Luthier olmaya değer mi?

Merhaba Forum ahalisi, ben gitara başladığımdan beri bu aletlerden kafamı kaldıramıyorum hatta artık odaklanamıyorum. Uzun zamandır aklımda luthier olma fikri vardı ama bu işin karın doyuracak bir iş olup olmadığını bilmiyorum o yüzden sormak istiyorum sizce luthier olmaya değer mi?

İşini severek ve hakkını vererek yaparsan elbette başarılı olabilirsin ama ikamet Konya yazıyor. Orada iş yapabilir misin mesela, dükkan döndürecek kadar gitarist var mı?

Bence değmez. Luthier değilim ama sanki bana pek para kazanmak için yapılacak bir iş gibi gelmiyor. Zaten müzik aletleri gitgide daha teknik ve dijital oluyor.

Ama el sanatları çok değerlenecek ilerde illa ki. Mobilya sektörüne de bakabilirsiniz, orda daha iyi para kazanılır bence. Koltuk takımları dünya para olmuş. Yatak odası fiyatlarına dilim varmıyor.

Değmez , ben de Konyanın ilçesinde yaşıyorum , hiç bir öğrencime müzisyenlik tavsiye etmiyorum , hayal dünyasında yaşamaya gerek yok ülkenin kabak gibi gerçekleri var , önce hayatınızı kazanacak iyi bir işiniz olacak sonra müzikten para kazanmaya bakın , benim de asıl mesleğim farklı ikinci iş olarak müzik eğitmenliği ve sahne yapıyorum , esas mesleği müzisyenlik olan hiç bir arkadaşım da ne müzisyenlik tavsiye ediyor ne de çocuğunu bu alanda yetiştiriyor çünkü hayatı boyunca yaşadıkları sıkıntıları anlatsalar roman çıkar , o yüzden önce iş yapma potansiyeli iyi bir meslek yapıp sonra müzik , luthierlik vs uğraşmanı öneririm. İyi kazanan bir işin olursa çoğu müzisyende olmayan enstrümanları alırsın hatta luthier atölyesi bile açarsın zevk için. Doğru tercih önemli.

Değer mi diye girdiğin hiçbir meslekten sana fayda gelmez… seni gerçekten çağırıyor olsaydı girdim bu işe ama nasıl ilerleyeyim diye sorardın… hayatın gerçekleri…
"Değer mi" diye bakılmadan girilen iş mi var? Veya piyasa araştırması yapmadan giren varsa bu kişilerin davranışı normal midir? "Allah rızkını verir" diyerek maddi gücüne bakmadan sürüsüne bereket çocuk yapanlarla aynı kafayı idealize etmişsin resmen. Bu kadar romantizm de fazla yani. Konyadaysan, ne kadar "nasıl ilerleyeyim" kafasında olsan da, hayatın gerçekleri var.

Konuya yazıp yazıp sildim, hariçten gazel okumak gibi olacak ama yazayım hadi yine de 🙂

Bir kere biz tüketiciler yerel luthier arkadaşların ürettiği gitarlarla ne kadar ilgiliyiz? Gitarın bu şekilde bir piyasası bence yok. En azından forumda böyle bir şey görmedim. Özel yapım gitarlar çok fazla ilgi görmüyor. Herkes doğal olarak marka peşinde çünkü konu hakkında inanılmaz bir uzmanlaşılmış alan söz konusu. Yani özel üretim bir gitarın klavyesi ibanez'den daha iyi olacak mı? Varsa böyle bir şey bana luthier adresi de verin gidip bir görmek isterim.

Bunun yanında gitarla ilgili sorunlar ve tamirlerle Konya gibi bir yerde iş yapılabilir mi? O çok ayrı bir mevzu.

Diğer taraftan yerel enstrümanları üreten luthier'ler bence her yerde kazanıyor. Zaten adı üstünde enstrümanlar bizim, üreticileri burada. Bir lavta aldım, bir bağlama siparişi verdim. İkisi de özel yapım, markaları üreten luthier ya da firmanın kendisi, ikinci el satmayı da düşünmüyorum.

Tabii gitarı seven birine bağlama yap denemez ve muhtemelen yapım teknikleri çok farklıdır ama daha geniş düşününce bence bu şekilde çok daha çalışır. Konya olsun olmasın böyle bir gerçek var yani onu anlatmak istedim.

Genel olarak müzikten para kazanmak ile bir müzik enstrümanı üretmek arasında fark var gibi geliyor bana. Bu maddi üretim belli seviyenin üzerindeyse her türlü para kazanılır.

Youtube üzerinde bir kanal vardı geçen gün denk geldim Luthier Youtuber gibi birşeydi ismi 5-6 video var luthierler ile yapılan sohbet şeklinde bir incele istersen yardımı olabilir.

Değer.

Hiç olmazsa kazık yemeden kendi işini kendin görürsün. Kaprislere katlanmazsın. 3 tane soru sordun diye muşmulaya dönmüş surat ve sırf sana uyuz olduğu için yarım yamalak yapılmış gitara eşşek yüküyle bakım parası vermek zorunda kalmazsın. Standart bir sap/entonasyon ayarı için " Beni sıkıştırma başkan çok yoğunum 10 gün sonra gel " deyip de hemen ardından işler acaip kesat ölüyoruz bitiyoruz diye ağlamasına katlanmak zorunda kalmazsın.

( Not : Kimseyle tartışma niyetinde değilim. Bu ifadelerimle kimseyi kırma niyetinde de değilim. Benim gördüğüm bunlar. )

@FATRUCCİ İyi de, arkadaş "kendi gitarıma yeni fret çakmayı/manyetik değiştirmeyi/gitar kasası boyamayı vs öğrenmeye vereceğim zamana değer mi?" baabında sormamış.

Para kazandırır mı? Geçinebilir miyim? anlamında soruyor.

Evet
@FATRUCCİ İyi de, arkadaş "kendi gitarıma yeni fret çakmayı/manyetik değiştirmeyi/gitar kasası boyamayı vs öğrenmeye vereceğim zamana değer mi?" baabında sormamış.

Para kazandırır mı? Geçinebilir miyim? anlamında soruyor.
Evet Kardeş o yüzden "Para kazanamasan da hiç değilse kendi işini görürsün " anlamında
" Hiç Olmazsa "diye başladım.

Luthierliğin anlamı farklı. Biz hep karıştırırız. Çünkü işi yapan dükkanların kendisi bilmez daha. 0 dan müzik aleti yapana luthier denir. Üretmeden sadece tamir, ayar işlerini yapan kişi gitar teknisyenidir.

Teknisyenlik için konuşacak olursam;

Öğrenebileceğin tek kaynak youtube kanalları olur. Çoğu kimse bu tür konularda hiç yardımsever değil. Hatta özellikle gizlerler.
O yüzden öğrenebileceğim 1-2 luthier cümlesini direkt sil bence.
Geçen bikaç -forumda da olan- luthiere maple sap için cila sordum. Cevap vermemek işin ellerinden geleni yaptılar.
Şöylesi denk gelirse o ayrı;
Bikaç sene önce mileguitars fatih abiye telefonla, freti sapa yapıştırmak için ne kullandıklarını sormuştum. Adam yapıştırıcının markasına modeline kadar, 20 dk tüm re-fret işlemini nasıl yapacağımı anlatmıştı.

Öte yandan bu işe ticaretten önce mecburen kendin için başlamalısın. Zor görünen aslında basit olan şeyler için çok paralar isteniyor. Çok iyi işçilik de olmuyor.
Aynı paraya birçok luthier ekipmanı alabiliyorsun.

Önce mecburen kendin için başlamalısın çünkü bu öğrenme aşamalarında işçiliğin berbat olacak. 1-2 sapı mahvederek öğrenmelisin ki, doğrusunun nasıl olacağını bulasın.

Karın doyurma kısmına gelirsek. Ben olsam tüm hayatımı bu işe adamam. Özellikle Türkiyede…

" Hiç Olmazsa "diye başladım.
Ben de onu diyorum. Adam para kazanmaktan, geçinebilmekten bahsediyor. Sen ise "para kazanmasan da luthier diye geçinenlere para kaptırmaktan kurtulmuş olursun" şeklinde cevap veriyorsun.

Anonymus42 dükkan tutacak, alet edevat alacak, ve sonucunda para kazanamayıp "üstümde 1 senelik kira borcu var ama en azından kendi gitarlarımın fretlerini yeniledim, başkasına para kaptırmadım" diyecek. Bence de çok mantıklı.

Değmez.

Konya'da kalmayacağım demiş arkadaş ama yine de değmez bence.

Başarılı, bilinen iyi bir luthier olmadığı sürece o işten maddi kazanç elde etmesi cidden zor olacak... Bunun yerine maddi kaygıları arkada bıraktıktan sonra fantastik işler için zaman ve bütçeyi zorlamadan denemek daha mantıklı.

Benim önerim şu şekilde olur.

Para kazanabileceği bir meslek sahibi olacağı alanda eğitimi tamamlamak (Teknik işleri seviyorsa mühendislik öneririm. Eğer alanında biraz ışık varsa boş kalmaz. Yürür gider demiyorum ama boş da kalmaz)
Biraz arkayı toplayınca basit bir yer tutarak hobi anlamında kendini deneyerek, bu süreçte de teknisyenlik işleri (sap ayar bakım düzelme.. gövde işler, boya işleri vs.) gelişimi mümkün mertebe tamamlayarak ilk gitarını üretecek.
Ürettiği gitarı hobi ve yan gelir olarak yaptığı çevresine gösterecek fikirlerini alacak..
Tamam ben bu işe girerim dediği anda profesyonel olarak deneyecek.

Sonucu muhtemelen hüsran olacak ama denemek için bence ön koşullar bunlar.

Türkiyede çok zor olacak iş, millet gitarı zor alabiliyor zaten. İleride ne olur bilemiyoruz. Ne beklediğine bağlı, bir işe girsen karnın doyuyor ama istekler başladığında ruh daralıyor. Bu iş yapılacaksa geniş ve zengin müzik çevresi oluşturmak gerek. Küçük şehirlerde zor bu. Bir de ülkemizde ne kadar sanata önem veriliyor ki.

Türkiye'de el işciliğinin bir değeri yok. çok şanslıysan çevren varsa biraz birşeyler kazanırsın avrupa ve amerikayla kıyaslarsan kazanamazsın. Heryer hazır enstrüman dolu hem de ucuz çin malı. El oyma mobilya yapsan kimse almaz gider ikea'dan alır. Bir de çok hesaplı çok güzel der. El emeğinin, işciliğinin ne olduğu, neden değerli olduğuyla hiç ilgilenmez. Ben tüfek, tabanca üzerine bulino gravür yapmaya kalktım adamlar lazer daha ucuz buna neden bu kadar para verelim dediler. Bu el işi lazerle bir olurmu lazer istediğin gravürü milyonlarca yapar el işi sadece sende bir tane olur desende anlamıyor sadece vereceği parayı düşünüyor. Dünya çapında bir mandolin virtiözü var Avi Avital ve elinde de eski bir mandolinle konserlere çıkıyor. Adamın bir röportajı var. Neden başka mandolin almıyorsun diyorlar. Bunu felanca ustaya yaptırdım sonra buna birşey olursa diye aynısından bir tane daha aynı ustaya yaptırdım ama bunun gibi olmadı diyor. El işi ürünler kendine özgüdür bir tane yapıldımı dünyada sadece o olur aynı usta aynısından tıpatıpını yapamaz. Bundan dolayı iyi ustaların yaptıkları çok değerlidir. Ama o ustalar bunu anlayacak insanlara ulaşamazsa iş yapamazlar. Bu tür ustaların ulaşacakları insan kitleside bizim ülkemizde çok az o da karın doyurmaz.

Geri