Hocam oktavin bitmesi icin geri kok sesi bulmamiz gerekmezmi yeni oğreniyorumİstediğiniz notayla bitirebilirsiniz. Buna engel olacak görünmez, bilinmeyen, tanımlanamayan vs. bir güç varsa bilemedim...
Bunlar gitar klavyesinin o pozisyondaki nota yerlerinin dayattığı seyler. Durum bundan ibaret. Pozisyonları birbirine bağlayarak bu sorunu çözebilirsiniz. Bu arada, amaç bilmem kaç oktav dizi calmak değil, klavyenin heryerinde akici hareket etmek ve ton icerisinde kalan doğru notaları öğrenip çalmaktır. Kök sesle başlamak veya bitirmek şart değil. Kürdi makamının konuyla alakası yok, bu batı müziği teorisi. Saçma sapan konuşan herkesi dinlemeyin, kafanız çorba olur aksi takdirde.major gam'ı 2 oktav çaldiğımız da, neden sonu kök nota ile bitmiyor tek oktavda kök notaya geri dönüyoruz ve bazi pozisyonlar neden kök nota ile baslamıyor
Surekli muzik açıp doğaçlama uzerine çalıyorum yakalıyorum melodiyi ama bu nota ekliyorya, herkes sona 2tane ekliyor onu anlamadim ses uyumu icin mi ekleniyor eklemem kesin gereklimiGamı şekil olarak öğrenmekle alakalı sanırım ama şeklen değil aralıkla öğrenmek lazım. Ya bu gam mevzusu zaten biraz yanlış anlaşılıyor taaki drone bir nota üzerinde doğaçlama yapmıyorsan genelde gamın hissini özgürce veremezsin.Bir akor yürüyüşü varsa zaten genelde gamı o akor yürüyüşü dikte eder ve sen bunu istediğin yöne çekemeyebilirsin. Karar noktaya dönmek ister armonik uyum. Bu yüzden önce barrios'un daha önce dediği gibi major diziyi öğrenmek ve bu dizinin altındaki modlara uygun akor yürüyüşünü öğrenmeden gamlar tek başına çok az şey ifade eder.
Em F G E şeklinde bir altyapı çal. Üzerine C major tonunda Lydian çalmayı dene bakalım Lydian mı duyulacak yoksa akorların istediği mi. Aç Hotel California solo altyapısının üzerine o tonda bir doğaçlama dene gene şarkının solosuna benzer birşey duyulacak. O yüzden gam öğrenmektense hiç gam öğrenme ama duyduğun akorların nasıl bir harmoni ( uyum ) yarattığına odaklanmak lazım.
Uyumu yakalıyorsan neden uyumu yakaladığının detaylarını bilmen lazım. Uyumu yakalıyorsun büyük ihtimalle parçanın tonundaki notalardan çalıyorsun. Burası önemli C Major tonu CDEFGAB 'den oluşuyor zaten. . Bu tona uygun akorlar da CEG, DFA vs. notalarından oluşuyor. Sen sadece bu notalarda basıyorsundur ve uyumu yakalarsın. İşte bunları bilmen lazım en sıradan harmoni için.Surekli muzik açıp doğaçlama uzerine çalıyorum yakalıyorum melodiyi ama bu nota ekliyorya, herkes sona 2tane ekliyor onu anlamadim ses uyumu icin mi ekleniyor eklemem kesin gereklimi
İki nota eklemiyor; meseleyi anlamadığınız için kendinizce açıklama üretmişsiniz🙂Surekli muzik açıp doğaçlama uzerine çalıyorum yakalıyorum melodiyi ama bu nota ekliyorya, herkes sona 2tane ekliyor onu anlamadim ses uyumu icin mi ekleniyor eklemem kesin gereklimi