Manyetik Yapıcam Birkaç Sorum Var

Gitarımı kazıdım kendim boyuyacağım hazır bunu yapmışken kendi manyetiğide yapmak istiyorum
1) manyetiğin karakterini ne etkiler?(üstüne sarılan telin sarım sayısı,telin cinsi,kalınlığı)
2) bu etmenler ne açıdan etkiler?(sarım sayısının ses yüksekliğini etkilediğini biliyorum)
3)bu sarımların belli bir düzenle yapılması şart mı?(mesela sararken biraz sola sardıktan sonra biraz sağa sarmak mı lazım yoksa soldan sağa bi düzen içinde mi sarmak lazım)
4) vintage karakterli manyetikler yapmayı planlıyorum bunun için verebileceğiniz öneri var mı?(mesela bakır tel sarma krom tel sar gibi)
5)sarıcağım kablonun damarsız olması lazım diye biliyorum ancak bi videoda birisi damarlı kabloyu plastiğiyle birlikte sarıyordu bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?


Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum neredeyse 2 gündür bu konu hakkında araştırma yapıyorum ancak aradığım cevapları bir türlü bulamadım genelde karşıma çıkan cevaplar manyetik uyumuyla ilgiliydi
 
Sarımı yaptığınız, yani teli üzerine sardığınız magnetik çekirdekler tonu doğrudan etkiler. Hatta tonun karakterini belirler.

Sarım yapılan tellerin kalınlığı ise tonu doğrudan etkilemez; ancak daha kalın telle aynı hacme daha az tel sığdırabileceğiniz için dolaylı yoldan tonu ve ses şiddetini etkiler. Daha az sarım demek, daha düşük çıkış sinyali (şiddeti) demektir. Daha çok sarım ile orta ve üst frekansları (mid ve tizleri) daha rahat elde edebilirsiniz.

Sarım yönü, çıkış sinyalinin polaritesini etkiler. Dolayısıyla tonu etkileyeceğini sanmıyorum.

Düzenli sarmak, sarımın kalitesi açısından önemlidir. Düzensiz sarımda yine aynı hacme sığdıracağınız sarım azalır.
 
Arkadasim yazilmasi gerekenleri yazmis yukarida , ben de 4. ve 5. maddeye cevap vereyim , amerikada AWG (american wire gauge ) ölcü birimi ile kablo kalinligi belirlendiginden , vintage fenderlerde de awg cinsinden vermek gerekirse 41 - 42 ve 43 numaralar kullanilmistir , ama genellikle 42 dir standart olarak , mm olarak karsiliklari su linkte mevcut:
American Wire Gauge – Wikipedia
su linkte de yine 54 den baslayarak her yila ait ortalama sarim sayilari , miknatis yönleri ve tel kalinliklari mevcut :
Vintage Guitars Info - Fender vintage guitar pickup specs, info
miknatisin yönü cok önemli degil , orta manyetigin farkli yönde olmasi ara pozisyonlarda hum canceling saglar sarimin yönü de dert degil , saseyi canli uca caniyi sayeye baglarsin sonuc ayni cikar , ama öyle kablo soyup falan baglayayim dersen o is olmaz ,sana metrelerce arasinda kopuk olmayan tel lazim , yani kabloyla olacak is degil , tek yerden koparsa manyetik calismaz , o yüzden hassas bir mesele , bir de kablolarin disinda vernik var , bu da birbirlerine temas etmemelerini sagliyor , yani bir bobindeki sarilmis teller aslinda birbirine degmiyor vernikten ötürü , kisacasi özel bobin kablosu lazim öyle düz kabloyu soyup falan manyetik yapamazsin , alnico 2 ve 3 ( vintage larin cogu 3 bu arada )cinsi miknatislar daha soft tonlar verirken , alnico 5 daha sert bir miknatistir , drive lari daha yirticidir yani , sarimin düzgün olmasi ve olmamasi konusunda ben birsey diyemem , cünkü jeff beck in manyetigini geriye dogru sarip ayni sarim semasini taklit etmeye falan kalktigini barlo hocamiz bir yazisinda yazmisti hatirliyorum , hatta öyle manyetikler var ki paf diye taninan , gibsonlarin 50 li yillardaki manyetikleri ,onlarin da belirli bir sarim düzeni yok , el sarimi olduklarindan cok kiymetli manyetikler , hic paf im olmadigi icin ben birsey diyemiyorum , yani düzgün sarimli olmayan bir manyetigim olmadi hic. fakat o isin bir standardi yok ama sen bence bir bobinaj makinesine koyup sar , yani mekanik veya elektrikli fark etmez bir sarim makinen olmasi sart yoksa ömrün tükenir. bir de isi bitirdikten sonra parafin banyosu da yapabilirsin , o da yine gürültüleri azaltacak bir faktördür. bobinin materyali olarak da bence hicbir fark olmamasina ragmen , millet sikistirilmis kagit fiber i tercih ediyor , söylentilere göre o da gürültüye etkiyen faktörlerden , ama plastik zaten tam yalitkan bir madde , fantaziye gerek yok o konuda diye düsünüyorum , eskiden plastik kalip yokmus diye fiber kullanmislar , simdikiler de ne varsa eskilerde var hesabi taklit ediyor iste.
bu ise girmeyi cok düsündüm ben zamaninda ama kismet olmadi , bir de kimse benim üretecegim manyetigi almaz kaygisi oldu hep , o yüzden sana basarilar , umarim isi bir süre sonra seri üretime dökersin de yerli sermayeye katkin olur , maliyeti 10 lira etmez manyetiklere dünya para bayilmaktan kurtarirsin bizi 🙂
Saygilar
 

Geri
Üst