktan sonra driver kısmına girdim orada Ürünleriniz için sürücü indirilmesine gerek yok diyor

Ürünlerinizi nereden görüyor bilmiyorum ama site öyle diyorsa haklıdır. Asio4allda cihaz görünüyorsa, ayarladığınızda çalışıyorsa sorun yok demektir.

Bir de ekleyeyim kayıt için condenser mikrofon kullandığınızda bu mikrofonlar +48v phantom powera ihtiyaç duyar. Cihazın (irig) yanından 48v switchini on konumuna getirmeyi unutmayın.

youtube linki bu playlistte arkadaş reaperin inceliklerini anlatıyor tekrar belirteyim.
Evet on konumunda. Ben ilk kez kullanacağım için zorlanıyorum, dilini bilmediğim bir ülkede geziyor gibiyim :=)

Geri